Ţinutul Secuiesc trebuie consolidat din interior

( Votări)104 vizualizări
Prin modernizarea drumului judeţean, am aduce cele două regiuni - Scaunul Ciuc şi Scaunul Mureş - mai aproape una de alta. Aceasta şi tema aeroportului de la Târgu Mureş, au fost dezbătute la întâlnirea care a avut loc între cei doi preşedinţi ai consiliilor judeţene, în data de 5 ianuarie. Un alt subiect a fost şi înfiinţarea asociaţiei intercomunitare. 
 Colaborarea dintre cele două judeţe a fost tema de joi 5 ianuarie, dezbătută de Borboly Csaba, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita şi Lokodi Edit Emőke preşedintele Consiliului Judeţean Mureş. Au mai fost prezenţi la întâlnire Birtalan József, managerul judeţului, precum şi Péter Ferenc primarul staţiunii Sovata, care este şi preşedintele al Consiliului Regional UDMR din Ţinutul Secuiesc. Participanţii au fost de acord ca pentru ca aeroportul regional din Târgu-Mureş să fie funcţionabil, trebuie îmbunătăţit, fiindcă din punctul de vedere al Ţinutului Secuiesc ar fi avantajos. În acest sens se preconizează luarea de măsuri, iar Borboly Csaba a propus ca şi Consiliul Judeţean Harghita să ia parte la asigurarea bunelor condiţii de funcţionare ale aeroportului, acesta fiind de părere că ar fi bine dacă în acest demers s-ar implica toate judeţele din Secuime.
De asemenea sunt luate măsuri şi pentru subregiunile aflate la graniţa dintre cele două judeţe. Aşa cum s-a menţionat, reabilitarea drumului judeţean 136A, Corund– Atid – Crişeni – limita cu judeţul Mureş, participanţii la trafic pot ajunge mai repede din Trei Scaune, zona Baraolt sau Miercurea-Ciuc, la Sângeorgiu de Pădure.
„Judeţele din Ţinutul Secuiesc care ar trebui să se asocieze între ele ar fi subregiunile de lândă DJ 131. Este nevoie de reabilitarea a 30 km ca judeţul Mureş să fie mai aproape de Sfântu- Gheorghe, mai bine zis de Comitetul Trei Scaune” a precizat preşedintele Consiliului Judeţean Harghita. Vorbim în special de conectarea drumului judeţean 136 A, la drumul judeţean 131 (Feliceni–Ocland). S-ar dezvolta astfel şi turismul rural,
La întrunire o altă temă importantă a fost înfinţarea Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară „Sóvidék”. Asemănătoare cu Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Csomád–Bálványos în care, în parteneriat cu autorităţile judeţene şi organizaţiile din Harghita şi Covasna, judeţul Harghita în parteneriat cu judeţul Mureş promovează zona Sóvidék, chiar dacă aceasta este limita dintre cele două judeţe şi separă regiunile.
„Împreună putem atrage fonduri pentru dezvoltarea regiunii, pe lângă promovarea unificată avem nevoie de programe, servicii, proiecte, planuri şi investiţii coerente pentru atingerea obiectivelor propuse, adică creşterea numărului de turiştii şi numărul înoptărilor. Aşa-numita Asociaţie de Dezvoltare Intercomunitară va fi înfiinţată de către consiliile judeţele, împreună cu Sovata, Sărăţeni, Praid, Corund”, a precizat Borboly Csaba.
La întâlnire s-a discutat şi despre funcţionarea biroului reprezentanţilor Ţinutul Secuiesc la Bruxelles. Întreţinerea biroului ar atrage şi subregiunile Crişului şi zona Niraj, atfel împreună judeţele Harghita şi Covasna, patru asociaţii de dezvoltare (ADI) asigură reprezentarea biroului la Bruxelles. A mai fost vorba despre editarea celui mai nou volum Mesés Székelyföld, care prezintă copiilor Scaunul Mureş (Marosszéket), despre programele consiliului judeţean cu privire la cartea Ţinutului Secuiesc, respectiv extinderea Academiei Ţinutul Secuiesc
În discursul ţinut de către dna Lokodi Edit Emőke una dintre temele pe care le-a evidenţiat a fost decizia privind înfiinţarea Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Sóvidék, prin care Sovata şi Praid ar putea apărea într-o ofertă turistică unică şi astfel s-ar putea dezvolta împreună. Preşedintele Consiliului Judeţean Mureş a evidenţiat şi importanţă planului de reabilitare a drumului judeţean numărul 136.
„Drumul mai sus amintit se află lângă Lacul Bezid, acest a va putea să devină o destinaţie turistică importantă în următorii 4-5 ani” a spus dna Lokodi Edit Emőke, menţionând că şi „Consiliul Judeţean Mureş îşi ia angajamentul în ceea ce priveşte introducerea în turismul religios a Capelei Vârful Becheci, în colaborare cu biserica catolică. Sper că în acest an vom realiza mai multe proiecte în subregiunile noastre, împreună cu cele două judeţe”.
 
Miercurea-Ciuc, 6 ianuarie 2012
 
POSTURI VACANTE
Pagini tematice
Calendar evenimente
«ianuarie, 2025»
lmmjvsd
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

FACEBOOK

Proiecte

 

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

 

Urgenţe

Număr unic pentru apeluri de urgenţe:

112

Serviciul permanent de deszăpezire al drumurilor judeţene asigurat de Consiliul Judeţean Harghita:

0266 207 774

DAUNE CAUZATE DE ANIMALE SĂLBATICE