Hargita Megye Tanácsa
péntek, 2024. március 29., 13:47:26
Elégtelen kormánytámogatás

Már az elején két határozattervezettel bővült Hargita Megye Tanácsa szeptember 28-i soros ülésének napirendje. Borboly Csaba előterjesztésére a meglévő húsz napirendi pont mellé a költségvetés-kiegészítésként kiutalt 500 000 lejes kormánypénzek költségvetésbe foglalása és a Hargita Hegység projekt keretében a Madarasi-Hargita villamosítását célzó munkálatokhoz szükséges összeg kiutalását tűzte napirendre a döntéshozó testület.

A félmillió lejes kormánytámogatás kiegészítésre szorult, mivel a kormány által leosztott összegekből Hargita megyének jutott a legkevesebb.

– A kormánypénzek nem fedezik a helyi önkormányzatok szükségleteit, ezért a tartalékalapból további 256 000 lej elkülönítését látjuk indokoltnak – mondta Borboly Csaba a határozattervezet felterjesztésekor.

Ebből az összegből a csíktaplocai egyházközség 9000 lejben részesül, a balánbányai Geo Bogza Gimnázium számára 25 000 lejt, a székelykeresztúri kultúrotthon átalakítási munkálataira 34 000 lejt, a szentegyházi templom és kultúrház javítására 10-10 000 lejt, a csekefalvi és szentábrahámi ravatalozó befejezésére 20-20 000 lejt, a gyergyócsomafalvi Maros-parti iskola felújítására 45 000 lejt, a szépvízi örmény közösségi ház felújítására 5000 lejt, a madéfalvi napközi felújítására 25 000 lejt, a székelyszenterzsébeti iskola fűtésrendszerére 17 000 lejt, a homoródalmási polgármesteri hivatalmozgásssérült feljárójának kialakítására 15 000 lejt, a csatószegi iskola nyílászáróinak cseréjére 15 000 lejt, valamint a várhegyi kultúrház sürgős javítási munkálataira 15 000 lejt különítettek el.

A Madarasi-Hargita villamosítását lehetővé tevő munkálatokra való alapok elkülönítését is napirendre tűzték, mert a település európai uniós pályázatot nyert a Madarasi-Hargita felé vezető erdei út felújítására, így lehetőség adódott, hogy egyúttal a villanyhálózat kiépítése is megtörténjen.

– A munkálat értéke 425 000 lej, ebből 300 000 lejt irányítunk át a program költségvetésébe. Ezt most a legésszerűbb megtenni, egyrészt a költséghatékonyság miatt, hiszen az Unió által kifizetett földmunkálatokkal egy időben a föld alá fektethetjük a vezetékeket megspórolva a pluszmunkálatok és az oszlopok árát, amit egyébként a megyei tanács kellett volna előteremtsen, másrészt a táj háborítatlanságát is megőrizzük – mondta Borboly Csaba a döntés kapcsán.

Napirenden szerepelt még az agrárkamara programjainak szánt költségvetés visszairányítása az agrárkamarához, ezeket ugyanis korábban a megyei tanács visszavonta, tekintettel a kormány által beígért átszervezésre. Mivel az átszervezés időpontja jövő tavaszig tolódott el, a megyei tanácsosok a korábban visszavont pénz újbóli folyósításáról döntöttek, hogy az agrárkamara jelenlegi testülete kivitelezhesse a 2012-re tervezett programokat. Ezenkívül a megyei tanács átadta a galócási önkormányzatnak a frissen befejezett villanyhálózatot, illetve elfogadta a 300-nál kevesebb lakosú települések vízhálózatainak kiépítését célzó 2012-es munkálatok gazdasági-műszaki dokumentációját. A döntés értelmében elkezdődhet a közbeszerzési eljárás Bágy, Petek, Hodgya, Patakfalva, Csehétfalva, Tarcsafalva, Siklód, Székelymuzsna és Recefalva ivóvíz-szolgáltató rendszereinek kivitelezésére.

Elfogadták a Tölgyesi Pszichiátriai Kórház burkolási munkálataira és a fűtésrendszer felújítására vonatkozó határozatot, valamint a megyei tanács műemlékvédelmi programjának ez évi listáját is. Idén Hargita Megye Tanácsa 250 000 lejt különített el a főként egyházi tulajdonban levő műemlékek védelmét és állagának megőrzését célzó tervekre, tanulmányokra és kivitelezési munkálatokra. A megyei tanácsosok a megyei utak nyári karbantartását illetően is döntöttek. A határozat értelmében az eddig elvégzett munkálatok során megspórolt összegeket átcsoportosították további be nem tervezett aszfaltozások és előre nem látott munkálatok elvégzésére.

 

Csíkszereda, 2012. szeptember 28.