Muzică veche la Miercurea-Ciuc

(1 Votări)107 vizualizări
La sediul Centrului Cultural Harghita a avut loc miercuri, 3 iulie conferinţa de presă unde a fost prezentat programul din acest an al Festivalului de Muzică Veche. Festivalul de Muzică Veche a luat fiinţă în 1980 din iniţiativa ansamblurilor Barozda şi Kájoni şi este cea mai veche manifestare de acest gen din ţară. 
 Au vorbit despre program Ignác Csaba Filip, consilierul artistic al festivalului şi directorul Centrului Cultural Judeţean, Isán István Csongor. În perioada 11-14 iulie, iubitorii de muzică veche vor putea să se delecteze cu muzica formaţiilor Sanatores Pannoniae, Ansamblul Passeggio, Ansamblul Baroc Transylvania, Ansamblul Codex, Kajoni Consort, Lyceum Consort, Musica Historica, Ansamblu Flauto Dolce, Carmina Renascentia, Custos Viol Consort, The Early Folk Band şi deja cunoscuta Orchestră Barocă a Festivalului, condusă de violonista Ulrike Titze. Tema principală a festivalului din acest an se axează pe muzica engleză.
Noutăţile remarcate, faţă de programul festivalului din alţi ani, sunt reprezentate de faptul că în deschiderea festivalului va concerta formaţia de suflători Sanatores Pannoniae, specializată în interpretarea muzicii pentru suflători din secolele XVI-XVII cu ajutorul instrumentelor din alămuri de epocă. Această formaţie este unica formaţie de alămuri din Ungaria, constituind o raritate şi la nivel european. Concertele de seară care se vor ţine în pivniţa Cetăţii Mikó reprezintă de asemenea o noutate, iar specificitatea lor constă în faptul că necesită un spaţiu mic de desfăşurare având în vedere faptul că muzica este interpretată cu ajutorul unor instrumente cum este lăuta şi clavecinul. Orchestra festivalului va concerta în acest an alături de un cor al festivalului, compus în mare parte din interpreţi locali.
O altă noutate este reprezentată de concertele formaţiilor de muzică veche care vor avea loc în locaţii inedite, cum ar fi spaţiul din faţa magazinului Tulipán, ori parcarea magazinului Kaufland. Dansurile şi portul specific epocii renascentiste contribuie la unicitatea acestui eveniment. Manifestările festivalului se vor încheia în data de 14 iulie, cu o petrecere în stil renascentist, cu muzică de curte veche.
Începând din 7 iulie, la Liceul de artă din Miercurea-Ciuc se vor desfăşura şi cursurile celei de a VI-a ediţii a universităţii de vară la care sunt aşteptaţi toţi cei interesaţi, indiferent de gradul de pregătire în domeniul muzical. Vor fi cursuri de flaut baroc şi flaut drept, oboi baroc, vioară barocă, canto, clavecin, lăută şi chitară, violă gamba, instrumente de bas, percuţie. De asemenea pe durata cursurilor universităţii vor avea loc prelegerile lui Széplaki Zoltán: Paralelisme dintre istoricul flautului drept şi al flautului oblic, Csörsz Rumen István: Pálóczi Horváth Ádám şi culegerea Ötödfélszáz énekek (1813), Szabó Mária: Manuscrisul din Sfântu Gheorghe (1757). Cursurile universităţii se vor încheia vineri 12 iulie, iar cu începere de la ora 14,00 va avea loc concertul de închidere susţinut de cursanţi.
 
Miercurea-Ciuc, 3 iulie 2013
 
POSTURI VACANTE
Pagini tematice
Calendar evenimente
«iulie, 2024»
lmmjvsd
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

FACEBOOK

Proiecte

 

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

 

DAUNE CAUZATE DE ANIMALE SĂLBATICE

Urgenţe

Număr unic pentru apeluri de urgenţe:

112

Serviciul permanent de deszăpezire al drumurilor judeţene asigurat de Consiliul Judeţean Harghita:

0266 207 774