În opinia proprietarului Aeroportului Tuzla, Adrian Vasilache, conceptul de dezvoltare al unui aeroport în localitatea Ciceu, județul Harghita este un obiectiv realizabil. Președintele consiliului județean, Borboly Csaba s-a aflat vineri, 29 iunie într-o vizită la aeroportul din județul Constanța, unde a discutat despre această posibilitate cu proprietarul locației.
Ultima actualizare: joi, 11 august 2016
Adrian Vasilache a spus că este dispus să ofere în mod gratuit serviciile de consiliere și training ale colegilor de la aeroport, mai mult aceștia pot oferi colegilor din Harghita planurile și întreaga documentație necesară dezvoltării aerodromului, pe baza experienței acumulate. Aeroportului din Tuzla, pentru a deveni aeroport internațional îi mai lipsește doar o autorizație conferită prin hotărâre guvernamentală în urma căreia vor putea decola și ateriza aici curse internaționale. De asemenea, proprietarul aeroportului de la Tuzla îl cunoaște pe proprietarul aerodromului din Ciceu și consideră că este posibilă stabilirea unei bune colaborări între cele două instituții.
Adrian Vasilache și Borboly Csaba au încredere în dezvoltarea unui parteneriat fructuos și sunt de acord în ceea ce privește potențialul înființării unui aeroport de mici dimensiuni la Ciceu. S-a afirmat faptul că un terminal bun se poate construi din aproximativ 200 mii euro, ceea ce reprezintă contravaloarea a unui kilometru și jumătate de drum asfaltat (foto aeroport Tuzla: https://www.facebook.com/borbolycsaba/photos/?tab=album&album_id=1027756403938409). Pe aeroportul de la Tuzla pot ateriza aeronave cu 4-46 de persoane la bord (în proprietatea aeroportului sunt avioane de 4 și 6 persoane, respectiv elicoptere utilizate în industria maritimă). Serviciile aeroportului de la Tuzla sunt solicitate și există și trafic pe acesta. Acesta are de asemenea, un impact pozitiv asupra economiei din zonă, iar în timp ce cele 10 mari aeroporturi românești funcționează în pierdere, cel din Tuzla aduce profit. Proprietarul aeroportului din Tuzla consideră că dacă s-ar realiza o astfel de investiție la Ciceu și aceasta ar genera profit, chiar și fără furnizarea serviciilor de școală și industriale (la Tuzla se oferă și aceste servicii, în vreme ce la Ciceu nu se preconizează astfel de servicii). La Tuzla, mulțumită acestor din urmă menționate servicii, se asigură loc de muncă pentru 110 persoane. S-a mai adăugat și faptul că în ciuda existenței autostrăzii București – Constanța, adesea sunt solicitate serviciile de transport aerian spre litoral cu aeronave de mici dimensiuni, dar și că aeroportul a atras investitori în zonă.
Atât Adrian Vasilescu, cât și Borboly Csaba consideră oportună și necesară dezvoltarea aerodromului de la Ciceu și organizarea de zboruri cu aeronave de mici dimensiuni între Ciceu și București, iar pe perioada verii chiar și o cursă aeriană care să faciliteze servicii de transport spre litoralul Mării Negre. Borboly Csaba consideră că este nevoie de construirea unei piste de aterizare/decolare din asfalt sau beton, prin metoda achiziției publice, având în vedere faptul că aeroportul de mici dimensiuni va funcționa în interesul regiunii.
Președintele consiliului județean a prezentat eforturile depuse de Consiliul Județean Harghita care în ultimii ani a pregătit un studiu cu privire la oportunitatea construirii unui aeroport la Ciceu (http://analiza.judetulharghita.ro/wp-content/uploads/2016/07/Hot205-Studiuaeroport.pdf). De asemenea, s-a cercetat și impactul condițiilor meteo, respectiv și populația a fost consultată despre necesitatea înființări aeroportului. Și la Bruxelles, tema aeroportului a fost adusă în discuție http://www.borbolycsaba.ro/ro/borboly-csaba-a-facut-o-prezentare-care-a-avut-ca-tema-aeroporturile-de-mici-dimensiuni/ .
Despre conceptul de dezvoltare al aeroportului Harghita, puteți afla mai multe accesând link-ul: http://spme.ro/ro/nl/10/conceptie-de-dezvoltare
Miercurea-Ciuc, 29 iulie 2016
Ţi-a plăcut acest articol?(0 Votări)70 vizualizări