Recăpătarea renumelui de odinioară al stațiunii balneare
La sfârșitul lunii februarie s-au aflat în vizită la Borsec Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita, Barti Tihamér, vicepreședintele instituției și consilierul județean Bende Sándor. Împreună cu primarul localității Borsec, Mik József, aceștia au discutat despre posibilitățile existente pentru ca investițiile realizate până acum să poată fi continuate. În opinia președintelui consiliului județean este important ca aceste investiții să fie continuate, deoarece reprezintă o oportunitate nu numai pentru localitate în sine, ci și pentru recăpătarea renumelui de odinioară al acestei stațiuni balneare.
Ultima actualizare: luni, 23 martie 2015
„Borsecul a fost renumit întotdeauna pentru calitatea sa de stațiune balneară. Pe lângă eforturile pe care le face consiliul județean în scopul asigurării unei stabilități economice a orașului, este nevoie și ca reprezentanții din sfera politică, parlamentari și deputați, să se implice în relansarea programului de investiții în oraș. Cu alte cuvinte, este nevoie de colaborare în acest sens”, a adăugat Borboly Csaba.
Vicepreședintele Barti Tihamér este de acord în ceea ce privește ducerea la bun sfârșit a acestei investiții, însă pentru ca să poată fi realizată este nevoie și de sprijinul financiar al guvernului de la București. Consiliul Județean Harghita s-a alăturat Borsecului, dată fiind importanța atragerii de resurse guvernamentale.
Consilierul Bende Sándor a afirmat că stațiunea balneară se caracterizează printr-un declin după anii 90, odinioară reprezentând una dintre perlele Europei, iar ca prioritate semnalează faptul că este nevoie de recâștigarea acestui renume.
„Exemplu localităților Băile Tușnad și Praid demonstrează faptul că investițiile făcute și-au atins scopul. Este important a preciza faptul că aceste investiții nu s-au realizat pentru a crea un soi de competiție între stațiunile balneare, ci pentru atragerea de turiști. Întregul aparat al consiliului județean are ca principal scop acest aspect”, a afirmat politicianul.
Primarul Mik József a făcut o prezentare succintă a rezultatelor obținute până în momentul de față și a planurilor viitoare. În anul 2009 a demarat o investiție mulțumită căreia în momentul de față există 700 de locuri de cazare, acest număr este în creștere, scopul final este crearea a 2.500 de locuri de cazare.
„Mulțumită investițiilor realizate până în momentul de față și pârtiei de schi, în locul celor trei zile de sezon de iarnă, turiștii se pot bucura de serviciile oferite în stațiune timp de trei luni, pârtia de schi fiind una dintre cele mai vizitate pârtii din zonă. Totodată, primăria depune eforturi susținute ca prin programele și evenimentele organizate pe perioada sezonului estival să atragă cât mai mulți turiști în stațiune. Însă, la Borsec nu va exista cu adevărat turism până nu se va reuși repornirea bazei de tratament. În anul 2001 s-a pierdut certificarea de stațiune balneară națională, localitatea aproape dispărând de pe harta turistică. Trebuie recâștigat renumele internațional al stațiunii Borsec, deoarece odinioară aceasta era comparată cu stațiuni cum ar fi Karlovy Vary și Baden-Baden”, a afirmat Mik József.
Investiția a demarat în anul 2010 cu sprijin guvernamental, valoarea totală a acesteia fiind de 31 de milioane de lei, din această sumă s-a reușit investirea a 14 milioane de lei și astfel realizarea a jumătate din lucrările necesare. Având în vedere faptul că în anul 2012 s-a sistat finanțarea, mai sunt necesare în continuare 14 milioane de lei. Pentru ca investiția să poată fi finalizată și să-și atingă scopul, administrația locală va asigura prin intermediul unui împrumut bancar 5 milioane de lei, în timp ce Consiliul Județean Harghita va finanța lucrările cu 10 milioane de lei.
Capacitatea bazei de tratament și a centrului wellness este de 1.000 de persoane pe timp de vară și 700 de persoane pe timp de iarnă, astfel s-ar putea vorbi de una dintre cele mai mari baze de tratament din țară. Unicitatea acestei baze de tratament rezidă și din faptul că aici se vor putea face băi atât cu apă minerală caldă, cât și rece. Comparând cu stațiunea Karlovy Vary, unde se utilizează vechea metodă a băilor în cadă, la Borsec va exista posibilitatea de a face baie în bazine cu apă minerală caldă. Pentru ca acest lucru să fie posibil este nevoie și de susținere din partea Consiliului Județean Harghita, deoarece orașul va reprezenta unul dintre pilonii turismului harghitean”, a conchis primarul localității.
Miercurea-Ciuc, 3 martie 2015
Ţi-a plăcut acest articol?(0 Votări)35 vizualizări