Hargita Megye Tanácsa
kedd, 2024. április 16., 22:33:47
Körvonalazódik a megyei utak téli karbantartása

A helyi tanácsok adósságainak törlesztése és a megyei utak téli karbantartása szerepelt eredetileg Hargita Megye Tanácsa november 13-i rendkívüli ülésének napirendjén. Ezt a leomlott oltfalusi híd újjáépítése érdekében hozott tanácshatározat egészítette ki röviddel az ülés vége előtt.

Nyolc további kivitelezési szerződés megkötéséről döntöttek a megyei tanácsosok a megyei utak téli karbantartását illetően, miután újabb helyi tanácsok bevonásával sikerült további megyei besorolású útszakaszok téli karbantartását biztosítani. Gyergyószárhegy Polgármesteri Hivatala a település közelében haladó 126-os megyei út Gyergyóújfalu–Szárhegy, illetve Gyergyóújfalu–Vasláb közti szakasza, Gyergyóditró a 127-es, Gyergyóremete a 153C és 153D, valamint a 128-as megyei út, illetve Gyergyóholló a 174B megyei út téli karbantartását vállalta fel. Ezzel sikerült 700 kilométernyire feltornászni azon megyei utak hosszát, amelyek karbantartása biztosítva van a téli időszakban.

– Az év elején 2 millió eurót kapott a megye az ügykezelésében levő utak karbantartására. Ez az összeg körülbelül annyi, amennyiből olyan megyék gazdálkodhatnak, amelyek 150 kilométernyi megyei útról kell hogy gondoskodjanak. Hargita megyében 860 kilométer megyei út van, ezek a számok is tükrözik az itteni helyzetet. Ezért előre kérem a lakosságot, hogy legyen megértő abban az esetben, ha nem mindig állunk a helyzet magaslatán a hóeltakarítást illetően. Ugyanakkor kérem a lakosokat, legyenek segítségünkre azzal, hogy felkészülnek a téli idényre téli gumival, és ahol szükséges, használjanak hóláncot. Mi megpróbáljuk a rendelkezésre álló pénzből úgy takarítani a megyei utakat, hogy biztosítsuk az autósoknak az óránkénti 40 kilométeres átlagsebesség feltételeit – mondta Borboly Csaba.

Birtalan József alelnök beszámolt arról, hogy a fennmaradó 157 kilométernyi megyei út karbantartásának megoldására újabb közbeszerzési eljárást írnak ki remélve, hogy ezeknek is gazdája kerül, mielőtt lehavazik.

A tanácsülés utolsó mozzanatának a Hargita-hegység övezeti rendezési tervének bemutatását szánták, amelyet a kivitelező Vallum csoportot képviselő Korodi Szabolcs mutatott be, Becze Attila, Csíkcsicsó polgármestere azonban az ülés különfélék napirendi pontjában szót kérve beszámolt a 123F megyei úton levő oltfalusi híd leomlásáról, és gyors beavatkozást kért a megyei tanácstól a helyzet orvoslására. A kialakult helyzet miatt Hargita Megye Tanácsa azonnali határozattal

20 ezer eurót hagyott jóvá új híd építésére, mert a polgármester hangsúlyozta, nem kérnek póthidat, és erre a lakosság által aláírt petíciót is benyújtottak a megyei tanácshoz. Az új híd építési munkálatai várhatóan tavasszal kezdődnek, addig a 123F érintett szakaszát lezárják a forgalom elől.

Ezenkívül a november 13-i tanácsülésen az eladósodott helyi tanácsoknak is segítséget nyújtott Hargita Megye Tanácsa mintegy 1,5 millió euró értékben. Az értéktöbbleti adóból származó visszaosztott alapokból a helyi tanácsok költségvetésének kiigazítására a döntéshozó testület a 2012. évi 61. számú sürgősségi kormányrendelet értelmében 1,3 millió lejt különített el a megye költségvetéséből hat helyi tanács számára az elvégeztetett víz- és csatornarendszer-, illetve sportterem-építési munkálatok során felhalmozódott adósságok törlesztésére, továbbá 24 település költségvetését egészítette ki 4,1 millió lejjel a 90 napot meghaladó fizetési kötelezettségek törlesztésére, így az önkormányzatok folytathatják beruházásaikat.

 

Csíkszereda, 2012. november 13.