La alte pieţe nu se fac controale

( Votări)49 vizualizări
Reprezentanţii Studioului Hargita au efectuat o vizită la piaţa Astra de la Braşov şi la piaţa Cuza Vodă din Târgu-Mureş pentru a afla de frecvenţa controalelor, respectiv care sunt problemele care s-au semnalat şi amenzile care s-au aplicat cu ocazia acestor controale. 
 În filmul realizat, se poate observa că la pieţele sus-amintite condiţiile de prezentare a produselor spre comercializare sunt similare cu cele de la Târgul Produselor Tradiţionale Locale de la Miercurea-Ciuc (filmul poate fi vizionat pe pagina www.hargitatv.ro, varianta scurtă aici, cea lungă aici).
După cum se ştie, sâmbătă, 16 februarie, cu ocazia recentului târg al produselor tradiţionale de la Miercurea-Ciuc, a sosit un corp de control de la protecţia consumatorilor format din reprezentanţii oficiului de la Braşov. Inspectorii au vorbit grosolan cu vânzătorii maghiari, au încercat prin modalităţi specifice să-i intimideze, fapt demonstrat de înregistrări şi de mărturiile vânzătorilor. După cum se poate vedea şi în film, unul dintre inspectori îi spune vânzătorului să vorbească româneşte, acuzându-l, mai apoi, că minte. Inspectorii le-au spus vânzătorilor să îşi adune marfa şi să plece, dacă nu vorbesc româneşte, s-au legat de faptul că nu se folosesc cântare certificate, că pe etichetele dulceţurilor nu este trecut termenul de valabilitate, că produsele lactate sunt ambalate în flacoane de plastic.
La piaţa Astra din Braşov, unde vânzătorii îşi prezintă marfa în condiţii asemănătoare cu cele de la târgul din Miercurea-Ciuc, au fost surprinşi de relatările legate de controale, aici nu s-au făcut astfel de controale, iar vânzătorilor nu li s-au aplicat nici un fel de amenzi sau sancţiuni. Produsele lactate sunt şi aici ambalate în flacoane de plastic, murăturile sunt stocate vrac, iar produsele pregătite acasă nu sunt etichetate. Numai un producător maghiar spune că este verificat de obicei în legătură cu modalitatea de depozitare a produselor din carne.
Situaţia este asemănătoare şi la piaţa de la Târgu-Mureş, nu se prea efectuează controale nici aici, produsele nu sunt nici aici etichetate, iar acest fapt nu au cauzat niciun fel de problemă nimănui. Unul dintre vânzători spune că trebuie să prezinte doar certificatul de producător. Aceasta este o cerinţă şi la târgul din Miercurea-Ciuc.
Varianta scurtă a filmului a fost prezentată şi la şedinţa Consiliului Judeţean Harghita din data de 21 februarie. Părerea unanimă a consilierilor judeţeni a fost că trebuie să fie de partea producătorilor locali, la fel cum a făcut-o preşedintele consiliului judeţean cu ocazia controlului de sâmbătă, iar inspectorii ar trebui să facă diferenţă dintre o piaţă liberă – cum este Târgul Produselor Locale Tradiţionale – şi marile magazine, deoarece regulile care se aplică acestora sunt diferite.
 
Miercurea-Ciuc, 25 februarie 2013
 
POSTURI VACANTE
Pagini tematice
Calendar evenimente
«iulie, 2024»
lmmjvsd
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

FACEBOOK

Proiecte

 

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

 

DAUNE CAUZATE DE ANIMALE SĂLBATICE

Urgenţe

Număr unic pentru apeluri de urgenţe:

112

Serviciul permanent de deszăpezire al drumurilor judeţene asigurat de Consiliul Judeţean Harghita:

0266 207 774