Projectul Robinwood Plus

( Votări)57 vizualizări

Silvicultură eficientă – nivel de trai mai crescut

Silvicultura sustenabilă a fost tema conferinţei organizate în cadrul proiectului RobinWood Plus organizat la Miercurea Ciuc în data de 11 ianuarie. Proiectul face parte din programul INTERREG IVC şi are ca obiectiv principal creşterea funcţionalităţii pădurilor în dezvoltarea economică, în protecţia mediului şi în ameliorarea nivelului de trai în teritoriile rurale.

 

Partenerul din România este Consiliul Judeţean Harghita, alături de care au participat la conferinţă regiunea Liguria (Italia) ca coordonator proiect, respectiv Consiliul Regional Limousin (Franţa), Consiliul Regional Kainuu (Finlanda) şi regiunea Calabria (Italia).

Evenimentul a fost deschis de preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba care în discursul său a accentuat faptul că importanţa proiectului RobinWood constă în schimbul de experienţe, iar locuitorii din regiunea noastră au ce învăţa de la parteneri, deoarece perioada comunistă ne-a pus în dezavantaj şi în privinţa silviculturii.

– După revoluţie în această regiune mulţi mânaţi de dorinţa îmbogăţirii rapide au defrişat cantităţi însemnate de pădure, dar astăzi se simte deja efectul clarificării relaţiilor de proprietate şi atenţiei sporite a composesoratelor – a afirmat peşedintele consiloului judeţean. A mai adăugat: cu toate că silvicultura nu este de competenţa consiliului judeţean promovează totuşi colaborarea internaţională în acest domeniu fiindcă resursa ceea mai bogată de care dispune judeţul Harghita este pădurea şi datorită unei silviculturi mai eficiente poate spori nivelul de trai a locuitorilor – silvicultura poate deveni unul dintre motoarele dezvoltării regiunii.

– E o onoare pentru Consiliul Judeţean Harghita că poate colabora cu regiuni partenere în care dezvoltarea silviculturii mai ales în funcţie de drepturile de proprietate a fost neîntreruptă – a spus Borboly Csaba.

La rândul lui şi secretarul de stat a Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Tánczos Barna a salutat audienţa. În succesul proiectului este interesat şi ministerul reprezentat de el, având printre obiective ameliorarea nivelului de trai, astfel Tánczos consideră de bun augur că şi judeţul Harghita participă în proiect.

Din partea regiunii Liguria proiectul Robin Wood Plus a fost prezentat de Roberta Casapietra. Obiectivul principal al proiectului este creşterea rolului pădurilor în dezvoltarea economică, în protecţia mediului şi în ameliorarea nivelului de trai în teritoriile rurale. Derularea proiectului a început în luna ianuarie 2010 având o durată de 48 luni. Bugetul total este de 3 063 463,56 euro finanţat parţial din Fondul European de Dezvoltare Regională, iar cealaltă parte le revine partenerilor. Partenerii RobinWood Plus doresc să egaleze dferenţele de dezvoltare dintre regiuni prin schimbul de experienţe. În interesul atingeri scopului încearcă să influenţeze şi factorii de decizie politice.

Massimo Donzella, preşedintele comisiei de protecţia mediului a consiliului regiunii Liguria a relatat despre sub-proiectul RobinWood Manifesto. A finn Kainuu régió hatóságától érkezett Juhani Karkkainen reprezentând regiunea Kainuu şi-a prezentat propria regiune, iar Nicola Mayera din Calabria a vorbit despre dezvoltarea rurală regională. În continuare reprezentantul Ministerului Mediului şi a Pădurilor, Balogh Sándor a prezentat silvicultura europeană şi ceea din România, Marc Horvat din partea regiunii Limousin a prezentat reţeaua Ruract implementat prin programul INTERREG IIIC şi a cărui scop este colaborarea regiunilor europene, schimbul de experienţe în interesul dezvoltarilor inovative rurale.

La sfârşitul întrunirii plenare a conferinţei a fost rândul audienţei să pună întrebări. Cel mai mulţi s-au interesat despre culesul fructelor de pădure şi a ciupercilor şi despre cinegetică, adică cum sunt reglementate acestea în regiunile partenere. S-a aflat că în special în regiunile italiene numărul animalelor sălbatice a creat probleme, doar în Calabria au fost împuşcaţi 25-30 de mii de mistreţi, dar nici asta nu a fost de ajuns şi au trebuit să recurgă la prelungirea sezonului de vânătoare.

După amiază conferinţa a continuat în două secţiuni, cel cu tema biomasei bazate pe energie alternativă fiind moderat de fostul ministru al mediului Korodi Attila, iar celălalt având ca temă tratând planurile de silvicultură participative a fost moderat de secretarul de stat Tánczos Barna.

Cu ocazia evaluării ţinute la sfârşitul evenimentului Borboly Csaba a spus, că la conferinţă din partea audienţei au venit mai multe întrebări decât s-au aşteptat, ceea ce e un motiv de bucurie semnalând interesul sporit pentru temă. Conform Korodi Attila la grupul de lucru cu tema biomasei s-a aflat că regiunile partenere se confruntă cu aceleaşi probleme ca ceea a noastră astfel putem învăţa unul de altul. Secretarul de stat Tánczos Barna e de părere că cei trei prezentatori au oferit trei diferite puncte de vedere despre tema conferinţei. Coordonatorul proiectului Roberta Casapietra a declarat că pe parcursul implementării proiectului Robinwood Plus ceea de azi a fost prima întrunire care poate fi evaluată tehnic, dar nu ultima.

– Conferinţele următoare trebuie să fie exact ca acesta – a spus Casapietra.

   
POSTURI VACANTE
Pagini tematice

Calendar evenimente
«aprilie, 2024»
lmmjvsd
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
FACEBOOK

Proiecte

 

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

 

DAUNE CAUZATE DE ANIMALE SĂLBATICE

Urgenţe

Număr unic pentru apeluri de urgenţe:

112

Serviciul permanent de deszăpezire al drumurilor judeţene asigurat de Consiliul Judeţean Harghita:

0266 207 774