Hargita Megye Tanácsa
csütörtök, 2024. április 25., 13:37:26
Hatékonyabb kommunikáció az egészségügyben

Idei utolsó soros havi ülését tartotta Hargita Megye Tanácsa december 18-án, kedden. Borboly Csaba elnök hiányában az ülést Petres Sándor alelnök vezette, a 29 jelen levő taggal a tanács határozatképes volt.

Többek között útjavításról, nyertes pályázatokról, fejlesztésekről tárgyaltak és döntöttek a tanácstagok. Egész Hargita megyét átfogó egészségügyi számítógépes rendszer létrehozásáról szóló projektet hagytak jóvá, amely minőségibb szolgáltatást biztosít. A rendszerben időben továbbítják az információkat az intézmények, elősegítve a diagnosztizálást, a megelőzést és a kezelést. Megvalósítására a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház nyert pályázatot, a rendszerbe továbbá bekapcsolódik a székelyudvarhelyi, a gyergyószentmiklósi, a maroshévízi kórház és a tölgyesi pszichiátriai intézet. A projekt költségéhez a megyei tanács a 2%-os önrésszel járul hozzá, továbbá előtámogatásként 822 ezer lejjel, amely mozgó tőkét képez a pályázat során, később pedig visszatérítik.

Korszerűsítik a 123-as megyei utat, az erre vonatkozó műszaki tervet elfogadta a megyei tanács. Az Úzvölgye felé vezető, csinódi utat korábban lekövezték, kialakították az útalapot és a sáncokat. Erre kerül aszfaltburkolat 6,3 km-es szakaszon. Elfogadták azokat az energiahatékonyságra vonatkozó alapelveket, amelyeket a közbeszerzéseknél vesz ezentúl figyelembe Hargita Megye Tanácsa. Az intézkedés célja, hogy a Hargita megyei beruházásokat minél környezetbarátabbá tegyék. Terítékre került Hargita Megye Tanácsa Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóságának projektje a csíkszeredai Szent Anna Elhelyező Központ bezárására, valamint hét családi típusú ház és egy rekuperációs központ létrehozására vonatkozóan. Elekes Zoltán igazgató ismertette: korábban elfogadta a tanács a kivitelezési tervet, de a helyszín fertőzött volt, mivel ott növényvédelmi központ működött. Ezt fertőtlenítették, de emiatt elhúzódott a projekt kivitelezése, a pályázat időtartama lejárt. Utóbbi meghosszabbítására született kormányhatározat, így a jövő évben folytatják a munkálatokat.

Hargita Megye Tanácsa alapító tagként részt vesz a Hargita-hegység Közösségi Fejlesztési Társulás létrehozásában. Az alakulat közgyűlésein Incze Csongor és Bege Károly képviselik a megyei tanácsot, döntöttek a tanácstagok. A társulás célja a térség természeti adottságainak megvédése, sportolásra alkalmas helyek kialakítása, turistaösvények karbantartása, mindezek fejlesztése és népszerűsítése szakirányú rendezvényeken, kiállításokon, a sajtóban és a fiatalok körében.

 

Csíkszereda, 2012. december 18.