Județul Harghita a solicitat fonduri pentru protejarea imaginii satului tradițional

(0 Votări)133 vizualizări

Consiliul Județean Harghita depune eforturi pentru identificarea și salvarea valorilor arhitecturale din județul Harghita, acesta fiind scopul programului instituției demarat în urmă cu mai mulți ani și pentru care a solicitat bani de la guvern. În cadrul programului de păstrare a identității satului tradițional au fost realizate studii în aproape o sută de localități din județul Harghita, acestea fiind utilizate în întocmirea și actualizarea planurilor urbanistice generale (PUG). 

Consiliul Județean Harghita a solicitat Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației resurse pentru pregătirea planurilor urbanistice generale a 26 de localități, iar contractul a fost semnat de către ministrul Ion Stefan și președintele consiliului județean, Borboly Csaba. Localitățile în cauză sunt: Bălan, Brădești, Cârța, Ciceu, Cozmeni, Cristuru-Secuiesc, Dârjiu, Feliceni, Frumoasa, Leliceni, Lueta, Lunca de Jos, Mădăraș, Mărtiniș, Merești, Mihăileni, Ocland, Porumbenii Mari, Racu, Săcel, Sândominic, Sânsimion, Satu Mare, Secuieni, Tomești, Ulieș, Vărșag și Vlăhița.

„Programul de protecție a imaginii satului tradițional are ca scop stabilirea unor reglementări care pe termen lung vin în sprijinul dezvoltării, prin păstrarea valorilor și specificului local. Consultările cu profesioniștii, dialogul purtat în acest sens și colaborarea își au rezultatul în județul Harghita, inițiativele de păstrare a culturii și valorilor tradiționale fiind unice, un exemplu în acest sens reprezentându-l programul casa secuiască modernă. Reglementările locale sunt importante pentru ca imaginea satului tradițional să nu fie periclitată și construcțiile să se integreze în aceasta. Acesta este motivul pentru care am solicitat bani de la minister” – a detaliat Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita.

Ca urmare a solicitării, Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației a alocat 544.073 lei pentru întocmirea planurilor urbanistice generale ale localităților din județul Harghita.

 

Miercurea Ciuc, 11 august 2020


[ Știri culturale ]

 

POSTURI VACANTE
Pagini tematice

Calendar evenimente
«martie, 2024»
lmmjvsd
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
FACEBOOK

Proiecte

 

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

 

DAUNE CAUZATE DE ANIMALE SĂLBATICE

Urgenţe

Număr unic pentru apeluri de urgenţe:

112

Serviciul permanent de deszăpezire al drumurilor judeţene asigurat de Consiliul Judeţean Harghita:

0266 207 774