„Modernizarea salvării montane în judeţul Harghita”

( Votări)165 vizualizări

în data de 9 noiembrie 2010, la Băile Homorod, în cadrul unei conferinţe de presă, a fost prezentat proiectul cu finanţare europeană „Modernizarea salvării montane în judeţul Harghita”. Evenimentul a fost organizat de către Consiliul Judeţean Harghita nu numai pentru jurnalişti fiind invitaţi localnicii, precum şi elevii din şcoala de la Băile Harghita.

 

Proiectul sus-menţionat a fost depus spre finanţare în cadrul Programului Operaţional Regional, şi în perioada de implementare a acestuia vor fi amenajate/construite la cheie a 4 baze salvamont în Harghita Băi, Lacul Roşu, Harghita Mădăraş şi Topliţa. Cele 4 baze de salvamont vor fi dotate cu mijloace şi echipamente specifice asigurării condiţiilor optime de salvare în arie montană şi vor fi achiziţionate mijloacele de transport necesare desfăşurării activităţii de salvare montană. Membrii celor 4 formaţii de salvamont vor fi dotaţi cu echipamente personale specifice. Obiectivul general al proiectului este valorificarea potenţialului turistic montan din judeţul Harghita prin asigurarea condiţiilor specifice de siguranţă în arealul muntos harghitean atât turiştilor, cât şi locuitorilor judeţului Harghita, precum şi asigurarea condiţiilor pentru acordarea de prim ajutor în situaţiile de urgenţă.

„Scopul nostru este ca locuitorii judeţului Harghita să redescopere frumuseţile regiunii şi copiii să fie prieteni cu munţii”, a afirmat Borboly Csaba, preşedintele consiliului judeţean, enumerând programele în derulare care vizează siguranţa turiştilor în munţi: au fost amenajate sute de kilometri de poteci turistice, s-au înfiinţat refugii montane, s-au organizat excursii pentru elevi.

„Dorim ca turiştii care ne vizitează să se simte în siguranţă şi să se reîntoarcă în judeţul Harghita”, a declarat Borboly Csaba.

Marian Chivu, fost director al Serviciul Public Judeţean Salvamont Harghita (SPJSHR) a prezentat beneficiile proiectului respectiv. Cele patru centre de salvamont vor fi utile pentru cazare, instruire, activităţi civile şi în clădire va funcţiona şi un cabinet medical. Fekete Örs, şeful SPJSHR a declarat că, până octombrie 2011, clădirea va fi reabilitată şi predată salvamontiştilor.

Beneficiarul direct al proiectului depus spre finanţare în cadrul Programului Operaţional Regional (Axa 5 – „Dezvoltarea Durabilă şi Promovarea Turismului”, DMI. 5.2. – „Crearea, dezvoltarea, modernizarea infrastructurii de turism pentru valorificarea resurselor naturale şi creşterea calităţii serviciilor turistice”) este Consiliul Judeţean Harghita, iar beneficiarii indirecţi sunt cele patru formaţii de salvamont din cadrul Serviciul Public Judeţean Salvamont Harghita (SPJSHR). Categoria beneficiarilor indirecţi include turiştii care vizitează ţinuturile judeţului Harghita, proprietarii de pensiuni, hotelieri şi alte entităţi cu îndeletniciri ce se leagă cu activitatea turistică din judeţ, firmele, respectiv persoanele care desfăşoară diferite activităţi economice în areal montan sau silvic şi locuitorii judeţului care, în extravilan, în zonele inaccesibile maşinii salvării de urgenţă, beneficiază de siguranţa oferită de acest serviciu public.

Valoarea totală a proiectului este de 7.612.066,89 lei, contribuţia proprie reprezentând 2% din valoarea eligibilă, respectiv 122.426,37 lei. Valoarea eligibilă este de 6.121.318,43 lei, iar asistenţa financiară nerambursabilă este de 5.998.892,06 lei. Perioada de implementare este de 20 de luni de la data semnării, contractul de finanţare îşi păstrează valabilitatea 5 ani după expirarea perioadei de implementare a proiectului.

   
POSTURI VACANTE
Pagini tematice

Calendar evenimente
«mai, 2024»
lmmjvsd
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
FACEBOOK

Proiecte

 

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

 

DAUNE CAUZATE DE ANIMALE SĂLBATICE

Urgenţe

Număr unic pentru apeluri de urgenţe:

112

Serviciul permanent de deszăpezire al drumurilor judeţene asigurat de Consiliul Judeţean Harghita:

0266 207 774