Oaspeţi găgăuzi la Miercurea-Ciuc

( Votări)223 vizualizări
În organizarea Clubului Media „Fehér Holló” din Cluj-Napoca şi a Consiliului Judeţean Harghita, în data de 25 ianuarie s-a aflat în vizită la Miercurea-Ciuc un grup format din profesori, respectiv un jurist şi un interpret de muzică pop din Unitatea Teritorială Autonomă Găgăuzia. 
 Forumul organizat la sediul consiliului judeţean a fost parte a vizitei de două zile a grupului din Găgăuzia în judeţul Harghita, pe parcursul celor două zile, reprezentanţii (neoficiali) din Găgăuzia au vizitat unităţi de învăţământ şi obiective importante din judeţul Harghita. Membrii grupului aflat în vizită au fost: Croitor Anna, directoarea grădiniţei din Comrat, Mutcoglo Galina, lector universitar (Universitatea din Comrad), Chiseev Dmitri - lector (catedra de drept a Universităţii din Comrad, membru al Consiliului tineretului din Găgăuzia), Gaidarli Aliona, Kara Olga, director adjunct (liceul din Comrad), Manjul Vitalii, interpretul de muzică populară şi pop, respectiv Holostenco Lidia, profesoară de limba română, traducător româno-rus.
Ziaristul şi fondatorul Clubului Media „Fehér Holló”, Szabó Csaba, în calitate de moderator al forumului a spus că a iniţiat această vizită a găgăuzilor, deoarece maghiarii din Transilvania nu ştiu aproape nimic despre existenţa acestei provincii autonome din Moldova, fiind şi un exemplu de convieţuire între etnii diferite. În discursul său Borboly Csaba, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita a spus că instituţia pe care o conduce are ca preocupare constantă comunicarea interetnică. Acesta a făcut o paralelă între situaţia specială a maghiarilor din Transilvania şi cea a găgăuzilor. „Suntem interesaţi de toate acele aspecte care pot contribui la posibilitatea comunităţii de a hotărî în ceea ce priveşte propria soartă, cunoaşterea autonomiilor aflate la răsărit de noi fiind importantă. Este un drept al nostru şi am convingerea că acest schimb de experienţă va fi folositor ambelor comunităţi”, a afirmat preşedintele consiliului judeţean.
La forum a participat şi prefectul judeţului Harghita, Andrei Jean-Adrian, care a afirmat: „Mă bucur dacă oaspeţii Consiliului Judeţean Harghita promovează menţinerea relaţiilor de parteneriat de natură economică sau culturală, de recunoaştere reciprocă şi colaborare ca relaţii internaţionale menite să promoveze politica României. Invitaţii consiliului judeţean din Găgăuzia din sud-estul Republicii Moldova ca orice altă minoritate, în calitate de oaspeţi în această regiune, cu similitudini la nivelul organizării teritoriale, trebuie să înţeleagă, în schimb, că oricare altă entitate care are intenţia sau vrea în viitor să promoveze autonomia teritorială pe criterii etnice, că astfel de acţiuni sunt în contradicţie clară cu legile şi Constituţia României.”
Limba în care s-a comunicat la forumul Limba maternă – comoara noastră, a fost limba română, deoarece majoritatea participanţilor au înţeles sau vorbit româneşte. În Găgăuzia limba oficială este limba găgăuză (apropiată de limba turcă), limba română (dialectul moldovenesc) şi limba rusă. Membrii grupului, profesorii de limbă română, au ţinut să spună că limba română este o materie principală, este predată în mod specific şi nu ca limbă maternă. S-a precizat rolul important pe care îl are însuşirea limbii materne şi cea a limbii române, ca limba oficială. S-a mai spus şi că limba găgăuză este de fapt o formă arhaică a limbii turce. Croitor Anna a făcut cunoscut faptul că la grădiniţa din Comrad, procesul de învăţământ este alternativ, într-o zi acesta făcându-se în limba găgăuză, iar în ziua următoare în limba română. Profesoara de limba română, Holostenco Lidia a spus că deşi comunitatea este de religie ortodoxă, din punct de vedere cultural este strâns legată de Turcia.
Juristul Chiseev Dmitri a prezentat pe scurt autonomia găgăuză, unde este asigurată auto-administrarea, păstrarea limbii şi culturii, precum şi coexistenţa paşnică. Provincia autonomă din Republica Moldova s-a înfiinţat în data de 23 decembrie 1994, îi aparţin toate acele comunităţi unde populaţia găgăuză este mai mare de 50%, respectiv acele localităţi care în urma referendumului şi-au exprimat dorinţa de a se alătura acestei provincii. Cel mai înalt rang demnitar în Găgăuzia este başkan (guvernator). Populaţia Găgăuziei este formată din 169.300 de locuitori, mare parte a acestora fiind găgăuzi. Conform recensământului din 2004, populaţia se compune din găgăuzi - 82,6%, români/moldoveni - 4,6%, ucraineni - 3,0%, ruşi - 3,7%, bulgari - 5,1%, alte naţionalităţi - 1%. Capitala acestei regiunii este oraşul Comrad şi are 25 de mii de locuitori.
Evenimentul s-a încheiat cu programele prezentate de grupul de dans popular Zsigora din Miercurea-Ciuc şi cel de dans şi muzică al grupului din Găgăuzia.
 
Miercurea-Ciuc, 28 ianuarie 2013
 
POSTURI VACANTE
Pagini tematice
Calendar evenimente
«ianuarie, 2025»
lmmjvsd
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

FACEBOOK

Proiecte

 

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

 

DAUNE CAUZATE DE ANIMALE SĂLBATICE

Urgenţe

Număr unic pentru apeluri de urgenţe:

112

Serviciul permanent de deszăpezire al drumurilor judeţene asigurat de Consiliul Judeţean Harghita:

0266 207 774