Lemnul trebuie valorificat sub forma produselor finite

Transportul peste hotare al masei lemnoase conduce la reducerea numărului de locuri de muncă

(0 Votări)144 vizualizări

În scopul elaborării strategiei în domeniul industriei masei lemnoase și discutării posibilităților de dezvoltare a învățământului profesional s-a organizat la Băile Tușnad, în cursul săptămânii trecute, conferința intitulată Pro Wood – Cluster regional în domeniul industriei forestiere. La întâlnire au luat parte, președintele Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba, vicepreședintele Consiliului Județean Covasna, Nagy József, din partea Primăriei Sfântu-Gheorghe Czimbalmos Kozma Csaba, inspectori școlari, directori de școli profesionale, reprezentanți ai composesoratelor, respectiv antreprenorii care sunt membri ai clusterului, reprezentantul firmei austriece Holzindustrie Schweighofer și Kelemen Tibor, președintele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Covasna.

Bagoly Miklós Levente, președintele clusterului a vorbit în deschiderea evenimentului despre avantajul pe care îl avea regiunea pe piața forței de muncă din occident, dat fiind faptul că dispunea de forță de muncă ieftină și calificată, ceea ce nu se poate spune în momentul de față. Soluția este întoarcerea la elementele de bază fiind nevoie de modernizarea învățământului profesional.
Nagy József a declarat că instituția Consiliului Județean Covasna își dorește să fie partener în procesul de modernizare al învățământului profesional și în elaborarea strategiei regionale din domeniul industriei prelucrării lemnului.
Borboly Csaba, în prezentarea s-a, a afirmat că încă din anul 2008 Consiliul Județean Harghita se ocupă cu  aspectele referitoare la gestionarea durabilă a pădurilor. Pentru păstrarea locurilor de muncă și crearea de noi locuri de muncă este important ca lemnul să fie prelucrat în cât mai mare măsură la nivel local. În acest fel este posibilă dezvoltarea economică care va contribui major la stoparea fenomenului migrației tinerilor. Președintele consiliului județean susține importanța prelucrării la cel mai înalt nivel a masei lemnoase și valorificarea produselor finite și a precizat, totodată că s-a elaborat strategia județeană de dezvoltare economică în cuprinsul căreia un capitol important este dedicat industriei lemnului. Se caută parteneri pentru punerea în practică a strategiei, Borboly Csaba evidențiind rolul pe care îl au construcțiile din lemn, iar „în timp ce importăm țigle, fier și alte materiale de construcții, ar fi bine să exportăm lemn”.
Pentru sustenabilitatea gestionării eficiente a pădurilor, Consiliul Județean Harghita a demarat mai multe programe, cum ar fi programul de protejare a imaginii satului prin care, în momentul de față, 57 de localități din județ și-au elaborat un set de reguli care să conducă la integrarea în peisaj a imobilelor. Borboly Csaba a afirmat că în paralel este nevoie de formare profesională și tehnologii corespunzătoare, astfel se încearcă implicarea instituțiilor subordonate în acest proces. La școala populară de artă se organizează, în acest sens, cursuri de tâmplar și urmează să fie cooptată și Camera Agricolă Județeană, fiind așteptate și propunerile proprietarilor de păduri și antreprenorilor care își desfășoară activitatea în acest sector. De asemenea, președintele consiliului județean a vorbit și despre aspectul referitor la repornirea unor profiluri în cadrul școlilor profesionale, realizate cu ajutorul primit din partea inspectoratului școlar județean. Prin înregistrarea mărcii Produs secuiesc s-a reușit asigurarea pentru cumpărători a produselor de calitate.
Scopul este acela al creării unei gândiri unitare care să conducă la conștientizarea faptului că nu se merită a se vinde lemnul. În ceea ce privește învățământul profesional, Borboly Csaba a spus că trebuie pus un mai mare accent pe formarea adulților.
S-a vorbit și despre cadrul legislativ prin intermediul căruia Consiliul Județean Harghita a demarat proiectul european de gestionare durabilă a pădurilor. Proiectul  Robinwood Plus a oferit posibilitatea de cunoaștere a bunelor practici în ceea ce privește gestionarea pădurilor. Camera agricolă are un departament care se ocupă cu aspectele referitoare la gestionarea pădurilor, dat fiind faptul că sunt în scădere locurile de muncă din acest domeniu.
Consiliul Județean Harghita elaborează un studiu la nivelul regiunii, până în prezent s-a reușit colectarea informațiilor din județele Covasna și Harghita, preconizându-se compararea acestora cu cele din județul Mureș. Până în momentul de față numărul persoanelor care lucrează în județul Harghita în industria prelucrării lemnului este de 4.168 persoane, iar în județul Covasna 4.935. În industria mobilei, în Harghita lucrează 2.486 persoane, în Covasna 545 persoane. Dacă s-ar exporta masa lemnoasă brută în județul Harghita, numărul locurilor de muncă din acest sector s-ar diminua cu 5.000. Borboly Csaba a concluzionat că odată cu transportarea masei lemnoase brute, ar scădea drastic numărul de locuri de muncă, acesta fiind motivul pentru care regiunea trebuie să aibă o strategie unitară care să ofere premise concurențiale oneste.
Activitatea desfășurată de Consiliul Județean Harghita în domeniul gestionării eficiente a masei lemnoase poate fi consultată accesând link-ul http://paduri.judetulharghita.ro. Tot aici va putea fi consultat și rezultatul comparării datelor referitoare la situația din județul Mureș.
La întâlnirea de la Băile Tușnad, directorii de școli și reprezentanții agențiilor de muncă au vorbit despre avantajele și dezavantajele legii învățământului, respectiv despre cererile de pe piața forței de muncă.

 

Miercurea-Ciuc, 24 februarie 2015

POSTURI VACANTE
Pagini tematice
Calendar evenimente
«iulie, 2024»
lmmjvsd
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

FACEBOOK

Proiecte

 

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

 

DAUNE CAUZATE DE ANIMALE SĂLBATICE

Urgenţe

Număr unic pentru apeluri de urgenţe:

112

Serviciul permanent de deszăpezire al drumurilor judeţene asigurat de Consiliul Judeţean Harghita:

0266 207 774