Consiliul Judeţean Harghita este partener în lupta anticorupţie

( Votări)60 vizualizări
ANFP a lansat şi în Harghita proiectul „Corupţia ne priveşte pe toţi”
 
Marţi, 4 mai 2010, a avut loc la sediul Consiliului Judeţean Harghita evenimentul de lansare la nivel local a proiectului „ Corupţia ne priveşte pe toţi”.  Proiectul, finanţat de către Uniunea Europeană, face parte din programul „Facilitatea de Tranziţie 2007/19343.01.11” şi este derulat de ANFP în parteneriat cu Asociaţia „Asistenţă şi Programe pentru Dezvoltare Durabilă” Agenda 21.

Acest eveniment a avut loc în scopul prezentării proiectului, a obiectivelor şi a activităţilor propuse, precum şi în scopul stabilirii strategiei de implementare şi a responsabilităţilor care revin instituţiei partenere în proiect, respectiv CJ Harghita, cu care ANFP a semnat un parteneriat în acest sens.
Proiectul include de asemenea, ca partenere la nivel local, alte 15 instituţii şi autorităţi publice din judeţele Cluj, Dolj, Ilfov, Neamţ şi din  Municipiul Bucureşti.
La conferinţă de presă au participat Borboly Csaba, preşedinte şi Birtalan József, administrator public din partea Consiliului Judeţean Harghita, precum şi Nina Cugler, preşedintele executiv al Asociaţiei „Asistenţă şi Programe pentru Dezvoltare Durabilă” Agenda 21. Doamna Cugler a prezentat proiectul care constă în crearea unui model de parteneriat public-privat între instituţii/autorităţi publice locale şi societatea civilă,  în vederea prevenirii şi combaterii  corupţiei, prin instituirea unor mecanisme de monitorizare a modului în care se  aplică în practică, legislaţia şi Strategia Naţională Anticorupţie.
Activităţile proiectului se derulează pe parcursul a 10 luni, în perioada 20 ianuarie – 19 noiembrie 2010 şi vizează formarea a 320 de funcţionari publici, atragerea a 30 de voluntari în demersul propus prin proiect, elaborarea unui studiu de percepţie a corupţiei, prin chestionarea a 1200 de cetăţeni, precum şi identificarea, promovarea şi diseminarea de bune practici.
Borboly Csaba a prezentat acele responsabilităţi pe care calitatea de partener în cadrul proiectului „Corupţia ne priveşte pe toţi” o presupune din partea Consiliului Judeţean Harghita. Cele mai importante dintre acestea privesc:
1. Formarea unei echipei de lucru în cadrul instituţiei  (4-5 persoane, personal de conducere şi execuţie) şi participarea la constituirea grupurilor de acţiune locală – grupuri informale din care din care parte funcţionari publici, cetăţeni, reprezentanţi ai ONG-urilor locale, ai mass-media, reprezentanţi ai asociaţiilor cetăţeneşti.
2. Desemnarea unui membru în echipa lărgită de coordonare a proiectului şi a doi funcţionari publici care vor face parte din cadrul echipei constituite în cadrul instituţiei şi vor participa la un program de formare în domeniul prevenirii corupţiei; ulterior, cele două persoane vor organiza, în cadrul instituţiei, un program de formare pentru persoanele care îşi desfăşoară activitatea în cadrul compartimentelor considerate a prezenta un risc ridicat de vulnerabilitate la corupţie.
3. Organizarea, alături de ceilalţi parteneri în proiect, a dezbaterilor publice în cadrul cărora vor fi prezentate proiectul de  strategie anti-corupţie  şi planuri de acţiune cu măsurile ce se impun pentru prevenirea şi combaterea corupţiei.
4. Sprijinirea voluntarilor selecţionaţi de către Asociaţia Asistenţă şi Parteneri pentru Dezvoltare Durabilă – Agenda 21 în relaţionarea cu cetăţenii beneficiari ai serviciilor instituţiilor respective pentru aplicarea chestionarelor elaborate în vederea realizării studiului de percepţie cu privire la corupţie şi diseminarea rezultatelor studiului de percepţie (publicarea pe site-ul instituţiei, transmiterea internă prin intranet, afişarea în locuri vizibile, informarea presei locale, etc.).
5. Participarea la elaborarea un Compendiu de bune practici în combaterea corupţiei la nivel local, material care va fi publicat în 500 de exemplare şi distribuit la nivel naţional de către ANFP, diseminarea bunelor pratici identificate urmând a fi făcută şi de către instituţia noastră.
Nu în ultimul rând, una dintre responsabilităţile Consiliului Judeţean Harghita va fi de a disemina la nivelul judeţului nostru rezultatele obţinute în cadrul proiectului precum şi participarea, dacă este cazul, la una dintre emisiunile organizate în cadrul proiectului la Radio Romania Cultural.
 
Miercurea Ciuc, 4 mai 2010  
POSTURI VACANTE
Pagini tematice
Calendar evenimente
«mai, 2024»
lmmjvsd
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

FACEBOOK

Proiecte

 

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

 

DAUNE CAUZATE DE ANIMALE SĂLBATICE

Urgenţe

Număr unic pentru apeluri de urgenţe:

112

Serviciul permanent de deszăpezire al drumurilor judeţene asigurat de Consiliul Judeţean Harghita:

0266 207 774