Ministrul Kelemen Hunor a vizitat judeţul Harghita

( Votări)44 vizualizări
Kelemen Hunor, ministrul culturii şi patrimoniului naţional şi-a început vizita din judeţul Harghita din data de 2 noiembrie la Frumoasa, unde a vizitat poarta secuiască construită în anul 1799, reabilitată în anul acesta în cadrul programului Consiliului Judeţean Harghita.
Apoi s-a deplasat la Miercurea Ciuc, purtând discuţii cu conducătorii instituţiilor culturale, respectiv reprezentanţii organizaţiilor non-guvernamentale din judeţ în palatul administrativ. Borboly Csaba, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita a prezentat programele de protejare a patrimoniului cultural derulate de instituţia pe care o conduce, care includ protejarea imaginii satului, reabilitarea porţilor secuieşti şi săpături arheologice.
Kelemen Hunor a prezentat activităţile din acest an derulate de ministerul pe care o conduce şi a vorbit şi despre planurile de anul viitor. În acest an ministerul a sprijinit programe culturale din judeţul Harghita ca: Festivalul de Muzică Veche din Miercurea Ciuc, Festivalul film.dok, Ziua Celor O Mie de Secuience, tabăra de dans internaţional din Ghimeş, iar conform celor declarate de ministru, aceste programe trebuie sprijinite şi pe viitor. Kelemen Hunor a declarat: ar sprijini acele autorităţi publice locale orăşeneşti care au în subordine muzeu şi teatru. De asemenea ar sprijini şi acele autorităţi publice locale, care finanţează reviste culturale cu caracter non-local şi planifică lansarea unei burse anuale destinată autorilor contemporani.
După întâlnire, în cadrul conferinţei de presă Borboly Csaba a accentuat că această întâlnire a fost utilă din privinţa ambelor părţi şi că astfel de întâlniri ar trebui organizate mai des, căci de multe ori se pot realiza foarte multe lucruri chiar şi fără bani, dacă există colaborare şi consultanţă permanentă.
Conform celor declarate de Kelemen Hunor, Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional se ocupă de cauza reabilitării de aproximativ 300 de monumente, enumerând clădirile din judeţul Harghita care urmează a fi reabilitate: bisericile din Armăşeni, Daia, Dârjiu şi Valea Strâmbă, Cetatea Mikó din Miercurea Ciuc, respectiv Cetatea „Székely támadt” din Odorheiu Secuiesc. În cazul majorităţii este în curs procedura de achiziţie publică, iar programul este multianual. Kelemen a adăugat că nu poate accepta, nici din punct de vedere politic şi nici moral, propunerea Ministerului Finanţelor privind bugetul Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional pe anul 2011.
„Nu pot imagina funcţionarea ministerului cu un buget mai redus, astfel în anul 2011 ar trebui să dispunem de fonduri cel puţin ca în acest an”, a declarat Kelemen Hunor.
Ministrul a vorbit şi despre noua lege a învăţământului. Făcând referire la obiecţiile opoziţiei a explicat că în opinia lui adoptarea acestei norme juridice prin asumarea responsabilităţii guvernului este constituţională, deoarece au existat dezbateri publice în privinţa acesteia.
„Asumarea răspunderii a fost singura modalitate de adoptare a legii învăţământului în acest an – a declarat ministrul, considerând ca fiind scandaloase declaraţiile politicienilor din opoziţie, conform cărora noua lege este antinaţională şi anti-română. – Partidul Social Democrat, împreună cu doamna ministru Ecaterina Andronescu, a acceptat anul trecut propunerile referitoare la educaţia minorităţilor naţionale. Au fost sinceri anul trecut sau acum?”
În continuare Kelemen Hunor a vizitat biserica  romano-catolică din Ciobotani, poarta reabilitată din Satu Mare şi biserica reformată din Daia.   
POSTURI VACANTE
Pagini tematice
Calendar evenimente
«mai, 2024»
lmmjvsd
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

FACEBOOK

Proiecte

 

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

 

DAUNE CAUZATE DE ANIMALE SĂLBATICE

Urgenţe

Număr unic pentru apeluri de urgenţe:

112

Serviciul permanent de deszăpezire al drumurilor judeţene asigurat de Consiliul Judeţean Harghita:

0266 207 774