„Valorile și resursele naturale reprezintă una dintre modalitățile de promovare și dezvoltare ale turismului din județul Harghita. Turismul balnear este un domeniu foarte important, iar în activitatea desfășurată, consiliul județean caută căi și oportunități de finanțare ale investițiilor care vizează acest domeniu”, a spus Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita la ediția a XIII-a a bursei și forumului de turism balnear, care s-a desfășurat la Băile Tușnad.
Ultima actualizare: luni, 25 septembrie 2017
În vederea realizării unei strategii viabile de turism este nevoie de cooptarea tuturor actorilor și factorilor care pot contribui la creșterea gradului de atractivitate a stațiunilor balneare, a județului Harghita ca și destinație turistică. Asociațiile de dezvoltare intercomunitară din cadrul consiliului județean prin activitatea lor servesc acest scop, un proiect derulat este elaborarea planului urbanistic zonal vizează 24 de comune și care este preconizat a fi realizat până la finele acestui an.
Activitatea centrelor balneare de la Băile Tușnad, Praid și Borsec este completată și de investițiile de o amploare mai mică, cum sunt băile și mofetele care se găsesc pe teritoriul a numeroase localități, spre exemplu la Soskut, Dănești, Cârța. Este în curs și investiția care vizează realizarea unui centru spa în localitatea Remetea.
Realizarea aerodromului de la Miercurea Ciuc care să ofere servicii de taxi aerian, curse charter este de asemenea o investiție prin intermediul căreia turismul, numărul înnoptărilor în unitățile de cazare ar putea crește simțitor. În acest sens există o colaborare cu orașul Heviz din Ungaria, unde funcționează un astfel de aerodrom, iar crearea unei curse aeriene care să lege cele două localități ar facilita accesul turiștilor în zonă.
Inițiativa de promovare a produselor locale prin intermediul unităților de turism poate fi întregită prin cooptarea serviciilor conexe, cum ar fi schiul, activitățile ecvestre, activitățile culturale. În acest sens consiliul județean sprijină organizarea festivalurilor, un apropiat eveniment de acest fel este Festivalul Sarmalelor care se va desfășura la acest sfârșit de săptămână la Sovata.
Borboly Csaba consideră că este nevoie ca demersurile sus-amintite să fie completate de o viziune de ansamblu, iar promovarea învățământului dual, formarea adulților sunt de asemenea esențiale în pregătirea personalului de specialitate din unitățile de primire a turiștilor.
„Există în momentul de față o prăpastie între domeniile care pot contribui decisiv în promovarea valorilor turistice ale zonei, de aceea consider că se poate face mai mult, iar pentru aceasta este nevoie de încredere și cooperare, disponibilitate și colaborare”, a conchis președintele consiliului județean.
Consiliul județean dorește să fie partener în aceste activități, în acest sens sunt așteptate propuneri, astfel ca să fie identificată cea mai bună cale care să facă din această zonă o destinație turistică apreciată pentru valorile sale.
Miercurea Ciuc, 22 septembrie 2017
Ţi-a plăcut acest articol?(0 Votări)45 vizualizări