Până în momentul consiliul județean derulează lucrări la drumurile județene, în valoare de aproape 160 milioane lei

A avut loc la Bălan ședința ordinară a consiliului județean 

(0 Votări)58 vizualizări

Organizarea ședinței ordinare a Consiliului Județean Harghita a avut loc la Bălan, ceea ce a reprezentat o premieră, dat fiind faptul că până acum nu a fost organizat un astfel de eveniment în orașul de la poalele Hășmașului Mare. Demersul a fost salutat atât de reprezentanții orașului, cât și cei ai consiliului județean. În debutul ședinței care a avut loc luni, 27 noiembrie, cei prezenți au fost salutați de către primarul localității Iojiban Gheorghe, respectiv părintele ortodox, Cristian Cristinoi. 

Părintele Cristian Cristinoi a vorbit despre buna colaborare dintre consiliul județean și cultul ortodox, parteneriat care are și un caracter cultural și social. Primarul localității, Iojiban Gheorghe a prezentat proiectele aflate în derulare și și-a exprimat speranța la reluarea strânsei colaborări cu consiliul județean.

La începutul anului Borboly Csaba a menționat că se dorește cheltuirea a 100 milioane de lei pentru întreținerea drumurilor județene. Cu această ocazie președintele consiliului județean a prezentat situația actuală în care se află investițiile derulate în vederea reabilitării rețelei de drumuri din județ. Conform celor prezentate, valoarea cheltuielilor, până în momentul de față, este de aproape 160 milioane de lei. „La începutul anului ne-am propus să cheltuim 100 milioane de lei, eforturile, nenumăratele ore lucrate peste program au ca rezultat situația actuală, când putem spune că pentru drumuri s-au cheltuit aproape 160 milioane de lei. Țin să mulțumesc tuturor celor care făcut posibil acest lucru”, a afirmat președintele consiliului județean.

Consiliul județean a hotărât acordarea sumei de 50 mii de lei pentru funcționarea Centrul de zi Bălan. De asemenea, s-a votat hotărârea care vizează trecerea în domeniul public local al comunei Lupeni, din cel județean, a sistemului de alimentare cu apă a localităților Lupeni și Morăreni. S-a aprobat și documentația de avizare a lucrărilor de reabilitare a sistemului rutier pe DJ 134C.

Având în vedere faptul că de 8 ani de zile nu a fost actualizată structura Spitalului Județean de Urgență Miercurea Ciuc, dar și faptul că s-a lărgit paleta de servicii furnizate de instituția medicală, s-a votat hotărârea menită a servi modificări statului de funcții și a organigramei spitalului. Prezent la ședință, managerul instituției medicale, Demeter Ferencz a enumerat multitudinea de servicii pe care o oferă spitalul, menționând că o parte dintre acestea sunt funcționale, cum ar fi chirurgia toracică, care până în momentul de față a funcționat ca parte a secției de chirurgie. Sunt accesibile și servicii cum ar fi dializa, secția de endocrinologie, hematologie, alergologie, dermatologie. Borboly Csaba a spus că în vederea reîncadrării spitalului, eforturile dezvoltării și implementării investițiilor necesare în acest sens au fost susținute de consiliul județean. Totodată, a menționat că spitalul județean oferă servicii care până la ora actuală erau accesibile doar în centrele universitare.  

Demersurile întreprinse pentru buna funcționare a Direcție Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului, nu au rămas fără răspuns, direcția primind o finanțare în valoare de 10 milioane de lei. În acest sens s-a votat hotărârea de rectificare bugetară.

În ceea ce privește îmbunătățirea situației orașului Bălan, Borboly Csaba a afirmat că un rol foarte important îl au lucrările de reabilitare a drumului, a căror efect va fi unul pozitiv și din punct de vedere turistic. Sunt sprijinite și programele culturale, se dorește realizarea la Bălan a unui sistem care să permită aprofundarea limbii române de către copii de etnie maghiară. În acest demers localitatea Bălan, dorește să fie de asemenea partener.

„Este foarte important faptul că această ședință s-a ținut la Bălan, localitate în care până acum consiliul județean nu și-a desfășurat lucrările lunare specifice. Este o localitate destul de izolată, însă din anul 2016 legăturile s-au reînnodat, Bălanul face eforturi de a fi localitate activă în rândul localităților din Ciucul de Sus, a vieții județului. Un curs intensiv de învățare a limbii române este un demers care ar contribui în acest sens, însă cu siguranță mai există proiecte prin care putem ajuta la dezvoltarea fostului oraș minier”, a spus Borboly Csaba.

Bălan, 27 noiembrie 2017


[ Știri generale ]

 

POSTURI VACANTE
Pagini tematice

Calendar evenimente
«decembrie, 2024»
lmmjvsd
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
FACEBOOK

Proiecte

 

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

 

DAUNE CAUZATE DE ANIMALE SĂLBATICE

Urgenţe

Număr unic pentru apeluri de urgenţe:

112

Serviciul permanent de deszăpezire al drumurilor judeţene asigurat de Consiliul Judeţean Harghita:

0266 207 774