Raport favorabil cu privire la dezvoltarea mediului antreprenorial din judeţul Harghita

( Votări)46 vizualizări
Comitetul Regiunilor al Uniunii Europene în raportul său din acest an privind analiza posibilităţilor de implementare, respectiv aplicării la nivel local a strategiei Europa 2020 constată că politica de specialitate a Consiliul Judeţean Harghita cu privire la dezvoltarea mediului antreprenorial se aliniază la obiectivele strategiei Europa 2020.  
 Realizatorii studiului au analizat opt situaţii regionale şi locale, printre acestea numărându-se şi politica de specialitate a judeţului Harghita, în cazul căruia s-a analizat procesul de elaborare şi cea de implementare – primul fiind printre atribuţiile Biroului de Analiză a CJHR, şi implementarea intrând în competenţa direcţiilor de specialitate –, totodată s-a acordat o atenţie deosebită şi punctului de vedere al antreprenorilor beneficiari, iar în acest sens au intervievat reprezentatul Asociaţiei Microregiunilor din zona Odorhei. În conformitate cu cele consemnate în raport, iniţiativa consiliului judeţean intitulată Politica industrială în era globalizării, se aliniază la obiectivele strategiei Europa 2020, creând premisele economice necesare pentru un mediu antreprenorial de succes, stimulând inovaţia în cadrul întreprinderilor mici şi mijlocii locale.
Se precizează în studiu faptul că în momentul de faţă posibilităţile de finanţare sunt reduse, însă dacă pe viitor zonele rurale ar avea un rol mai accentuat, s-ar putea accesa mai multe fonduri europene sau judeţene. În acest caz fondurile nu au nicio legătură cu strategia Europa 2020. Politica de dezvoltare a mediului antreprenorial din judeţul Harghita include proiectarea şi punerea în aplicare a măsurilor, proiectelor şi programelor. Toate aceste măsuri contribuie la îmbunătăţirea mediului antreprenorial şi extinderea gamei de servicii oferită de acesta. Politica de dezvoltare sprijină participarea în proiecte internaţionale de cooperare, fiind totodată o oportunitate pentru practicarea schimbului de experienţă şi a constituirii parcurilor inovative şi antreprenoriale (de exemplu consiliul judeţean participă la proiectului FIDIBE – South East Europe), derularea unui program de comunicare în vederea analizării nevoilor existente la nivelul firmelor din judeţ, organizarea întreprinderilor în asociaţii sau clustere, construirea de incubatoare de afaceri, respectiv construirea de parcuri industriale şi dezvoltarea reţelei de infrastructură aferentă. Astfel obiectivele consiliului judeţean sunt în concordanţă cu politica Uniunii: dezvoltă inovaţia în cadrul întreprinderilor mici şi mijlocii, asigurând un mediu antreprenorial adecvat.
Realizatorii raportului au luat în considerare şi faptul că creşterea accesibilităţii şi a dezvoltării infrastructurii, dezvoltările în domeniul IT, utilizarea resurselor de energie regenerabile şi crearea de noi locuri de muncă sunt priorităţi ale Consiliului Judeţean Harghita. Aceste obiective sunt în mare parte în concordanţă cu priorităţile pe termen scurt stabilite pe 30 ianuarie de către Consiliul European. Raportul aminteşte ca element pozitiv faptul că dezvoltarea politicii de dezvoltare a mediului antreprenorial a avut loc la nivel local, prin cooperarea autorităţilor locale şi a antreprenorilor, iar în etapa de planificare nu au fost implicaţi actori de la nivel regional, naţional sau european. Strategia Europa 2020 este un exemplu şi un punct de pornire pentru iniţiativa din judeţul Harghita şi motivează actorii locali.
Versiunea integrală a raportului în limba engleză poate fi accesată pe pagina de web http://portal.cor.europa.eu/europe2020 (http://portal.cor.europa.eu/europe2020/SiteCollectionDocuments/Report_Is_Europe2020_delivering.pdf).
 
Miercurea-Ciuc, 23 noiembrie 2012
 
POSTURI VACANTE
Pagini tematice
Calendar evenimente
«iulie, 2024»
lmmjvsd
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

FACEBOOK

Proiecte

 

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

 

DAUNE CAUZATE DE ANIMALE SĂLBATICE

Urgenţe

Număr unic pentru apeluri de urgenţe:

112

Serviciul permanent de deszăpezire al drumurilor judeţene asigurat de Consiliul Judeţean Harghita:

0266 207 774