Salvamontiştii ne atenţionează asupra prăpastiilor miniere

( Votări)46 vizualizări
Echipele salvamont au instalat semne de avertizare lângă prăpăstiile şi ocnele de aerisire miniere din Pasul Terkő, Vârful Öcsém şi Piatra Singuratică. Proiectul în valoare de 5.000 de lei contribuie la creşterea siguranţei turismului montan din judeţul Harghita. 
 Înaintea dezvoltării industriei miniere în regiunea Bălan, în anii 50, în munţii ce înconjoară vechea mină au fost efectuate mai multe foraje de exploatare şi au fost săpate numeroase tuneluri de evaluare a zăcămintelor. Subsolul care nu a avut calitatea aşteptată nu a fost exploatat, însă urmele lăsate de aceste activităţi sunt vizibile şi în prezent.
Unele tuneluri s-au surpat deja, dar există altele care se află în prag de prăbuşire, prezentând un ridicat potenţial de pericol. Turistul în trecere poate fi neatent, inconştient sau prea curios şi accidentul se poate întâmpla cât ai clipi. Aproximativ zece dintre aceste tarne (tunele) se află la mai puţin de 1500 de metri de la traseul turistic de pe creasta ce leagă Munţii Hăşmaşu-Mare de Munţii Ciucului, iar gradul de vizitare al acestei zone este în creştere.
În anii precedenţi nu s-a semnalat faptul că aceste locuri primejdioase vor fi eliminate, de aceea grupul din Ciuc al Serviciului Salvamont al Consiliului Judeţean Harghita prin sprijinul financiar oferit de consiliul judeţean la două din cele mai primejdioase cavităţi, precum şi la un tunel orizontal, a instalat marcaje de avertizare, respectiv s-a stabilit un perimetru pe care l-au închis accesului public. Pe parcursul proiectului au fost încercuite două cavităţi, una de 8 metri şi cealaltă de 15 de metri adâncime cu barieră metalică şi marcate cu indicatoare în trei limbi, respectiv a fost blocată intrarea în tunel orizontal de 200 de metri, instalându-se şi un indicator care semnalează faptul că „Accesul este interzis!”.
Predarea acestor lucrări a avut loc în data de 25 noiembrie. Prăpastiile verticale având o suprafaţă de 6x3 de metri se află la doar câţiva metri de traseul turistic marcat, de aceea neatenţia, sau drumeţiile pe timp de noapte pot duce la accidentări. Angajaţii Serviciului public Salvamont speră că lucrările efectuate prin acest proiect vor duce la sporirea siguranţei în Pasul Terkő, vârful Öcsém şi zona Pietrei Singuratice. „Îi rugăm pe localnicii şi turiştii să le ia în serios aceste semne, deoarece neglijenţa poate duce la producerea de accidentări grave”, a afirmat directorul Serviciului public de salvamont al Consiliului Judeţean Harghita, domnul Fekete Örs.
 
Miercurea-Ciuc, 28 noiembrie 2012
 
POSTURI VACANTE
Pagini tematice
Calendar evenimente
«iulie, 2024»
lmmjvsd
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

FACEBOOK

Proiecte

 

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

 

DAUNE CAUZATE DE ANIMALE SĂLBATICE

Urgenţe

Număr unic pentru apeluri de urgenţe:

112

Serviciul permanent de deszăpezire al drumurilor judeţene asigurat de Consiliul Judeţean Harghita:

0266 207 774