Centrală pe biomasă pentru reducerea costurilor de energie la patinoarul din Cârța

(0 Votări)100 vizualizări

S-a elaborat studiul de fezabilitate referitor la modernizarea patinoarului din localitatea Cârța, prin realizarea de investiții privind utilizarea energiei regenerabile. Studiul a fost finanțat de serviciul public de management energetic, instituție subordonată Consiliului Județean Harghita și este o continuare a recent încheiatului proiect Robinwood Plus. Conform documentului, ar trebui montat un cazan de cogenerare pe biomasă și panouri solare pentru prepararea apei menajere, deoarece la punerea în funcțiune a patinoarului s-au ivit probleme referitoare la consumul ridicat de energie. Anual, timp de nouă luni se produce gheață pe patinoar, iar pentru ca acest lucru să fie posibil, se menține un consum ridicat de energie termică și electrică. Procedeul de întreținere al gheții necesită pe oră, 1000 de litri de apă cu o temperatură de 50 de grade Celsius.

În urma studiului, costul investiției de mici dimensiuni pe bază de biomasă se ridică la aproximativ 800.000 euro, din care pentru valoarea panourilor solare ar reprezenta 200.000 euro. Sistemul ar produce anual 700 MWh energie termică și 450 MWh energie electrică.
În opinia președintelui Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba, acest studiu este în conformitate cu programul instituției referitor la strategia de dezvoltare economică a județului, intitulat Împreună pentru un viitor stabil! (http://judetulharghita.ro/consultare.html), unul dintre punctele importante ale acestuia fiind reprezentat de folosirea la scară largă a energiilor regenerabile, reducerea vulnerabilității energetice și economice a regiunii.
„Una dintre posibilitățile rămânerii noastre aici, pe pământul nostru natal, este reprezentată de crearea de locuri de muncă și păstrarea firmelor care funcționează la noi în regiune. Accesarea fondurilor europene contribuie la aceste demersuri, iar implementarea acestui studiu este posibilă mulțumită proiectului Robinwood Plus, a cărui scop principal a fost gospodărirea eficientă a pădurilor, dar și utilizarea resurselor de energie regenerabilă. Treaba noastră este să elaborăm proiecte, să creăm piețe de desfacere, să sprijinim micii întreprinzători și comunitatea locală”, a spus președintele consiliului județean.
Studiul va putea fi utilizat în cazul următoarelor documentații elaborate pentru obținerea de finanțări. Documentul poate fi accesat pe următorul link: http://spme.ro/cdownloads/files/karcfalkva-1.pdf.


Miercurea-Ciuc, 9 iulie 2014

POSTURI VACANTE
Pagini tematice
Calendar evenimente
«iulie, 2024»
lmmjvsd
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

FACEBOOK

Proiecte

 

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

 

DAUNE CAUZATE DE ANIMALE SĂLBATICE

Urgenţe

Număr unic pentru apeluri de urgenţe:

112

Serviciul permanent de deszăpezire al drumurilor judeţene asigurat de Consiliul Judeţean Harghita:

0266 207 774