Ultimele 100 kilometrii pe jos către pelerinajul din Șumuleu

Se construiește o rută de pelerinaj în județul Harghita

(0 Votări)72 vizualizări

Ca parte a proiectului de completare a Drumului Marie, Consiliul Județean Harghita, împreună cu opt consilii intenționează să stabilească o rută de pelerinaj de o sută de kilometrii, astfel încât pelerinii care sosesc la Șumuleu în luna mai să aibă posibilitatea de a merge pe jos, pe bicicletă sau pe cal pe ultimii kilometrii. Drumul ar trece prin următoarele localități: Șiclod, Etid, Lupeni, Dealu, Zetea, Satu Mare, Căpâlnița, Vlăhița, Șumuleu, deoarece primarii din aceste localități s-au reunit și au înaintat împreună o scrisoare de intenție pentru un drum complet către consiliul județean.

– Drumul Mariei poate fi un adăpost pentru cei care caută valori creștine, atât pentru cei de acasă, cât și pentru cei din țările străine. Din păcate, în multe cazuri, valorile creștine sunt îndepărtate în Europa, acestea fiind în ținta unei lupte ideologice. Odată cu construirea rutei de pelerinaj, am atrage atenția asupra acestor valori - a declarat Borboly Csaba, președintele consiliului județean, la conferința de presă din 14 septembrie. El a menționat că, anul trecut, pentru prima oară la Bruxelles, au adoptat cuvintele "valori creștine" într-un document care aparține Uniunii Europene, care a fost inclus în raportul scris către Comitetul Regiunilor, el fiind raportorul în tema tinerilor. A explicat că au discutat acest subiect cu mai multe județe înfrățite din Ungaria care și-au exprimat dorința de a se alătura acestui drum, și au trimis într-o scrisoare adresată lui Viktor Orbán intenția lor de a se participa.

De asemenea, el a atras atenția asupra importanței participării la viitoarele alegeri din Ungaria din primăvară, la care cetățenii maghiari din alte țări pot vota pentru a menține actualul guvern și pentru a continua activitățile comune.

Consiliul județean are un rol-cheie în proiect și sprijină și financiar implementarea. Pentru coordonarea proiectului l-au renumit pe D-ul Barabás Csaba, șeful cabinetului de președinte care a trecut prin El Camino, și care a vorbit a în cadrul conferinței de presă despre bunele practici care pot fi folosite în județul Harghita în timpul construcției rutei de pelerinaj.

– Ca și în cazul pelerinajului din El Camino, la Șumuleu sosesc mii de persoane, diferența este numai că acolo petrec o lună de zile, iar aici numai una. Dacă ultimele sute de kilometrii ar fi făcute pe jos, numărul de zile ar crește până la 6-7 în paralel cu suma cheltuită de către turiști. De asemenea, traseul trebuie să fie proiectat astfel încât să treacă pe lângă atracții turistice, producători locali și meșteșugari populari, ca drumul să aibă cât mai multe aspecte economice. În plus, pelerinii trebuie să aibă condiții minime pentru cazare și servicii - a declarat șeful cabinetului. A spus că ar dori să realizeze secțiunea de o sută de kilometri până în primăvară, iar planul lor pe termen lung este ca să organizeze pelerinaje în mod regulat.

El a atras atenția asupra importanței detalierii rutei, a cartografierii, a marcajelor, a semnalelor de direcție și a panourilor de informare, plasarea subtitrărilor multilingve și colaborarea cu jandarmeria și gărzile montane pentru a permite pelerinilor să navigheze în siguranță pe traseu. El a sugerat, de asemenea, ca bisericile să fie implicate, aceștia ar putea oferi cazare unor oameni.

Molnár Sándor, responsabilul drumului pentru secția transilvăneană a vorbit despre situația actuală a rutei. După cum a descris, pelerinii care au mers la El Camino aveau ideea că un astfel de exemplu ar putea fi făcut și în Europa de Est prin construirea unei căi similare bazate pe tradiții, creând astfel Drumul Mariei. Anul trecut, era prima dată cănd persoane din străinătate au parcurs partea transilvăneană, așa că organizatorii au afirmat că este nevoie de un salt calitativ pentru a aduce pelerinajul la nivel mai mare, însă acest lucru necesită impulsul și sprijinul pe care îl au consiliile județene și autoritățile locale.

Drumul Mariei (Via Mariae) este o rută de pelerinaj internațional care leagă  locurile de pelerinaj relatate Sfântei Maria din mai multe țări europene, realizând o cruce pe harta Europei Centrale, în mijlocul ei cu biserica franciscană din Șumuleu.

Miercurea Ciuc, 15 septembrie 2017


[ Știri generale ]

 

POSTURI VACANTE
Pagini tematice
Calendar evenimente
«decembrie, 2024»
lmmjvsd
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

FACEBOOK

Proiecte

 

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

 

DAUNE CAUZATE DE ANIMALE SĂLBATICE

Urgenţe

Număr unic pentru apeluri de urgenţe:

112

Serviciul permanent de deszăpezire al drumurilor judeţene asigurat de Consiliul Judeţean Harghita:

0266 207 774