Utilaj de deszăpezire la Consiliul Judeţean Harghita

( Votări)239 vizualizări
La conferinţa de presă din data de 5 decembrie, care a avut ca principal subiect prezentarea utilajului de deszăpezire al consiliului judeţean şi procedura de achiziţie publică în cazul lucrărilor de deszăpezire pe drumurile judeţene, au participat Borboly Csaba, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Birtalan József, vicepreşedintele consiliului judeţean, Szabó Barna, directorul Direcţiei de achiziţii publice, Birta Antal, directorul Direcţiei patrimoniu a Consiliului Judeţean Harghita şi Fülöp Otília, arhitectul şef al judeţului.  
 Preşedintele consiliului judeţean Borboly Csaba a vorbit despre problemele întâmpinate în procedura de atribuire a lucrărilor de deszăpezire pe drumurile judeţene, identificând trei cauze principale datorită cărora din totalul de 860 de kilometri, s-au semnat până în prezent contracte pentru asigurarea acestor lucrări pe o distanţă de 700 de kilometri. Cauzele enumerate de preşedintele consiliului judeţean au fost, în primul rând, concurenţa neloială a firmelor ofertante şi practicarea de preţuri nereale, selecţia şi verificarea riguroasă a lucrărilor firmelor executante şi totodată decontarea lucrărilor în urma verificărilor minuţioase, respectiv bugetul foarte mic alocat de guvern pentru realizarea acestor lucrări. Preşedintele consiliului judeţean a explicat că suma alocată de guvern judeţului Harghita pentru executarea lucrărilor de deszăpezire pe distanţa de 860 de kilometri de drumuri judeţene, este egală cu suma alocată altor judeţe, unde lungimea drumurilor judeţene nu depăşeşte cu mult 200 de kilometri. Unul dintre motivele pentru care la procedurile de achiziţii publice prezenţa firmelor a fost aproape inexistentă, este şi faptul că pentru o mai bună supraveghere a lucrărilor, consiliul judeţean doreşte să instaleze pe cheltuiala sa, sisteme de urmărire GPS a utilajelor angajate în lucrările de deszăpezire. Astfel eventualele fraude şi probleme pot fi preîntâmpinate. Preşedintele consiliului judeţean a făcut apel la onestitatea şi atitudinea corectă a firmelor ofertante, explicând că numai prin respectarea normelor legale este posibilă efectuarea acestor lucrări.
Birtalan József, vicepreşedintele consiliului judeţean, care este responsabil cu asigurarea condiţiilor de trafic pe drumurile judeţene, a vorbit despre greutăţile întâmpinate în procedurile de atribuire ale lucrărilor de deszăpezire, prezentând situaţia din prezent a acestor lucrări: există contracte semnate pentru lucrări de deszăpezire pe o lungime de 700 de kilometri de drumuri judeţene, iar pentru 157 de kilometri, în data de 11 decembrie va avea loc o nouă etapă a procedurii de atribuire a lucrărilor. Aceşti 157 de kilometri nu au fost contractaţi din lipsa interesului manifestat de firmele de profil.
Cât priveşte conferinţa organizată de ministrul de interne, Mircea Duşa, în legătură cu deszăpezirea drumurilor judeţene, atât preşedintele consiliului judeţean Borboly Csaba, cât şi vicepreşedintele Birtalan József au ţinut să îşi exprime regretul faţă de modalitatea de abordare a situaţiei de către domnul ministru, care în loc să coopereze la găsirea unei soluţii, a încercat să caute vinovaţi.
Szabó Barna, directorul Direcţiei de achiziţii publice a Consiliului Judeţean Harghita a descris pas cu pas procedura de atribuire a acestor lucrări. În prima etapă a acesteia, la licitaţie s-a prezentat un singur ofertant dispus să efectueze aceste lucrări în zona Ciuc şi Gheorgheni la un preţ de zece ori mai mare decât anul trecut, iar pentru zonele Odorhei şi Cristur nu s-a prezentat nicio ofertă. Acesta a precizat că în data de 11 decembrie va avea loc o nouă etapă de atribuire a lucrărilor la care sunt aşteptate să participe cât mai multe firme.
Cât priveşte situaţia lucrărilor de reabilitare ale drumului judeţean DJ 132, preşedintele consiliului judeţean a spus că din cauza boicotărilor firmelor executante, finanţarea europeană este pusă în pericol. Totodată a spus şi că va fi organizată o nouă procedură de achiziţie publică, în urma desfacerii contractului avut cu firma Multiplan SRL pentru neregulile constatate în procesul de executare a lucrărilor de reabilitare. Borboly Csaba a relatat despre faptul că de când s-a suspendat contractul cu privire la lucrările de reabilitare ale drumului judeţean DJ 132 între consiliul judeţean şi firma Multipland SRL din Odorheiu-Secuiesc (14 iunie 2012), se pare că această firmă încearcă boicotarea finalizării acestor lucrări, punând în pericol acordarea finanţării din partea Uniunii Europene. Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor nu a dat curs contestaţiei firmei din data de 22 octombrie (a aprobat continuarea achiziţiei publice prin hotărârea nr. 4055/370C7/4731/08.11.2012). Astfel firmele Multipland SRL şi Alconep SRL din Bacău au înaintat în aceeaşi dată, 19.11.2012, cereri de clarificare aproape identice, privind procedura de atribuire a lucrărilor de pe DJ 132, iar mai apoi în data de 26 noiembrie, firma Alconep SRL, a înaintat o solicitare de suspendare a procedurii de achiziţii, motivând această solicitare prin faptul că nu este mulţumită cu răspunsul pe care l-a primit. Analizând formatul celor două solicitări, preşedintele bănuieşte că aceasta este o iniţiativă comună a celor două firme şi se doreşte împiedicarea finalizării acestei lucrări, de aceea m-am adresat Consiliului Concurenţei.
„Nu mi-aş dori ca banii publici din judeţul Harghita să fie daţi firmelor din alte judeţe, dar dacă vom fi nevoiţi o vom face, însă un lucru este cert, şi anume că nu vom semna contracte dezavantajoase nici cu firme harghitene. Nu mă sperie nici ameninţările, nici şantajurile, deoarece consider că economia judeţului este mai funcţională fără jefuirea subantreprenorilor, fără medieri în procesul de derularea lucrărilor”, a afirmat Borboly Csaba.
La finalul conferinţei de presă, cei interesaţi au putut vedea noul utilaj de deszăpezire achiziţionat de Consiliul Judeţean Harghita. Valorea echipamentelor: tractor: 185.846,60 + TVA, utilaj de cosit: 68.191,20 + TVA, utilaj de deszăpezire: 32.161,00 + TVA. Utilajul poate fi folosit în situaţii de urgenţă la lucrările de deszăpezire pe anumite porţiuni de drum unde se întâmpină dificultăţi.
Locuitorii judeţului Harghita pot sesiza orice problemă în legătură cu circulaţia pe drumurile judeţene, apelând numărul de telefon 0266-207774 sau scriind la adresa de e-mail dispeceratdrumuri@judetulharghita.ro.
 
Miercurea-Ciuc, 5 decembrie 2012
 
POSTURI VACANTE
Pagini tematice
Calendar evenimente
«iulie, 2024»
lmmjvsd
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

FACEBOOK

Proiecte

 

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

 

DAUNE CAUZATE DE ANIMALE SĂLBATICE

Urgenţe

Număr unic pentru apeluri de urgenţe:

112

Serviciul permanent de deszăpezire al drumurilor judeţene asigurat de Consiliul Judeţean Harghita:

0266 207 774