Scrisoare deschisă către edilii și locuitorii comunei Tulgheș

(0 Votări)108 vizualizări

Guvernul a anunțat recent că intenționează să redeschidă mina de uraniu din zona Tulgheș - Grințieș. Cererea de deschidere a minei a fost adresată Ministerului Economiei de către Compania Națională a Uraniului. Minereul extras va fi transmis după procesare Centralei Nucleare de la Cernavoda, dat fiind faptul că zăcământul de la Crucea (Suceava) este pe epuizate. 

Președintele Consiliului Județean Neamț, dl. Culiță Tărâță a anunțat că este gata de a organiza referendum pe tema redeschiderii minei, dar nu s-a decis încă în privința ca acest referendum să se desfășoare numai la Grințieș sau în tot județul Neamț.
Consiliul Județean Harghita este de acord cu conducerea județului vecin în demersul lui de a consulta populația în chestiunea redeschiderii unei astfel de mine. Suntem conștienți de faptul că populația județului Harghita nu ar fi de acord cu deschiderea unei exploatări miniere care ar fi dăunătoare mediului înconjurător. Avem convingerea că – în mod similar deschiderii exploatației miniere de la Roșia Montana – trebuie conștientizată populația asupra efectelor ce poate avea o astfel de exploatare asupra sănătății populației, mediului înconjurător, dar și asupra efectelor produse pe piața muncii – sporirea numărului de locuri de muncă – și asupra evoluției pieței imobiliare.
Suntem conștienți de rolul pe care îl are singura centrală nucleară din țară în industria energetică, de beneficiile produse ne bucurăm și noi, centrala de la Cernavoda fiind una dintre cele mai importante stabilimente în producția energetică a țării. Din acest considerent populația comunei Tulgheș ar trebui compensată – ar fi inacceptabil ca populația să aibă parte numai de latura negativă a redeschiderii minei.
Referendumul este un mijloc adecvat de a informa populația. Avem experiența că orice acțiune locală de acest gen mărește dorința investitorului de a compensa populația pentru eventualele daune provocate. În fond nu suntem împotriva redeschiderii minei, scopul nostru este ca locuitorii comunei Tulgheș să fie beneficiarii acestui demers.

Borboly Csaba,
președintele Consiliului Județean Harghita

Miercurea-Ciuc, 17 octombrie 2013

POSTURI VACANTE
Pagini tematice

Calendar evenimente
«iulie, 2024»
lmmjvsd
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Proiecte

 

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

 

DAUNE CAUZATE DE ANIMALE SĂLBATICE

Urgenţe

Număr unic pentru apeluri de urgenţe:

112

Serviciul permanent de deszăpezire al drumurilor judeţene asigurat de Consiliul Judeţean Harghita:

0266 207 774