Borboly Csaba: autonomia locală nu poate fi concepută fără o administraţie publică eficientă

( Votări)56 vizualizări

Duminică, 23 ianuarie, în Miercurea Ciuc s-a semnat contractul de finanţare al proiectului „Realizarea şi implementarea unui sistem complex e-guvernare la Consiliul Judeţean Harghita”. Documentul a fost semnat de către ministrul comunicaţiilor şi societăţii informaţionale, Valerian Vreme şi preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba.

 

Obiectivul general al proiectului îl reprezintă îmbunătăţirea serviciilor administrative oferite cetăţenilor şi mediului de afaceri din judeţul Harghita. Valoarea totală este de 6.062.626,60 lei, iar cofinanţarea eligibilă a beneficiarului este de 97.743,60 lei. Beneficiarii sunt cetăţenii din judeţul Harghita, mediul de afaceri şi instituţii ale administraţiei publice centrale şi locale.

„Autonomia locală nu poate fi concepută fără o administraţie publică eficientă”, a afirmat Borboly Csaba, accentuând importanţa sistemului de e-Guvernare în viaţa cetăţenilor din judeţul Harghita.

Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita a subliniat: este important ca la nivel central să se înţeleagă bine iniţiativele noastre, de aceea este foarte important ca domnul ministrul semnează contractul de finanţare la faţa locului. Borboly cu această ocazie a înmânat ministrului documentul pregătit de UDMR care conţine propunerile privind proiectul legii pentru modificarea şi completarea Legii administraţiei publice locale nr. 215/2001. În documentul respectiv scrie că varianta de lucru a proiectului elaborat de către Ministerul Administraţiei şi  Internelor necesită o reanalizare din punct de vedere al modului de respectare al principiului autonomiei locale, astfel încât autorităţile administraţiei publice locale să poată gestiona în mod neîngrădit resursele financiare, umane etc., pe care le are la dispoziţie. Totodată, printre altele, se propune acordarea primarilor şi preşedinţilor consiliilor judeţene de atribuţii similare. O altă propunere este ca recuperarea daunelor produse instituţiei publice prin fapta unui angajat al său să fie limitată la un număr maxim de salarii ale funcţionarului public ori la un număr maxim de salarii medii pe ţară.

Ministrul Valerian Vreme a felicitat echipa consiliului judeţean pentru proiectul câştigat, exprimându-şi dorinţa ca cetăţenii să simtă efectul sistemului de e-Guvernare. Ministrul a vorbit şi despre alte proiecte europene importante, scopurile cărora sunt simplificarea birocraţiei şi accesul cetăţenilor la internet de mare viteză. Valerian Vreme a subliniat necesitatea dezvoltării comerţului online, precum şi înfiinţarea sistemelor electronice în spitale.

Prefectul judeţului Ladányi László Zsolt la rândul lui a felicitat faptul că şi locuitorii judeţului nostru vor beneficia de acest proiect, la fel şi secretarul de stat al ministerului comunicaţiilor Moldován József, conform căruia astfel se va reduce birocraţia în judeţ, dacă locuitorii îşi vor putea rezolva problemele prin internet.

Proiectul, a cărei folosinţă va deveni sigură şi eficientă datorită introducerii semnăturii digitale, a fost prezentat de către consilierul judeţean Györgypál László. Conform acestuia, serviciile publice online care vor fi oferite contribuie direct la îndeplinirea obiectivului specific 2 al axei prioritare 3 (DMI 3.2) din cadrul POS CCE, de a “pune la dispoziţie serviciile administrative prin mijloace electronice, atât pentru utilizatori (cetăţeni şi mediul de afaceri), cât şi pentru administraţia publică”. Prin acest proiect, serviciile publice oferite de Consiliul Judeţean Harghita vor atinge un nivel adaptat cerinţelor societăţii informaţionale din ziua de astăzi. Vor fi eliminate astfel metode de lucru desuete, marcate de cozi interminabile in faţa ghişeelor administraţiei. Proiectul permite valorificarea potenţialul tehnologiei informaţiei în relaţiile dintre sectorul public administrativ şi cetăţeni sau mediul de afaceri.

Datorită volumului mare de informaţii implicate în aceste relaţii, precum şi dinamica ridicată a acestora, este foarte important ca cetăţenii să aibă acces rapid la informaţie relevantă actualizată. De asemenea, utilizarea metodelor de plată electronică uşurează foarte mult posibilitatea de achitare a taxelor pentru eliberarea anumitor certificate si autorizaţii, şi contribuie la îmbunătăţirea ratei de colectare.

Proiectul are un dublu impact de eficientizare, conducând la o economie semnificativă de timp atât pentru cetăţeni/mediu de afaceri cât şi pentru personalul administrativ. Având în vedere că sistemul informatic integrat se adresează şi mediului de afaceri, timpul economisit va permite concentrarea asupra activităţilor profesionale, contribuind astfel la creşterea productivităţii întreprinderilor, ceea ce constituie obiectivul general al POS CCE.

La eveniment au participat primari din judeţul Harghita, directorii instituţiilor judeţene, deconcentrate, precum şi administratorul public Birtalan József, din partea Consiliului Judeţean Harghita, care la rândul său a contribuit la realizarea proiectului.

   
POSTURI VACANTE
Pagini tematice
Calendar evenimente
«aprilie, 2024»
lmmjvsd
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

FACEBOOK

Proiecte

 

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

 

DAUNE CAUZATE DE ANIMALE SĂLBATICE

Urgenţe

Număr unic pentru apeluri de urgenţe:

112

Serviciul permanent de deszăpezire al drumurilor judeţene asigurat de Consiliul Judeţean Harghita:

0266 207 774