„Solidaritatea oamenilor din judeţul Harghita este un exemplu demn de urmat”

( Votări)129 vizualizări
Ministrul Borbély László a vizitat judeţul Harghita
În data de 2 iulie, Ministrul Mediului şi Pădurilor, Borbély László a vizitat localităţile din judeţul Harghita afectate de inundaţii. Ministrul a fost însoţit la vizita la faţa locului de către preşedintele Consiliului Judeţean Harghita Borboly Csaba, prefectul Ladányi László Zsolt şi mai mulţi demnitari judeţeni.

„Solidaritatea oamenilor din această regiune, cu care se ajută reciproc în urma inundaţiilor, este un exemplu demn de urmat. Până când în alte regiuni, oamenii se plâng de necazuri, aici toată lumea lucrează. Când există probleme, trebuie să se acţioneze în mod operativ, deoarece aceste inundaţii cauzate de cantităţi enorme de precipitaţii nu pot fi prevenite. În primul rând, trebuie făcut tot ce se poate la nivel local, ca de exemplu curăţirea şi extinderea şanţurilor, respectiv trebuie făcute investiţiile” a declarat Borbély László cu ocazia vizitei sale în judeţul Harghita. În localitatea Secuieni, primarul Furi József a relatat ministrului despre pagubele cauzate de inundaţii, fiind afectate 744 gospodării, o şcoală şi o biserică au ajuns sub ape, în 250 de case a intrat apa, fiind de asemenea dăunate şi numeroase drumuri şi poduri. Ministrul a accentuat că în termen de cel mult 10 zile trebuie evaluate pagubele, ca astfel fondurile guvernamentale şi europene să poată fi alocate zonelor afectate. Intenţia lor este de a preda cât mai urgent Guvernului o documentaţie privind situaţia existentă, ca astfel în funcţie de priorităţi să poată fi începute lucrările de remediere. Borbély a declarat că în acest an din fondul de mediu este alocată o sumă de şase ori mai mare faţă de anul 2000 pentru remedierea calamităţilor cauzate de inundaţii, respectiv 430 milioane de lei.
Ministrul Mediului şi Pădurilor a avut o întâlnire în Miercurea Ciuc cu specialiştii locali din domeniul situaţiilor de urgenţă, apoi a participat la şedinţa din 2 iulie a Consiliului Judeţean Harghita, unde i s-au oferit detalii despre situaţia existentă în judeţul Harghita în urma inundaţiilor. Borboly Csaba, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita a declarat că, în anii precedenţi, începând cu mandatul lui Korodi Attila, au intervenit în mod conştient în rezolvarea problemelor cauzate de ape, astfel şi pagubele cauzate au fost mai reduse. „Facem tot ce ne stă în putinţă pentru a reduce nivelul pagubelor şi sper că situaţia se va stabiliza, astfel fiind nevoiţi să cheltuim cât mai puţin din cei un milion de lei aprobaţi în cadrul şedinţei consiliului judeţean” a adăugat Borboly Csaba. Borbély László a atras atenţia celor prezenţi că trebuie acordată o atenţie sporită fenomenelor naturale din ultima perioadă, deoarece după 2005, în parte din cauza schimbării de climă, a crescut în mod periculos numărul inundaţiilor.
Borbély László a vizitat mai multe localităţi afectate de inundaţii din zona Ciucul de Sus, Mădăraş şi Sândominic. În privinţa barajelor de la Zetea şi Bălan, ministrul a declarat că în opinia lui, niciuna dintre baraje nu reprezintă un pericol pentru populaţie.
Miercurea Ciuc, 2 iulie 2010 
POSTURI VACANTE
Pagini tematice
Calendar evenimente
«aprilie, 2024»
lmmjvsd
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

FACEBOOK

Proiecte

 

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

 

DAUNE CAUZATE DE ANIMALE SĂLBATICE

Urgenţe

Număr unic pentru apeluri de urgenţe:

112

Serviciul permanent de deszăpezire al drumurilor judeţene asigurat de Consiliul Judeţean Harghita:

0266 207 774