Marele premiu Europa Nostra pentru Kovács Piroska

( Votări)61 vizualizări
Doamnei Kovács Piroska i-a fost înmânat şi acasă marele premiu Europa Nostra acordat în anul 2012 pentru conservarea patrimoniului cultural. Evenimentul a avut loc la casa de cultură din comuna Satu Mare şi au fost prezenţi Dávid Lajos, primarul localităţii, Borboly Csaba, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Kelemen Hunor, preşedintele UDMR, consulul Szarka Gábor din partea Consulatului General al Ungariei din Miercurea-Ciuc, Bunta Levente, primarul localităţii Odorheiu-Secuiesc, deputatul Antal István şi membrul comisiei care a acordat premiul Europa Nostra, Piet Jaspaert. Despre munca doamnei Piroska a vorbit academicianul şi profesorul universitar Pozsony Ferenc. 
 Primarul comunei harghitene Satu Mare, Dávid Lajos i-a salutat pe cei prezenţi, ţinând să-şi exprime recunoştinţa faţă de munca întreprinsă de profesoara Kovács Piroska, în scopul recunoaşterii şi conservării valorilor culturale secuieşti. De asemenea, acesta şi-a exprimat bucuria şi mândria în legătură cu înfiinţarea casei-muzeu din localitate.
Kelemen Hunor a afirmat că munca doamnei Kovács Piroska este una exemplară, iar prin intermediul porţilor secuieşti, Europa a putut pătrunde în universul satelor secuieşti. Acesta a adăugat că recunoaşterea europeană a acestei activităţi este rezultatul colaborării.
Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba a afirmat că „este uşor să ne plângem, însă rezultatele se obţin doar prin muncă. Pe lângă susţinerea democratică a propriilor păreri, fiecare are datoria de a munci pe pământul său natal. Cariera doamnei Kovács Piroska este un exemplu în acest sens, iar prin munca sa, aceasta a atras atenţia Europei. Europa recunoaşte munca întreprinsă în scopul promovării valorilor tradiţionale”. Preşedintele consiliului judeţean a ţinut să mulţumească tuturor celor implicaţi în derularea acestui proiect, în urma căruia s-a prezentat activitatea întreprinsă de Kovács Piroska şi activitate pentru care dânsa a primit recunoaştere, prin acordarea premiului Europa Nostra. Borboly Csaba a mai afirmat că „datorită muncii neobosite a profesoarei şi etnografei Kovács Piroska, Ţinutul Secuiesc este un punct vizibil pe harta culturală a Europei”.
Şi primarul localităţii Odorheiu-Secuiesc, Bunta Levente a ţinut să o felicite pe doamna Kovács Piroska pentru munca întreprinsă de-a lungul zecilor de ani.
În cuvântul său, academicianul şi profesorul Pozsony Ferenc a făcut cunoscut faptul că numeroasele elemente culturale din această zonă sunt părţi integrante ale patrimoniului cultural european. Acesta a mai adăugat că numele şi munca profesoarei s-au împletit cu cel al porţilor secuieşti, al salvării culturii spirituale şi materiale secuieşti, respectiv al moştenirii acesteia.
Piet Jaspaert a vorbit despre Europa Nostra, care este o organizaţie nonguvernamentală paneuropean şi care reprezintă vocea patrimoniului cultural. Ea reuneşte şi reprezintă 250 de organizaţii neguvernamentale şi non-profit din peste 50 de ţări europene, numărând împreună cel puţin 5 milioane de membri. De asemenea, Europa Nostra beneficiază de susţinerea a peste 150 de organisme publice şi întreprinderi asociate şi a peste 1500 de membri. Cei 28 de câştigători au fost selectaţi dintre 226 de proiecte depuse în 31 de ţări. Premiile cuprind patru categorii – conservare, cercetare, contribuţii exemplare şi educaţie, formare şi sensibilizare. Printre câştigătorii celor şase mari premii, s-a numărat şi Kovács Piroska. Piet Jaspaert a mai spus că este bucuros că a reuşit să viziteze zona, să cunoască moştenirea culturală de aici, porţile secuieşti, pe locuitorii de aici şi pe doamna Piroska.
Marele premiu Europa Noastra i-a fost înmânat doamnei Piroska, anul trecut în luna iunie la Lisabona, aceasta fiind însoţită la eveniment de către preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba. Acest premiu i-a fost înmânat şi acasă, în cursul zilei de duminică, de către Piet Jaspaert şi Borboly Csaba.
Kovács Piroska a mulţumit tuturor pentru cuvintele frumoase şi a adăugat faptul că sărbătoreşte pentru a treia oară decernarea acestui premiu. Totodată a mulţumit preşedintelui consiliului judeţean pentru ajutorul acordat, amintindu-şi cu nostalgie despre prima discuţie avută cu preşedintele consiliului judeţean în legătură cu porţile seuieşti şi cu valoarea acestora, iar la final şi-a exprimat speranţa că elevii îi vor duce mai departe munca întreprinsă.
Evenimentul a continuat cu programul artistic prezentat de corul local, ansamblul de dansuri populare şi filarmonica copiilor din Vlăhiţa, ulterior a avut loc o recepţie, iar cei interesaţi au putut vizita casa muzeu.
 
Satu Mare, 10 martie 2013
 
POSTURI VACANTE
Pagini tematice
Calendar evenimente
«iulie, 2024»
lmmjvsd
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

FACEBOOK

Proiecte

 

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

 

DAUNE CAUZATE DE ANIMALE SĂLBATICE

Urgenţe

Număr unic pentru apeluri de urgenţe:

112

Serviciul permanent de deszăpezire al drumurilor judeţene asigurat de Consiliul Judeţean Harghita:

0266 207 774