Primul pas în vederea introducerii sistemului de educație STEAM
În data de 6 februarie a avut loc la Bruxelles prima ședință plenară din acest an a Comitetului European al Regiunilor (CoR). Una dintre temele principale ale ședinței a fost reprezentată de viitorul învățământului la nivelul Uniunii Europene. În cadrul ședinței plenare, comisarul european Navracsics Tibor a vorbit despre strategia europeană pe termen lung în ceea ce privește cultura, învățământul, politicile de tineret și sport. În opinia domniei sale este importantă elaborarea cât mai curând a bugetului pentru a permite demararea în timp a programelor europene, în 2021.
Ultima actualizare: miercuri, 13 februarie 2019
Totodată, conform celor afirmate de comisarul european, se dorește dublarea fondurilor alocate în cadrul programului Erasmus bugetul acestuia ajungând la 30 milioane de euro, oferindu-se posibilitatea cooptării în cadrul acestuia a mai mult de 12 milioane de participanți. Se are de asemenea în vedere ca tinerii din mediul rural și cei aflați la marginea societății să poată lua parte la acest program. În continuare, va fi majorat bugetul programului Europa Creativă, acesta ajungând la o valoare de aproape două miliarde de euro. Informații suplimentare cu privire la aceste aspecte, găsiți aici.
Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita și coordonator politic al Partidului Popular European în cadrul comisiei pentru învățământ al CoR, în discursul său a salutat intențiile referitoare la dezvoltarea programelor sus-amintite. Totodată, a atras atenția asupra introducerii sistemului educațional STEAM și a pregătirii forței de muncă, menționând că acest sistem contribuie la diminuarea fenomenului de exod al creierelor, reducând daunele provocate de „migrația mâinii de lucru” și oferind tinerilor oportunitatea de a-și face o carieră pe tărâmurile natale. În acest mod se vor reduce diferențele sociale și economice dintre regiuni. În opinia lui Borboly Csaba, programele Erasmus și Europa Creativă reprezintă oportunități excelente pentru tineri în vederea obținerii experienței, diversificării cunoștințelor și valorificării acestora pe tărâmurile natale.
„Este știut faptul că odată cu izbucnirea crizei economice a crescut în Europa numărul tinerilor fără loc de muncă. Este nevoie de continuarea programelor, cum este Erasmus și Europa Creativă. Pe lângă șomaj, prezența fenomenului de exod al creierelor este tot mai prezent fenomenul de „migrație a mâinii de lucru”. Este nevoie de elaborarea pe termen lung a acelor strategii prin intermediul cărora cunoștințele acumulate de tineri pot fi îmbunătățite pe tărâmurile natale”, a spus Borboly Csaba, adăugând că cei mai mari beneficiari ai aderării la Uniunea Europeană sunt tinerii, cărora trebuie să li se acorde sprijin pentru a putea să-și făurească un viitor. Iar acest lucru se poate face prin cooperare.
Borboly Csaba a solicitat sprijinul comisarului european și pentru dezvoltarea învățământului digitalizat și identificarea surselor de finanțare, astfel ca instituțiile de învățământ să poată fi dotate cu echipamente digitale corespunzătoare.
În răspunsul său, Navracsics Tibor a afirmat că anul trecut Consiliul Europei a aprobat planul de acțiune în vederea implementării învățământului digitalizat, acesta cuprinzând măsuri care sprijină utilizarea tehnologiei și dezvoltarea competențelor digitale în domeniul învățământului.
Proiectele de aviz elaborate în cadrul Comitetului regiunilor de către Borboly Csaba au fost sprijinite și de Navracsics Tibor:
https://www.borbolycsaba.ro/ro/bunepractici/ https://www.borbolycsaba.ro/ro/raportor-in-comitetul-regiunilor/
Despre vizita comisarului european Navracsics Tibor în județul Harghita, puteți citi mai multe accesând următorul link:
https://www.borbolycsaba.ro/ro/navracsics-tibor-valorile-locale-si-regionale-intaresc-uniunea-europeana/
Fotografii realizate cu ocazia ședinței, găsiți mai jos:
https://www.flickr.com/photos/cor-photos/
Miercurea Ciuc, 6 februarie 2019
Ţi-a plăcut acest articol?(0 Votări)40 vizualizări