Borboly Csaba va înainta un raport referitor la construcțiile durabile

Borboly Csaba, raportor în cadrul Comitetului Regiunilor

(0 Votări)88 vizualizări

Borboly Csaba a fost ales raportor pe tema construcțiilor durabile în cadrul ședinței Comisiei pentru mediu, schimbări climatice și energie (ENVE) care a avut loc la Bruxelles în data de 19 iunie. Președintele Consiliului Județean Harghita este membru în Comitetul Regiunilor din anul 2012 și va prezenta raportul său pe această temă în cadrul comisiei de specialitate la finele anului 2014, iar dacă raportul va fi avizat favorabil îl va prezenta și în ședința plenară din anul 2015. Borboly Csaba a mai fost ales raportor pe tema „Învățământul superior european în lume” în toamna anului 2013 și proiectul său de aviz a fost adoptat în plen în ianuarie 2014.

Scopul general al inițiativei Comitetului European referitor la tema construcțiilor durabile este acela de reducere al impactului clădirilor asupra mediului prin îmbunătățirea eficienței resurselor, crescând astfel competitivitatea companiilor din domeniul construcțiilor. În acest sens este nevoie de îmbunătățirea cunoștințelor generale referitoare la utilizarea resurselor, conștientizarea asupra efectelor pe care le au clădirile asupra mediului, respectiv este nevoie de organizarea de campanii de sensibilizare în sfera privată, a arhitecților și în rândul instituțiilor publice pentru creșterea cererilor de construcție a clădirilor ecologice.
Borboly Csaba a afirmat că în întocmirea raportului va avea în vedere interesul județului Harghita, stipulat și în strategia instituției consiliului județean intitulată Împreună pentru un viitor stabil! De asemenea, președintele consiliului județean a afirmat că va avea în vedere și aspecte referitoare la energiile regenerabile și gestionarea eficientă a acestora.
Sunt numiţi raportori pentru documentele cu privire la care Comitetul Regiunilor (CoR) hotărăște să emită un aviz. Aceste documente pot fi propuneri legislative, comunicări, cărţi albe, cărţi verzi, rapoarte sau alte sesizări adresate CoR de către una din cele trei instituţii europene principale (Comisia Europeană, Consiliul Uniunii Europene sau Parlamentul European). Decizia de a elabora un aviz se ia de către comisia competentă în cursul ședinţelor ordinare, luând în considerare gradul de relevanţă a subiectului pentru autorităţile locale și regionale și în urma consultării coordonatorilor politici. Numirea ca raportor necesită un angajament substanţial, pe o perioadă mai lungă de timp, iar raportorul ar trebui să fie disponibil pentru ședinţele pregătitoare și pentru activităţile de monitorizare dinainte și de după adoptarea avizului, pentru a asigura cel mai mare impact politic și instituţional al acestuia.
Rolul fundamental al unui aviz CoR este acela de a emite recomandări cu privire la modul în care UE ar trebui să-și modeleze politicile și legislaţia. De aceea, un aviz CoR ar trebui să exprime preocupările autorităţilor locale și regionale și ar trebui să le prezinte în așa fel încât celelalte instituţii să poată identifica ușor mesajele-cheie și urmări argumentaţia și modul de a raţiona al CoR și să opereze modificări asupra propunerii originale, dacă este cazul.
Fiecare raportor poate alege și numi un expert care să-l asiste în elaborarea avizului (de exemplu, un funcţionar din cadrul autorităţii locale sau regionale a raportorului sau un universitar sau alt tip de expert cu privire la subiectul avizului). Expertul are dreptul să-l asiste pe raportor în cadrul tuturor ședinţelor comisiei și în sesiunea plenară în care se discută avizul, precum și în alte ședinţe care au loc în faza pregătitoare a avizului, cu reprezentanţi ai instituţiilor UE, cu asociaţii de interese și cu alţi actori relevanţi.
Mai multe informații despre Comitetul Regiunilor și activitățile președintelui consiliului județean în cadrul acestei instituții puteți găsi pe pagina web http://www.borbolycsaba.ro/ro/activitati/comitetul-regiunilor/.

 

Miercurea-Ciuc, 20 iunie 2014

 

POSTURI VACANTE
Pagini tematice
Calendar evenimente
«iulie, 2024»
lmmjvsd
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

FACEBOOK

Proiecte

 

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

 

DAUNE CAUZATE DE ANIMALE SĂLBATICE

Urgenţe

Număr unic pentru apeluri de urgenţe:

112

Serviciul permanent de deszăpezire al drumurilor judeţene asigurat de Consiliul Judeţean Harghita:

0266 207 774