Proiectele comune sunt bine văzute la Bruxelles
La pensiunea Fatányéros de pe Valea Rece a avut loc luni, 19 mai, semnarea acordului de asociere între Consiliul Județean Harghita și Consiliul Județean Neamț. Obiectul asocierii îl constituie dezvoltarea economico-socială a județelor Neamț și Harghita, prin realizarea unor proiecte privind modernizarea unor tronsoane din drumul județean DJ 127A care leagă localitățile Lunca de Jos și Dămuc, respectiv înființarea unei asociații de dezvoltare intercomunitară în scopul realizării proiectelor comune. Localitățile de la granițele de județ sunt îndemnate să se alăture acestei asociații.
Ultima actualizare: marţi, 20 mai 2014
La eveniment au participat președinții celor două consilii județene, Borboly Csaba și Culiță Tărâță, primarul localității Lunca de Jos, Mihók Péter, respectiv cel al localității Dămuc, Anton Covasan, primarii localităților din zonă, Gheorghe Neculae, subprefectul județului Neamț, senatorul Tánczos Barna, Szabó Barna administratorul public al județului Harghita, consilierii județeni Ion Proca și Rácz Árpád. În cuvântul de deschidere Borboly Csaba a menționat că spera ca efectele acestei asocieri să se resimtă în viața de zi cu zi a locuitorilor, iar pe viitor să se găsească resurse financiare provenite din bani europeni pentru realizarea de proiecte comune care să contribuie la dezvoltarea economico-turistică a zonei. Președintele consiliului județean a vorbit și despre soluționarea aspectelor care se referă la dreptul de proprietate disputat între cele două județe, adăugând că până la rezolvarea acestora trebuie întreprinși pași în scopul stimulării vieții economice din zonă. Acesta a pus accentul pe rezolvarea problemelor cu privire la dreptul de proprietate deoarece situația mai multor sute de hectare de pădure și pășune este neclarificată, fie că este vorba de dreptul de proprietate al composesoratelor, cultelor, administrațiilor locale sau chiar a persoanelor fizice.
Borboly Csaba a ținut să menționeze și rolul foarte important pe care l-a jucat în crearea asocierii dintre județele Harghita și Neamț de către senatorul Tánczos Barna. Președintele consiliului județean a vorbit și despre latura etnică a acestei asocieri și și-a exprimat speranța că acei politicieni care își duc traiul din crearea scandalurilor și animozităților fondate pe aspecte etnice, vor rămâne „șomeri”.
Președintele Consiliului Județean Neamț, Culiţă Tărâță este de părere că proiectele comune sunt bine văzute la Bruxelles, iar șansele de accesare și obținere de fonduri pentru realizarea acestora sunt tot mai mari. Acesta a mai afirmat că în calitate de crescător de animale susține și asocierea în cazul acelora care se ocupă cu creșterea animalelor în această zonă, iar în ceea ce privește aspectele cu privire la dreptul de proprietate s-a declarat a fi deschis în vederea unui dialog constructiv în acest sens.
Tánczos Barna a atras atenția asupra importanței reprezentate de specificitatea zonei și tratarea în mod special a problemelor ivite la nivelul celor două județe. Se creează astfel posibilitatea unei colaborări fructuoase între cele județe. Senatorul a încurajat de asemenea asumarea răspunderii de către cei doi președinți de consilii județene și în cadrul Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România.
Anton Covasan, primarul localității Dămuc a prezentat fotografii despre starea deplorabilă în care se află drumul județean 127A și și-a exprimat speranța că acesta va vi reabilitat în cel mai scurt timp. Mihók Péter, primarul localității Lunca de Jos a fost în asentimentul omologului său și speră ca în timpul mandatului său să aibă loc reabilitarea drumului județean. Ambii președinți de consiliu județean au fost de acord asupra faptului că până organele competente se vor pronunța în legătură cu aspectele de natură juridică care vizează drepturi de proprietate disputate de cele două județe, colaborarea este foarte importantă și nu exclude munca depusă în celelalte domenii comune.
După cum bine știți, în 25 septembrie 2013 a avut loc la Piatra Neamț întâlnirea reprezentanților consiliilor județene Neamț și Harghita. Pe lângă temele menționate mai sus s-a discutat și despre promovarea mai eficientă din punct de vedere turistică a zonei Cheile Bicazului, respectiv amplasarea plăcuțelor turistice bilingve. În urma reabilitării drumului, locuitorii din zonă vor beneficia de asemenea de binefacerile care vin o dată cu creșterea numărului de turiști care vin aici în vizită. Tot mai mulți turiști vin an de an în zona Ghimeș, iar din cauza izolării această destinație nu este aleasă pentru cazarea pe mai multe zile, atunci când există posibilitatea vizitării mai multor obiective. Pentru ca un turist să ajungă din zona Ghimeș la Lacul Roșu, Cheile Bicazului sau lacul Bicaz, trebuie să străbată azi aproximativ 180 de kilometri. Asfaltarea drumului județean ar scurta această distanță cu aproximativ 150 de kilometri, iar astfel turistul ar lua în considerare să înnopteze la Ghimeș și de aici să facă drumeții. Toate acestea ar contribui la relansarea turismului în zona Ghimeș și creșterea numărului de înnoptări.
Miercurea-Ciuc, 19 mai 2014
Ţi-a plăcut acest articol?(0 Votări)68 vizualizări