Hargita Megye Tanácsa
péntek, 2024. március 29., 10:57:06
Módosult a megyei tanács költségvetése

Április 12-re hívott össze rendkívüli tanácsülést Borboly Csaba megyeitanács-elnök, amit a múlt héten a kormány tartalékalapjából leosztott 1,5 millió euró értékű támogatás költségvetésbe foglalása indokolt. Az RMDSZ kormánykoalíciós tagságának legújabb pozitív hozadékaként betudható támogatás lejben meghatározott értéke 6,4 millió lej, amely a megye lakosságára vetítve nagyon sok pénz. Hargita megye ezúttal a legtöbb pénzt kapó megyék között szerepel: amint azt már hírül adtuk, múlt heti ülésén a kormány összesen 21,036 millió lejt különített el Hargita megyének. Borboly Csaba tanácselnök külön hangsúlyozta, hogy a mostani tanácsülés alkalmával a költségvetésébe foglalt összeg csak kimondottan a Hargita Megye Tanácsának leosztott összeget jelenti.

– Az újonnan befolyt összegeknek megvan a helyük. Nem autóvásárlásra és fogyóanyagokra fogjuk költeni, hanem uniós programjaink társfinanszírozására fordítjuk, illetve segítségükkel olyan tervezett beruházásokat valósítunk meg, amelyekre kölcsön felvételét terveztük – mondta Borboly Csaba.

A tanácsülés érdekes napirendi pontjának számított a Hargita Megye Tanácsa peres ügyeiről szóló bemutató is, amelyet a megyei tanács helyi közigazgatási vezérigazgatóságának részéről Dósa Szilárd aligazgató tartott. Dósa szerint 2009-től ugrott meg a peres ügyek száma, aminek oka egy jogszabályváltozás, amely szerint a számvevőszék végrehajtó szerepe megszűnt, és a törvénytelenség helyreállításának hatáskörét az intézmény vezetőjének adja át. Ezzel kapcsolatban a megyei tanács elnöke kitért a számvevőszék vizsgálódásának előnyeire is, miszerint az felhívja a figyelmet a hibákra, amelyek főként a téves papírmunkának köszönhetőek, tehát gyakorlatilag a számvevőszék ellenőrzése nyomán helyrekerülnek a dolgok, továbbá bizonyítást nyer, hogy a közintézmény részéről minden törvényesen történik, és a hiba, például a megyei utakkal kapcsolatos perek esetében, a kivitelező cégeknél keresendő.

Benyovszki Lajos és Becze István tanácsosok szerint a bemutatóból kiderült, hogy a kevés személyzet ellenére, akik a dokumentációk összeállításáért felelnek, nőtt a megnyert perek száma, és a következő tanácsülésen a testület hiányzó tagjainak is meg kellene ismételni a bemutatót.

 

Csíkszereda, 2012. április 12.