Dacă va fi nevoie, în semn de protest, se vor bloca drumurile

( Votări)53 vizualizări
Mai mult de 300 de fermieri s-au adunat în data de 30 ianuarie în amfiteatrul de la sediul Consiliului Judeţean Harghita pentru a dezbate noile prevederi ale Ordonanţei de Guvern 8/2013 care aduce modificări Codului fiscal şi impune o cotă de impozitare a micilor fermieri, care afectează în mod negativ majoritatea agricultorilor din judeţul Harghita, o urmare mai gravă a acestor măsuri fiind faptul că mulţi fermieri vor renunţa să se mai ocupe de creşterea animalelor şi cultivarea terenurilor.  
 La dezbaterea organizată de Consiliul Judeţean Harghita, Asociaţia Fermierilor Maghiari din România şi Asociaţia Crescătorilor de Bovine din Judeţul Harghita au fost prezenţi preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, Becze István, consilier judeţean, Márton István, conducătorul asociaţiei judeţene de dezvoltare rurală, Sebestyén Csaba, preşedintele Asociaţiei Fermierilor Maghiari din România, respectiv Kedves Imre, directorul Direcţiei Finanţelor Publice Harghita. György Katalin, angajată a direcţiei judeţene financiare, a făcut o prezentare a ordonanţei de urgenţă, mai apoi s-a dezbătut proiectul petiţiei care a fost împărţit fermierilor şi care urmează ca mai apoi să fie adus spre ştiinţa primului ministru Victor Ponta şi a ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale, Daniel Constantin.
În cuvântul său Borboly Csaba a afirmat că UDMR ar trebui să facă tot posibilul pentru a apăra drepturile şi interesele micilor fermieri, ţinând să precizeze faptul că, deşi în cadrul acestei dezbateri el reprezintă interesele fermierilor maghiari din România, această problemă nu este una etnică şi specifică numai judeţului Harghita, ci îi afectează pe micii fermieri din toată ţara, iar dacă aceştia îşi vor uni forţele este posibilă schimbarea ordonanţei. Preşedintele consiliului a adăugat la proiectul petiţiei trei puncte principale: anularea articolului ordonanţei de urgenţă care face referire la impozitul forfetar şi tratarea diferită a micilor şi marilor fermieri, şi anularea articolului 7 care face referire la faptul că şi întreprinzătorii sub 40 UDE (unitate de măsură agricolă) trebuie să se înregistreze. După cum s-a precizat, această măsură ar duce doar la sporirea birocraţiei, fiind absurd ca un proprietar a trei vaci să trebuiască să angajeze contabil.
Sebestyén Csaba, preşedintele Asociaţiei Fermierilor Maghiari din România, propune anularea acestei ordonanţe. Acesta a ţinut să afirme că fermierii nu doresc să scape de plata impozitelor, ci se doreşte ca acestea să fie rezonabile. Márton István, conducătorul asociaţiei de dezvoltare rurală a consiliului judeţean, este de părere că aceasta ordonanţă s-a adoptat fără consultarea fermierilor şi afectează dezvoltarea economiei sociale.
S-au ales membrii comisiei care se va ocupa de redactarea finală a petiţiei, iar membrii acesteia sunt: Sebestyén Csaba, Márton István, Lázár Tibor, Bodó Géza, Török Jenő, Becze István, Lukács András, Sövér Mihály, Csiszér Gábor. Şi în legătură cu demersurile viitoare a existat consens: dacă până la termenul limită, guvernul nu pune în aplicare cererile solicitate, se vor bloca drumurile naţionale în toate cele trei regiuni, iar dacă nici aceste acţiuni nu vor duce la atingerea scopurilor, fermierii sunt gata să meargă la Bucureşti pentru a protesta.
 
Miercurea-Ciuc, 30 ianuarie 2013
 
POSTURI VACANTE
Pagini tematice
Calendar evenimente
«ianuarie, 2025»
lmmjvsd
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

FACEBOOK

Proiecte

 

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

 

DAUNE CAUZATE DE ANIMALE SĂLBATICE

Urgenţe

Număr unic pentru apeluri de urgenţe:

112

Serviciul permanent de deszăpezire al drumurilor judeţene asigurat de Consiliul Judeţean Harghita:

0266 207 774