Hargita Megye Tanácsa
péntek, 2024. április 19., 09:43:12
Biztonságossá teszik a gyergyószentmiklósi műjégpályát

Gyergyótölgyes adott helyet Hargita Megye Tanácsa soros ülésének november 26-án, hétfőn. Olyan fontos kérdésekben döntöttek, mint együttműködés a gyergyószentmiklósi önkormányzattal a műjégpálya biztonságos működéséhez szükséges munkálatok elvégzéséről, a Regionális Hulladékgazdálkodási Rendszer megvalósíthatósági tanulmánya vagy a Csíksomlyón létesítendő sípálya építésének támogatása.

Borboly Csaba tanácselnök a Gyergyótölgyesen eszközölt fejlesztésekkel indokolta a helyválasztást, hiszen ma adták át a Gyergyótölgyesi Neuropszichiátriai Rehabilitációs és Rekuperációs Központ felújítási-bővítési munkálatait, és emellett számos jelentős beruházást végeztek a településen. A tanácselnök kiemelte, Hargita Megye Tanácsának fő célja a megye északi térségének fejlesztése, munkahelyek teremtése, és ehhez elengedhetetlen a helyi, megyei és országos képviselet együttműködése, amelyek segítségével jelentős összegeket lehet bevonni a térség fejlesztésére. Tölgyes rengeteg értékkel rendelkezik, úgymint a történelmi épületek, mezőgazdasági területek, és a megyei tanács igyekszik támogatni ezen értékek gazdasági kiaknázását, munkahelyek teremtését.

A megyei döntéshozó testület a kihelyezett ülésén jóváhagyta a megyei tanács és Gyergyószentmiklós önkormányzata közti együttműködést a Gyergyószentmiklós köztulajdonában levő műjégpálya javítási és korszerűsítési munkálatainak elvégzése érdekében. A megyei tanács vállalta a műjégpálya palánkjának, illetve hűtőberendezésének korszerűsítését, lehetővé téve annak biztonságos működtetését.

Újabb szakaszához érkezett a Hargita megyei integrált hulladékgazdálkozdási rendszer kiépítésének ügye, miután Hargita Megye Tanácsa elfogadta a regionális hulladékgazdálkodási rendszer megvalósíthatósági tanulmányát, amely előfeltétele a megye integrált hulladékgazdálkozdási rendszerének kiépítésére vonatkozó beruházás kivitelezésének. A megyei tanács 50 ezer lejes támogatást hagyott jóvá a balánbányai 2-es számú nappali központ 2012. évi működési költségeinek fedezésére, ahol 1–3 év közötti hátrányos helyzetű gyerekekről gondoskodnak; a megyei tanács évente vállalja a nappali központ működési költségei felének fedezését.

A megyei tanács képviselői üdvözölték a Csíksomlyón létesítendő sípályát, amely hozzájárulhat a megyeszékhely turisztikai kínálatának bővítéséhez, éppen ezért elfogadták a sípálya üzemeltetőinek kérését, miszerint Hargita Megye Tanácsa hagyja jóvá a sípálya vízellátásához szükséges vezetékek átvezetését a Multifunkcionális Központ területén. Ugyanakkor a megyei önkormányzat döntött a 2012-es Hargita Megyei Sportgála megszervezéséről, amelyet december 12-én rendeznek meg, együttműködésben az Ifjúsági és Sportigazgatósággal.

A tanácsülésen részt vett Mik József RMDSZ-es képviselőjelölt is, aki gratulált a megyei tanács eddigi megvalósításaihoz, és újabb fejlesztések szükségességére hívta fel a figyelmet. Ugyanakkor a tanácsülésen lehetőség volt a helyi lakosság kéréseinek, javaslatainak átbeszélésére is.

 

Gyergyótölgyes, 2012. november 26.