Se promovează drumeţia

( Votări)39 vizualizări

A fost prezentat noul director al Serviciului Public Salvamont Harghita

Fekete Örs, noul director al Serviciului Public Salvamont Harghita din cadrul autorităţii judeţene, prezentat de către preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, în data de 20 iulie în cadrul unei conferinţe de presă, şi-a preluat atribuţiile cu planuri măreţe.

Directorul a declarat că planurile cuprind amenajarea de trasee corespunzătoare pentru via ferrata (sport extrem, ramură a turismului montan şi a căţărării pe stâncă) şi nordic walking (plimbare cu ajutorul polilor de schi), deoarece astfel s-ar putea creşte potenţialul şi atractivitatea turistică a judeţului, fiind promovate în rândul locuitorilor şi a turiştilor munţii noştri, precum şi practicarea acestor sporturi.

Fekete Örs a mai adăugat că scopul principal al serviciului public va rămâne neschimbat, respectiv ajutorul acordat oamenilor, accentul fiind pus pe prevenţie. Aceasta din urmă poate fi îndeplinită prin educaţie, prin cursuri destinate copiilor, pentru a le lua din faţa internetului şi a televizorului şi pentru a le face drag natura, prin intermediul transmiterii de cunoştinţe privind primul ajutor acordat, aprinderea focului etc. Noul director a declarat că această activitate a fost deja demarată anul trecut, fiind organizate în cadrul programului „Cutreierând Harghita” al consiliului judeţean, excursii cu participarea a 400 de copii, respectiv fiind organizate tabere de vară şi de iarnă. În opinia lui Fekete Örs, prin reabilitarea traseelor turistice şi a traseelor de căţărat, respectiv prin amenajarea de refugii montane şi de popas – în cadrul programului „Turism montan în siguranţă” al autorităţii judeţene – se va promova drumeţia în rândul turiştilor şi a localnicilor.

Borboly Csaba şi-a declarat respectul pentru munca efectuată de către Marian Chivu, directorul pensionat recent al serviciului de salvamont, prin care acesta a avut rezultate foarte bune. Mulţi copii au devenit prieteni cu munţii, cu ajutorul salvamontiştilor şi al programelor autorităţii judeţene au acumulat cunoştinţele necesare în acest domeniu. Preşedintele a mai adăugat că contează şi pe viitor la experienţa şi ajutorul domnului Chivu Marian. De asemenea preşedintele a declarat că Fekete Örs este un bun cunoscător al munţilor, deoarece lucrează de aproape de un an în calitate de coordonator al serviciului, prezentând mai apoi proiectele implementate de instituţia pe care o conduce, ca de exemplu proiectul care are ca obiectiv construirea, respectiv reabilitarea de patru centre salvamont (fiind în acest sens semnat contractul de finanţare în prezenţa doamnei ministru Elena Udrea), proiectul privind înfiinţarea de opt refugii montane (din care trei au fost deja construite), reabilitarea de 80 de km de trasee turistice anual, amenajarea împrejurimii izvoarelor de apă minerală, amplasarea de marcaje, amenajarea de trasee de căţărat.

În opinia lui Marian Chivu, echipele de salvamont din Gheorgheni, Miercurea Ciuc, Topliţa şi Odorhei sunt formate din oameni care iubesc munţii şi sunt în majoritate voluntari. Speră că dacă criza va ajunge la sfârşit şi vor putea fi achiziţionate echipamentele planificate, Serviciul Public Salvamont Harghita va fi cel mai modern la nivel naţional.

La finalul conferinţei de presă, Borboly Csaba i-a oferit un dar lui Marian Chivu, apoi cei prezenţi au ciocnit o cupă de şampanie.

  
POSTURI VACANTE
Pagini tematice
Calendar evenimente
«aprilie, 2024»
lmmjvsd
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

FACEBOOK

Proiecte

 

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

 

DAUNE CAUZATE DE ANIMALE SĂLBATICE

Urgenţe

Număr unic pentru apeluri de urgenţe:

112

Serviciul permanent de deszăpezire al drumurilor judeţene asigurat de Consiliul Judeţean Harghita:

0266 207 774