Comunicat de presă

( Votări)50 vizualizări
Salutăm iniţiativa Consiliului Director al Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş (FCRCHM) de a solicita Academiei Române să sprijine elaborarea unui manual de istorie a comunităţilor din Arcul Intracarpatic, mai cu seamă dacă prin sintagma „comunităţile din Arcul Intracarpatic” iniţiatorii înţeleg toate comunităţile naţionale şi minorităţile naţionale: români, maghiari, germani, croaţi, slovaci etc.  
 Considerăm acest demers un efect pozitiv al editării la iniţiativa Consiliul Judeţean Harghita în parteneriat cu Consiliul Judeţean Covasna a cărţii de lectură, al suportului de curs Istoria secuimii, deoarece FCRCHM nu solicită altceva de a scrie istoria comunităţilor din Transilvania. Bineînţeles, istoricii care au participat la elaborarea volumului Istoria secuimii sunt dispuşi să contribuie la realizarea acestui demers. Totodată sunt dispuşi să participe la dezbaterea în cadrul unor conferinţe, mese rotunde cu caracter ştiinţific, pentru a lămuri toate observaţiile formulate de români vizavi de cele cuprinse în volumul Istoria secuimii. În spiritul toleranţei şi al convieţuirii paşnice dorim să purtăm un dialog ştiinţific, evitând reacţiile xenofobe, de respingere a diversităţii, totodată accentuând respectul identităţii etnice şi culturale a părţilor, egalitatea de şanse în domeniul cunoaşterii trecutului, a promovării tradiţiilor.
Suntem convinşi că această carte prezintă istoria unei comunităţi care incontestabil a fost parte al istoriei Europei Centrale şi de Est, comunitate cu identitate maghiară care doreşte să trăiască pe pământul natal, să contribuie la dezvoltarea ţării, conform cu valorile şi tradiţiile ei specifice. Totodată susţinem că temerile formulate de către FCRCHM sunt nefondate, deoarece cartea nu conţine decât adevăruri istorice probate. Interpretarea acestor evenimente, punctele de vedere formulate la adresa unor personalităţi istorice pot diferi, mai ales în contextul istoriografiei române şi a celei maghiare. Precum am accentuat şi cu ocazia lansării volumului, acesta nu este un manual în sensul juridic al cuvântului, ci este o carte de lectură de istorie, care are ca scop familiarizarea cititorului cu propria istorie. Totodată – precum am accentuat cu diverse ocazii – dorim să edităm şi în limba română acest volum, precum şi volume despre istoria altor comunităţi etnice, lingvistice din zona actualelor judeţe Harghita, Covasna şi Mureş. Suntem convinşi că disputele istoricilor trebuie rezolvate pe plan ştiinţific, nu pe plan politic şi administrativ, cum doreşte să o facă FCRCHM prin apelul adresat autorităţilor: „Ministerului Educaţiei şi Cercetării să efectueze controale privind folosirea unor manuale pentru disciplinele opţionale, în şcolile cu predare în limba maghiară şi interzicerea Manualului de istorie a secuilor, ca fiind o pseudoistorie, lipsită de orice temei ştiinţific”.
 
Miercurea-Ciuc, 21 noiembrie 2012
 
POSTURI VACANTE
Pagini tematice
Calendar evenimente
«iulie, 2024»
lmmjvsd
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

FACEBOOK

Proiecte

 

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

 

DAUNE CAUZATE DE ANIMALE SĂLBATICE

Urgenţe

Număr unic pentru apeluri de urgenţe:

112

Serviciul permanent de deszăpezire al drumurilor judeţene asigurat de Consiliul Judeţean Harghita:

0266 207 774