Expoziţie de excepţie la închiderea taberei internaţionale de artă KorkéP de la Lăzarea

( Votări)171 vizualizări
Joi, 30 august, profesionişti, consulul Ungariei, consilieri judeţeni şi numeroşi iubitori de artă au participat la vernisarea expoziţiei prilejuită de închiderea lucrărilor taberei internaţionale de artă KorkéP, tabără organizată de Centrul Cultural şi de Arte Lăzarea al Consiliului Judeţean Harghita. Operele de artă create de-a lungul celei de-a 38-a ediţii a taberei internaţionale pot fi văzute la castelul Lázár. 
 Kassay L. Péter, directorul Centrului Cultural şi de Arte Lăzarea a salutat prezenţa la eveniment a lui Szarka Gábor, consulul Ungariei la Miercurea-Ciuc, Danguly Ervin şi Ferencz-Salamon Alpár, consilieri judeţeni, mai apoi ţinând să mulţumească consiliului judeţean pentru „sprijinul moral, bănesc şi dedicarea acordate pentru crearea acestei tabere”, respectiv pentru sprijinul în valoare de un milion de forinţi acordat de către Fondul Cultural Naţional a Guvernului Ungariei.
Felicitările din partea lui Borboly Csaba, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita au fost transmise de către Ferencz-Salamon Alpár care a ţinut să precizeze că judeţul Harghita se numără printre puţinele judeţe din ţară care întreţine şi ţine în funcţiune trei centre culturale. Acesta a afirmat că: „Consiliul este mândru de fiecare din aceste centre în parte. Este mândru pentru acele trăsături comune tuturor celor trei centre, precum sunt crearea de valori şi salvarea valori existente, respectiv activităţile specifice acestora care pun în legătură Ţinutul Secuiesc cu lumea întreagă – sau lumea întreagă cu Ţinutul Secuiesc. Şi acest eveniment se înscrie în acest registru, suntem bucuroşi că am putut contribui la organizarea lui, îi asigurăm pe organizatori şi participanţi de sprijinul nostru şi pe viitor”.
La fel cum istoricul de artă Vécsi Nagy Zoltán spunea, la mijlocul anilor 70 colonia artistică a luat fiinţă pe baza tradiţiilor locale, a stabilirii relaţiilor de prietenie, colonia primind astfel numele de Prietenie. Colonia artistică îşi are rădăcinile puternic înfipte în tradiţie, cunoscând de-a lungul timpului şi inovaţii. Istoricul de artă a afirmat: „această colonie îşi desfăşoară activitatea deja de 5 ani sub noul nume de KorkéP, construindu-şi activitatea pe baza celor mai de preţ tradiţii, în formarea artistică a artiştilor plastici din Europa şi Asia, inspirată din multiculturalitatea acestora, contribuţia spiritului şi caracterului local, a diferitelor tradiţii, îmbinând trendurile contemporane specifice artei contemporane care susţin sacralitatea”.
Tema simpozionului din acest an este Sacralitatea. Lucrările create de cei 14 participanţi pe baza acestei teme au fost analizate fiecare în parte de către Vécsi Nagy Zoltán. Analiza finală a acestora va putea fi găsită în scurt timp pe site-ul taberei, http://www.korkep.ro şi în format editat, în catalogul care va fi tradus în limba engleză şi trimis atât participanţilor, cât şi taberelor de gen.
Sursa de inspiraţie a lucrărilor create a fost dezvăluită, astfel: artiştii sosiţi din marile metropole au fost fermecaţi de sacralitatea peisajului, de pădurea de la Lăzarea, de armonia dintre construcţii şi natură – aspecte care au fost transpuse în operele lor. Printre acestea se numără şi păpuşa kabala creată de artistul taiwanez Ai-Hua Hsia, intitulată Poveşti de la Lăzarea, care a îmbinat şi specificul local în opera sa, statuia pe care a creat-o a avut motive care au fost realizate cu ajutorul unui fierar local. Artistul Mehdi T. Hamidi din Iran a povestit următoarele: în prima dimineaţă când s-a trezit la Lăzarea şi s-a uitat pe fereastră a văzut o pasăre care părea împăiată, iar astfel în cele 18 zile pe care le-a petrecut în tabără, a încercat în operele sale să reînsufleţească această pasăre.
Artiştii participanţi la acestă tabără, au creat, în drumul lor spre Sacralitate, opere dramatice şi ludice, lăsând în urmă o locaţie diferită, unde amprenta fiecărui artist rămâne puternic impregnată.
Participanţii la ediţia din 2012:
Ahmad Vakili Ardebili (Iran)
Atsush Mizutan (Japonia)
Aihua Hsia (Taiwan)
Balogh Krisztián (Ungaria)
Berze Imre (România)
Pawet Chlebek (Polonia)
Goun ou, Yeol (Coreea de Sud)
Hermann Levente (Ungaria)
Erőss István (Ungaria)
Ferenc S. Apor (România)
Mehditavaee Hamidi (Iran)
Siklódi Zsolt (România)
Sánta Csaba (România)
Woon Yong, Kim (Coreea de Sud)
Consiliul Judeţean Harghita a sprijinit organizarea taberei KorkéP 2012 cu suma de 16.000 lei. Expoziţia poate fi vizitată la castelul Lázár.
 
Lăzarea, 1 septembrie 2012
 
POSTURI VACANTE
Pagini tematice

Calendar evenimente
«martie, 2024»
lmmjvsd
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
FACEBOOK

Proiecte

 

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

 

DAUNE CAUZATE DE ANIMALE SĂLBATICE

Urgenţe

Număr unic pentru apeluri de urgenţe:

112

Serviciul permanent de deszăpezire al drumurilor judeţene asigurat de Consiliul Judeţean Harghita:

0266 207 774