Hargita Megye Tanácsa
péntek, 2024. március 29., 00:02:42
Szembemegy a kormánnyal Hargita Megye Tanácsa

Új székhelyet kap a megyei könyvtár Csíkszeredában – többek között erről is döntöttek a megyei tanácsosok a Gyergyószárhegyen május 17-én tartott kihelyezett ülésen. Arról is határoztak, hogy nem adják vissza az előző kormány által kiutalt, a Ponta-kabinet által visszakért pénzt, hanem uniós projekt finanszírozására fordítják.

Hargita Megye Tanácsa nem adja vissza a kormány által visszakért pénzt, amelyet még az Ungureanu-kabinet utalt ki másfél hónappal ezelőtt – döntöttek május 17-én Gyergyószárhegyen, a megyei tanács kihelyezett ülésén. Borboly Csaba, a megyei tanács elnökének elmondása szerint A sürgősségi helyzetek szolgáltatói központjainak felszerelése, azaz a SMURD projekt folytatására szánják a szóban forgó hatmillió lejt.

– Gyorsítjuk ennek a kormányzati pénzösszegnek az elköltését, amelyet az RMDSZ kormányzati részvételének köszönhetően vonzottunk a megyébe – jelentette ki a tanácselnök.

A döntéshozó testület a helyi közigazgatási egységek átirataiban megfogalmazott kérések alapján 175 000 lejt különített el települések számára a megyei tanács tartalékalapjából, olyan nélkülözhetetlen munkálatokra, mint például földcsuszamlás okozta károk helyreállítására Siklódon és Sükőben, egyházi javak rendbetételére, Keresztúrnak a fiatfalvi kultúrotthonra, továbbá olyan beruházásokra. Ugyanakkor a testület támogatást szavazott meg Tusnádfürdő, Szentegyháza, Borszék, Keresztúr önkéntes tűzoltócsapatának is

A mai tanácsülésen döntés született a Kájoni János Megyei Könyvtár új székhelyéről is. Mint ismeretes, a könyvtár jelenleg nem megfelelő épületben működik, ezért a megyei tanács a csíkszeredai sportpálya mellett, a Nagy Imre Általános Iskolával átellenben, korszerű épületben kap helyet, ahol nemcsak könyvtári szolgáltatásokat végezhetnek majd, hanem kulturális rendezvényeket is szervezésére is alkalmas lesz, sőt irodalmi kávézó is helyet kap benne.

A testület ezenkívül támogatást szavazott meg a Hargita megyei történelmi egyházaknak nem papi személyzet alkalmazására. Zárt ülésen határoztak a Hargita Megyéért Díj idei várományosáról, a kitüntetést a III. Székelyföld Napok keretében Korondon megtartandó dísztanácsülésen adják majd át.

Borboly Csaba az ülés utáni nyilatkozatában beszélt a Ritli László volt egészségügyi miniszter révén idén kiutalt több mint hatmillió lejről (mintegy másfél millió euró), amelyet a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház átépítésének folytatására fordítanak.

– Fél év alatt szeretnénk befejezni a kórház átépítését, hogy Csíksomlyóról a tüdőgyógyászati és fertőzőosztálynak legalább a felét tudjuk átköltöztetni, hiszen a somlyói ingatlant a katolikus egyháznak vissza kell kapnia. Ehhez még hozzá kell tennünk kétmillió eurónyi összeget a saját költségvetésünkből. Az ország legmodernebb megyei sürgősségi kórháza lesz a csíkszeredai, és ezt a Hargita megyei emberek megérdemelik.

Gyergyószárhegy, 2012. május 17.