Program sprijinit de Departamentul pentru Relații Interetnice
Este al doilea an în care se derulează cu succes proiectul interetnic al Asociației pentru Județul Harghita, în cadrul căruia se organizează programe comune destinate elevilor români și maghiari. Asociația sus-menționată, în care Consiliul Județean Harghita este membru, a organizat în cursul anului 2017 două ateliere de lucru, sprijinite de Departamentul pentru Relații Interetnice (DRI). Liceeni care au participat la aceste programe au afirmat în unanimitate că își doresc ca aceste activități să continue. Astfel, în perioada 8–13 octombrie se va organiza o tabără tematică, dat fiind faptul că și în acest an, Asociația pentru Județul Harghita a obținut finanțare de la DRI pentru continuarea proiectului.
Ultima actualizare: luni, 01 octombrie 2018
În cadrul atelierelor și prezentărilor tematice, liceeni vor aborda aspecte interetnice, de coexistență, lingvistice, prin intermediul discuțiilor, respectiv a atelierului de teatru sau dans popular. În cadrul activităților desfășurate, participanții se vor sprijini unii pe alți pentru a înțelege aspectele dezbătute, în mod evident dorindu-se continuarea programului comun, participarea la cât mai multe evenimente de acest fel. Pe lângă petrecerea timpului în mod eficient, liceeni vor putea să-și îmbunătățească cunoștințele lincvistice.
Tabără din acest an se intitulează Puzzle Camp și va avea loc pe Valea Boros. Programul are tematici diferite, structurate de zile astfel, prima zi liceeni vor face cunoștință și vor participa la un program de team-building, a doua zi va fi una cu temă gastronomică, ocazie cu care se vor familiariza cu prepararea cașului, respectiv vor prepara în comun, mâncare la ceaun. Ziua etno va demara cu un program de încălzire, urmat de activități de învățare a dansului și muzicii populare, respectiv activități meșteșugărești. Joi, Asociația Liceenilor Maghiari din România va prezenta activitatea pe care o desfășoară, fiind invitați și reprezentanții Consiliului Județean Harghita pentru a discuta cu elevii despre activitatea desfășurată în sfera publică. Ziua de vineri este dedicată domeniului media, presei și relațiilor mass-media, urmând ca sâmbătă după evaluarea taberei, liceenii să se întoarcă acasă. Nu va lipsi nici distracția, elevii vor viziona filme, participa la activități de karaoke și dans popular. Tabără va găzdui cincizeci de elevi români și maghiari de la liceele Octavian Goga și Segítő Mária, din localitatea Miercurea Ciuc.
Miercurea Ciuc, 1 octombrie 2018
Ţi-a plăcut acest articol?(0 Votări)68 vizualizări