Se dorește reabilitarea drumurilor care leagă comunitățile
Marți, 13 septembrie, președinții consiliilor județene Harghita și Mureș s-au aflat într-o vizită de lucru pe drumurile care leagă cele două județe: DJ 135 (Atid–Șiclod–limita județului–Sărățeni), DJ 136 (Goagiu–limita județului–Bezid–Sângeorgiu de Pădure), respectiv DJ 136A (Atid–limita de județ–Bezidu Nou). Cele două delegații județene s-au întâlnit la Bezid, mai apoi au mers până la Crișeni și de acolo la Șiclod.
Ultima actualizare: vineri, 23 septembrie 2016
Borboly Csaba și Péter Ferenc, președinții consiliilor județene Harghita, respectiv Mureș au atras atenția asupra importanței conexiunii între localitățile care leagă cele două județe.
„Beneficiarii eforturilor comune vor fi locuitorii. Reabilitarea acestor drumuri va fi benefică din punct de vedere al legăturilor de familie, dar și din punct de vedere economic. Este nevoie de refacerea lucrurilor care au fost distruse și este îmbucurător faptul că în acest sens există o intenție comună. Este nevoie de motivarea tinerilor noștri de a se întoarce acasă, iar reabilitarea drumurilor este una dintre modalități”, a spus Borboly Csaba care a ținut să mulțumească președintelui Consiliului Județean Mureș pentru deschiderea de care a dat dovadă.
În opinia lui Péter Ferenc este necesară o clasificare a reabilitărilor de drumuri în funcție de priorități, însă a menționat că toate drumurile care fac legătura cu județele vecine, trebuie reabilitate. „Nu ne dorim să construim drumuri cu un singur acces, ci ne dorim conectarea localităților aflate de o parte și de alta a limitei de județ. În urma reabilitării drumurilor, avem speranța că se va îmbunătăți și viața localnicilor, situația economică, respectiv turismul deoarece pe un drum asfaltat turiștii vor avea acces mai facil la lacul Bezid, muzeul pălăriilor de paie de la Crișeni, dar și la localitățile Șiclod și Inlăceni”, a afirmat președintele Consiliului Județean Mureș.
Barti Tihamér, vicepreședintele Consiliului Județean Harghita este de părere că odată cu îmbunătățirea condițiilor de circulație între cele două județe, se va lărgi și oferta turistică a regiunii. Csibi Attila, primarul comunei Sângeorgiu de Pădure consideră importantă reabilitarea drumurilor, din punct de vedere turistic și a menționat că în acest sens este esențială implicarea localității Bezid. Rafain Emil, primarul din Cristuru-Secuiesc a menționat că mai mult de 50 de familii din Bezid au fost strămutate în Cristuru-Secuiesc, iar acestea pentru a ajunge în locurile de baștină sunt nevoite să facă un drum ocolitor de 80–100 kilometri.
La hotarul județului Harghita de la Crișeni, Borboly Csaba a menționat că se lucrează la actualizarea planului de reabilitare a drumului județean 136A și în acest scop a solicitat sprijinul reprezentanților UDMR de la București pentru redistribuirea fondurilor provenite în urma finalizării lucrărilor din comuna Atia. Acesta a menționat că dacă solicitarea va primi un răspuns favorabil, există speranțe ca în acest an să se poată asfalta o porțiune de drum.
În județul Mureș, pe drumul județean 136, de la Sângeorgiu de Pădure până la ramificația spre Bezid se vor începe lucrările de asfaltare încă din acest an – s-au efectuat deja lucrările premergătoare –, iar, conform estimărilor, lucrările de asfaltare pe o porțiune de zece kilometri vor fi finalizate pănă vara viitoare.
Miercurea-Ciuc – Târgu-Mureș, 13 septembrie 2016
Ţi-a plăcut acest articol?(0 Votări)56 vizualizări