Consiliul judeţean va contribui în continuare la educarea elevilor ceangăi

( Votări)49 vizualizări
Consiliul Judeţean Harghita consideră a fi importantă asigurarea condiţiilor pentru elevii ceangăi din Moldova pentru a putea învăţa în limba lor maternă la Miercurea-Ciuc şi îi susţine pentru a-şi putea finaliza studiile liceale. În acest scop, în data de 27 noiembrie, Borboly Csaba, preşedintele consiliului judeţean, Tankó István, directorul Grupului şcolar Székely Károly şi Pogár László, preşedintele Asociaţiei Ceangăilor din Moldova, au semnat un contractul de finanţare prin care consiliul judeţean acorda 20 de mii de lei pentru asigurarea cheltuielor necesare găzduirii a 55 de elevi în internatul grupului şcolar sus-menţionat. 
 La eveniment au mai participat Kelemen Hunor, preşedintele UDMR, Korodi Attila deputat, Becze István consilier judeţean şi responsabilul cu situaţia elevilor ceangăi şi totodată administratoarea internatului Ferencz Gabriella.
Preşedintele consiliului judeţean, Borboly Csaba a afirmat: „S-a iniţiat acest demers din partea consiliului judeţean deoarece considerăm că există puncte comune de colaborare, ne putem îmbogăţi şi cunoaşte mai bine unii pe alţii în urma acestei colaborări.” Acesta a ţinut să mai prezizeze şi faptul că se bucură pentru că acest program cu privire la situaţia ceangăilor nu provoacă dispute politice.
Pogár László, preşedintele Asociaţiei Ceangăilor din Moldova a ţinut să îşi exprime mulţumirea pentru finanţarea acordată de consiliul judeţean, încurajând continuarea acestor demersuri şi pe viitor.
Consilierul judeţean Becze István a ţinut să amintească buna colaborare existentă cu ceangăii din localitatea Coşnea. „Cei de acolo s-au convins că este mai bine să ni se adrese nouă pentru rezolvarea problemelor şi nu celor din Bacău.”
Toţi cei prezenţi au fost de acord în privinţa faptului că aceşti copii trebuie susţinuţi pentru a putea studia în limba lor maternă, oferindu-le în acelaşi timp posibilitatea de a trece peste eventualele greutăţi economice şi a obţine o diplomă. Decizia de a susţine aceşti tineri nu a fost regretată de niciuna dintre părţi, atât preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, cât şi celelate personalităţi prezente la eveniment încurajând continuarea acestui demers şi pe viitor.
Evenimentul prilejuit de semnarea protocolului de colaborare a fost deschis de un scurt program artistic al elevilor ceangăi.
 
Miercurea-Ciuc, 27 noiembrie 2012
 
POSTURI VACANTE
Pagini tematice
Calendar evenimente
«iulie, 2024»
lmmjvsd
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

FACEBOOK

Proiecte

 

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

 

Urgenţe

Număr unic pentru apeluri de urgenţe:

112

Serviciul permanent de deszăpezire al drumurilor judeţene asigurat de Consiliul Judeţean Harghita:

0266 207 774

DAUNE CAUZATE DE ANIMALE SĂLBATICE