Convieţuirea din judeţul Harghita – exemplu demn de urmat

( Votări)49 vizualizări
Încă din anul 2011, Consiliul Judeţean Harghita acordă o atenţie deosebită cultelor din judeţ şi le sprijină pe acestea. Biserica ortodoxă a beneficiat, la fel ca şi celelalte culte istorice din judeţ, de acelaşi sprijin.  
 Consiliul Judeţean Harghita, în colaborare cu reprezentanţii bisericii ortodoxe a reuşit să pună bazele unei bune relaţii care poate deveni un exemplu de urmat şi în judeţele transilvănene, unde populaţia maghiară este minoritară. Aceasta este şi rugămintea preşedintelui Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, formulată în scrisoarea din data de 19 martie, adresată de acesta premierului României, Victor Ponta. Totodată această scrisoare a fost trimisă şi lui Nicolae Păun, preşedintele Comisiei pentru Drepturile Omului din Camera Deputaţilor, Victor Opaschi secretar de stat pentru Culte, Ioan Selejan, arhiepiscopul Harghitei şi Covasnei, Mircea Duşă ministrul Apărării Naţionale, respectiv preşedinţii consiliilor judeţene transilvănene.
„Pentru ca societatea să fie una sănătoasă este nevoie de o moralitate sănătoasă, iar toate acestea pot fi dobândite prin intermediul bisericii”, scrie în adresa sa Borboly Csaba.
În anii trecuţi, consiliul judeţean a sprijinit construirea şi repararea bisericilor şi clădirilor din patrimoniul acesteia, respectiv realizarea de programe care contribuie la îndeplinirea rolului acesteia în societate. Sprijinul acordat bisericii, an de an, începând din anul 2008, a fost din ce în ce mai consistent, iar cu începere din anul 2009 în bugetul instituţiei a fost inclusă finanţarea programelor realizate în colaborare cu bisericile.
Fondurile alocate în cursul anului 2008 de către Consiliul Judeţean Harghita au fost în valoare de 50 de mii lei, iar în anul 2012 acestea au ajuns la suma de 300 de mii lei. Au beneficiat de acest sprijin 12 localităţi. 49% din aceste finanţări au fost utilizate pentru construcţia şi reparaţia bisericilor şi a mănăstirilor. Un alt segment important a fost reprezentat de construirea capelor mortuare; s-au construit cinci astfel de locaşuri pentru care s-a acordat finanţare în valoare de 280 mii lei. Urmează reparaţiile efectuate la casele parohiale, construirea de tabere, organizarea de programe destinate copiilor.
La sfârşitul scrisorii, Borboly Csaba şi-a exprimat speranţa că efortul depus va contribui la dialogul interetnic.
 
Miercurea-Ciuc, 21 martie 2013
 
POSTURI VACANTE
Pagini tematice
Calendar evenimente
«iulie, 2024»
lmmjvsd
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

FACEBOOK

Proiecte

 

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

 

DAUNE CAUZATE DE ANIMALE SĂLBATICE

Urgenţe

Număr unic pentru apeluri de urgenţe:

112

Serviciul permanent de deszăpezire al drumurilor judeţene asigurat de Consiliul Judeţean Harghita:

0266 207 774