Judeţul Harghita este fruntaş în Transilvania în privinţa numărului de întreprinderi mici

( Votări)65 vizualizări
În Transilvania atât potenţialul, cât şi activitatea antreprenorială este mai mare în comparaţie cu celelalte regiuni ale ţării, dar lipsa capitalului – o tendinţă în creştere, din cauza crizei economice –, povara fiscală în creştere, precum şi ambiguitatea legislaţiei îngreunează dezvoltarea sectorului întreprinderilor mici si mijlocii – reiese din concluziile celor două rapoarte de cercetare, intitulate „Potenţialul antreprenorial – oportunităţi şi dificultăţi” respectiv „Antreprenori – aşteptări, oportunităţi şi dificultăţi” realizate în cadrul proiectului Model integrat de dezvoltare antreprenorială în centrele urbane din trei regiuni, derulat în cadrul Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, cofinanţat de Uniunea Europeană prin Fondul Social European.
 
 
Rapoartele cercetării au fost prezentate la conferinţa de presă de către sociologul Csata Zsombor, directorul Centrului de Cercetare a Relaţiilor Interetnice, colaboratorul Facultăţii de Sociologie la Universitatea Babeş Bolyai din Cluj Napoca, coordonatorul cercetării la Consiliul Judeţean Harghita în prezenţa preşedintelui consiliului, Borboly Csaba în data de 7. noiembrie 2011.
 
În ansamblu despre rezultatele cercetării se poate spune că întreprinderile în oraşele mici din Transilvania au caracteristici cum ar fi o perspectivă a crizei şi situaţie momentană dependentă, individualism, deficit de know-how, o neîncredere generală şi iniţiativă limitată.
 
În privinţa judeţului Harghita, sociologul Csata Zsombor a raportat rezultate bune. În baza datelor statistice între 2002-2009 judeţul Harghita stă în frunte în ceea ce priveşte numărul de întreprinderi din oraşe mici în Transilvania. Din punct de vedere a densităţii întreprinderilor din cadrul oraşelor mici din municipiul judeţului Harghita, Miercurea Ciuc conduce lista, aici există cele mai multe afaceri , în 2009 au existat 54 de întreprinderi pe o mie de persoane, urmată pe locul al cincilea de Odorheiu Secuiesc. Cu toate acestea oraşul Bălan este pe locul al treisprezecelea pe aceeaşi listă. Miercurea Ciuc şi Odorheiu Secuiesc sunt printre primii în ceea ce priveşte spiritul antreprenorial, în judeţ nu există diferenţe regionale semnificative între zonele rurale şi urbane, deci putem afirma că în satele judeţului există spirit antreprenorial.
 
Prezenţa produselor noastre în hipermarketuri, la diverse târguri şi expoziţii dovedeşte că în cazul în care profităm de oportunităţi atunci poate exista o creştere economică în Transilvania, sau cel puţin putem concura cu alte regiuni în perioada actuală de economie.
 
Proiectul este implementat de către Asociaţia pentru Promovarea Afacerilor în România (APPAR) în parteneriat cu Centrul de Cercetare a Relaţiilor Interetnice, Fundaţia LAM, Asociaţia de Afaceri Ungare în România şi Institutul de Formare Profesională şi de Cercetare “Türr István” (Ungaria).
 
Miercurea Ciuc, 7. Noiembrie 2011
  
POSTURI VACANTE
Pagini tematice
Calendar evenimente
«ianuarie, 2025»
lmmjvsd
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

FACEBOOK

Proiecte

 

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

 

DAUNE CAUZATE DE ANIMALE SĂLBATICE

Urgenţe

Număr unic pentru apeluri de urgenţe:

112

Serviciul permanent de deszăpezire al drumurilor judeţene asigurat de Consiliul Judeţean Harghita:

0266 207 774