Dezvăluirile Asociaţiei ARBOR cu privire la promisiunile firmei Schweighofer

( Votări)86 vizualizări
150 de întreprinderi din domeniul prelucrării lemnului din cadrul Asociaţiei Arbor au semnat un protest prin care se doreşte atragere atenţiei asupra infiltrării companiei austriece Holzindustrie Schweighofer pe piaţa din judeţul Covasna. În scopul preîntâmpinării situaţiilor de acest fel, în data de 16 aprilie s-a deplasat la Bucureşti o delegaţie a Asociaţiei ARBOR, care împreună cu organele competente şi reprezentaţi ai UDMR, respectiv reprezentanţii puterii au dezbătut această temă. Asociaţia şi Consiliul Judeţean Harghita, de mai bine de doi ani, luptă pentru gestionarea responsabilă a masei lemnoase şi pentru exploatarea acesteia de către antreprenorii locali. 
 Szilágyi Imre este cel care a făcut parte din delegaţia Asociaţiei ARBOR, recent întoarsă din Germania şi a furnizat informaţii noi cu privire la activitatea firmei Schweighoferhez. Acesta a subliniat că în ciuda faptului că investitorul austriac afirmă că în România, suma finală la care se ridică punerea în funcţiune a unui fierăstrău pentru lemn subţire se ridică la 150 de milioane de euro, în realitate, cu instruirea personalului cu tot, această investiţie se ridică la 10 milioane de euro.
„Există o mare distorsionare în faptul că investitorul austriac vorbeşte de o investiţie în judeţul Covasna care se ridică la 150 de milioane de euro. Presupunem că această sumă cuprinde şi investiţiile furnizorilor, echipamentele de exploatare forestieră şi mijloacele de transport”, a afirmat Szilágyi, adăugând că de cele mai multe ori s-a adeverit faptul că promisiunile de creare a unui număr de 650 de locuri de muncă, în realitate înseamnă vreo 65, iar în timp numărul acestora ajunge la 35. Şi astfel tot facând calcule s-ar provoca încetarea a 13.300 de locuri de muncă.
Membrii Asociaţiei ARBOR au afirmat că se vor întreprinde noi demersuri în acest sens, mai ales că primarii din zona Gheorgheni primesc tot mai multe vizite din partea altor investitorii, care îşi închipuie că Secuimea reprezintă Tărâmul Făgăduinţei în domeniul exploatării lemnului.
Punctul de vedere al asociaţiei este ferm în acest sens. Această investiţie austriacă reprezintă un pericol chiar şi pentru siguranţa naţională a României. Trebuie doar să ne aducem aminte de dezastrele provocate de defrişările masive, iar în următorii zece ani aceste păduri vor fi rase de pe faţa pământului. Să nu uităm de inundaţiile care pot fi provocate în urma acestor tăieri masive de masă lemnoasă, de iminentul dezechilibru produs la nivelul ecosistemelor. Astfel se conturează viitorul copiilor noştri.
Paşi concreţi întreprinşi de către Asociaţia ARBOR pentru întocmirea protestului: în urma aflării veştii cu privire la investiţia austrică s-a luat legătura cu conducerea Consiliului Judeţean Covasna, mai apoi cu grupul de experţi din cadrul Consiliului Judeţean Harghita. Între preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba şi Asociaţia ARBOR există o colaborare strânsă de mai bine de doi ani, a cărei scop este transpunerea principiilor de mai sus într-un plan de acţiune. Cel mai recent demers în acest sens a fost vizita la Limoges (Franţa), al cărei scop a fost includerea propunerii Consiliului Judeţean Harghita cu privire la gospodărirea eficientă a pădurilor, în raportul prezentat de Comisia Europeană.
De asemenea Asociaţia ARBOR a vorbit şi despre contribuţia Consiliului Judeţean Harghita în abordarea acestei probleme esenţiale în discuţiile care vor avea loc cu preşedinţii composesoratelor din judeţ (18% din totalul pădurilor din judeţ se află în proprietatea statului, iar 50% în proprietatea composesoratelor).
Demersurile Asociaţiei ARBOR în legătură cu stoparea investitorului austriac au fost susţinute şi de către parlamentarul UDMR Korodi Attila, care în calitate de fost ministru al mediului a protestat împotriva intenţiei firmei austriece. Protestul a fost susţinut şi de către preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, care a propus elaborarea şi susţinerea unui proiect de lege în acest sens.
La discuţiile pe această temă care au avut loc la Bucureşti, a fost prezent şi ministrul delegat pentru ape, păduri şi piscicultură, Lucia Ana Varga. Cât priveşte cele spuse cu privire la investitorul Schweighofer, s-a afirmat că activitatea acestuia „reprezintă o problemă naţională, iar România se află în pericol”.
Referitor la cererea asociaţiei cu privire la stoparea exportului de buşteni, ministrul a spus că acest lucru nu este posibil, însă propunerea asociaţiei cu privire la valorificarea masei lemnoase în străinătate va fi cuprinsă în propunerea legislativă a noii legi a pădurilor.
Membrii ARBOR fac pe această cale un apel către toţi cetăţenii să se intereseze, să analizeze activitatea acestor „mega-gattere”. Conform spuselor preşedintelui Asociaţiei ARBOR, „trebuie să ne asumăm responsabilitatea, să semnăm petiţia şi să facem cunoscută activitatea firmei austriece”.
 
Gheorgheni, 24 aprilie 2013
 
POSTURI VACANTE
Pagini tematice
Calendar evenimente
«ianuarie, 2025»
lmmjvsd
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

FACEBOOK

Proiecte

 

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

 

DAUNE CAUZATE DE ANIMALE SĂLBATICE

Urgenţe

Număr unic pentru apeluri de urgenţe:

112

Serviciul permanent de deszăpezire al drumurilor judeţene asigurat de Consiliul Judeţean Harghita:

0266 207 774