O nouă ispită în domeniul industriei de prelucrare a lemnului

(0 Votări)81 vizualizări

Sunt zvonuri că o firmă germană de prelucrare a lemnului plănuiește deschiderea unei sucursale la Voșlăbeni. O altă companie multifuncțională se pregătește să demareze o activitate în regiune. Iar cifrele care se vehiculează în privința acestui antreprenor german sunt interesante: se promite înființarea a 400 de locuri de muncă pe o suprafață de 70 de hectare, cu o investiție de 40 milioane de euro. Situație similară cu cea din județul Covasna unde un antreprenor austriac promitea înființarea a 650 de locuri de muncă pe o suprafață de aproximativ 67 de hectare de teren și cu o investiție de 150 milioane de euro. Eu însă bănuiesc că ambele firme doar vehiculează sume, având strict scopuri de marketing. 

 Am convingerea în continuare că pe termen lung localnicii și antreprenorii locali sunt cei pe care ne putem baza în demersurile de construire a unui viitor sigur, deoarece companiilor străine – deși susțin opusul – nu le pasă nici de crearea de noi locuri de muncă și nici de protecția mediului. Putem fi siguri de un singur lucru: cel mai important pentru ei este obținerea profitului, profit pe care nu îl lasă în regiune. Pentru noi cel mai important este ca profitul provenit din prelucrarea lemnului să rămână, în cea mai mare parte, la populația din regiune. Este în interesul oamenilor care se ocupă cu gospodărirea pădurilor și a firmelor din regiune care activează în această ramură a industriei.
Mi-am expus punctul de vedere de nenumărate ori atât în discuțiile purtate cu firmele care prelucrează masa lemnoasă, cât și cu reprezentanții instituțiilor care activează în acest domeniu. Și în cazul investiției de la Voșlăbeni accentuez același lucru: doar atunci putem construi un viitor sigur dacă prelucrarea lemnului se face local, iar beneficiarii vor fi proprietarii de păduri, respectiv antreprenorii locali. Consiliul județean dorește să contribuie la acest demers. Pădurea poate să devină sursa de venit principală în județul Harghita, această posibilitate nu poate să rămână nefructificată, nu ne este îngăduit a lăsa ca firmele multinaționale să tragă toate foloasele.
Îi rog din nou pe proprietarii de păduri, composesoratele și pe antreprenorii din domeniul prelucrării lemnului să își unească forțele. Este nevoie doar de voință și dialog pentru a putea pune pe picioare o afacere de tipul celeia pe care o planifică firma din Germania. Dacă se unesc și înființează o firmă cu un capital puternic, firmele străine probabil nu vor mai dori să întreprindă activități în regiune. Împreună, prin coordonarea eforturilor, ne putem apăra interesele!

Borboly Csaba,
președintele Consiliului Județean Harghita

Miercurea-Ciuc, 7 octombrie 2013

POSTURI VACANTE
Pagini tematice
Calendar evenimente
«iulie, 2024»
lmmjvsd
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

FACEBOOK

Proiecte

 

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

 

DAUNE CAUZATE DE ANIMALE SĂLBATICE

Urgenţe

Număr unic pentru apeluri de urgenţe:

112

Serviciul permanent de deszăpezire al drumurilor judeţene asigurat de Consiliul Judeţean Harghita:

0266 207 774