Prin intermediul unei adrese, președintele Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba s-a adresat ministrului finanțelor publice în legătură cu rectificarea bugetului de stat pentru anul 2016.
Ultima actualizare: miercuri, 03 august 2016
Dat fiind faptul că prin proiectul de ordonanță elaborat în vederea rectificării bugetare nu a fost avută în vedere majorarea sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale și pentru finanțarea lucrărilor pe drumurile județene și comunale, iar sumele repartizate din taxa pe valoarea adăugată pentru finanțarea cheltuielilor descentralizate la nivelul județelor nu conțin influențe pentru susținerea sistemului de protecție a copilului și susținerea centrelor de asistență socială a persoanelor cu handicap, consiliului județean a înaintat o serie de propuneri a proiectului de ordonanță guvernamentală.
Astfel, pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate la nivelul judeţelor, în speță pentru susținerea sistemului de protecție a copilului din județ, a centrelor de asistență pentru persoanele cu handicap se solicită o suplimentare de 18.243 mii lei. Pentru reabilitarea şi efectuarea de reparaţii curente şi întreţinere de vară şi iarnă a drumurilor judeţene, dezvoltarea rețelei de drumuri județene se solicită 6.982 mii lei. De asemenea, s-a solicitat suma 18.695 mii lei pentru echilibrarea bugetelor locale. Din această sumă necesară județului o cotă de 27% se alocă în bugetul Consiliului Județean Harghita, iar diferența pentru echilibrarea bugetelor comunelor, orașelor și municipiilor. Suma repartizată în bugetul Consiliului Județean Harghita „este necesară pentru asigurarea funcţionării instituţiilor subordonate, precum şi al aparatului propriu al Consiliului Judeţean Harghita”.
În cursul anului 2016, consiliul județean a derulat un număr însemnat de programe şi proiecte finanţate din fondurile europene, proiecte care au fost cuprinse în programul naţional de dezvoltare și a căror contribuţie proprie trebuie asigurată din bugetul judeţului din veniturile proprii şi din sume defalcate din TVA, precum şi investiţii majore la Spitalul Județean de Urgenţă Miercurea-Ciuc şi la Spitalul de Psihiatrie Tulgheş.
Luând la cunoștință solicitările consiliului județean și propunerea de rectificare a bugetului întocmită de specialiștii din cadrul instituției, deputatul Korodi Attila și senatorul Tánczos Barna au înaintat de asemenea o adresă ministerului finanțelor și primului ministru al României prin care solicită luarea în considerare a propunerilor consiliului județean. Aceștia au susținut importanța continuării alocării de fonduri pentru investiții: administrarea drumurilor județene și comunale are un rol cheie atât din punct de vedere al creșterii nivelului de trai al populației, cât și al turismului. În completare au menționat că dezvoltarea sistemului de protecție a copilului și a centrelor de asistență socială nu ar trebui să fie chestionabile, dat fiind faptul că aceste principii stau la baza unei societăți civilizate.
Documentul trimis la ministerul de finanțe în vederea rectificării bugetului poate fi accesat pe următorul link.
Miercurea-Ciuc, 3 august 2016
Ţi-a plăcut acest articol?(0 Votări)63 vizualizări