Festival Secuiesc organizat în Budapesta pentru prima dată

(0 Votări)52 vizualizări

Cântece și dansuri populare, steag gigant, fete și băieți îmbrăcați în costum secuiesc, 25 mii de sarmale și aroma reală a berii Csíki Sör i-au întâmpinat pe toți cei care au vizitat Festivalul Secuiesc care a avut loc între 1 și 3 mai în Parcul Milenaris din Budapesta. Evenimentul organizat pentru prima oară este cu siguranța unul dintre cele mai mari evenimente organizate de 1 mai în capitala ungară, organizatorul, Fundația de Caritate Székely realizându-l cu scopul de a prezenta valoarea pe care o reprezintă secuimea pentru populația din Ungaria.

La festival au fost prezenți vicepreședinții Consiliului Județean Harghita, Barti Tihamér și Incze Csongor, administratorul public Szabó Barna, Salamon Zoltán, consilier județean, directorul Comisiei Internaționale. Barti Tihamér în discursul său și-a exprimat bucuria ca mișcarea Produsul Secuiesc, care a început acum șase ani, a ajuns și la Budapesta. Pe lângă reprezentanții județului Harghita au fost prezenți și reprezentanții județului Covasnei, Tamás Sándor, președintele Consiliului Județean Covasna. În discursul său acesta și-a exprimat convingerea că acest eveniment și-a atins dublul său scop: de a-i încuraja pe cei din Ungaria să vină în vizită în secuime și de a-i consolida pe secui.

Vineri, 1 mai, programul a fost oferit de județul Harghita. Festivalul a oferit o mare oportunitate pentru promovarea Produselor Secuiești și producătorilor din zonă, a fost prezent și Ansamblul Național Secuiesc Harghita, oferind participanților la eveniment diferite dansuri populare. Invitatul  special al zilei a fost Ținutului Sării (Sóvidék – zona Praid-Sovata) și a avut loc și prezentarea filmului de animație Likaskő. S-a deschis o expoziție de fotografii care prezintă județul Harghita și au avut loc demonstrații de meserii tradiționale, care au avut priză la public. Sâmbătă a fost ziua județului Covasna, a fost organizat turul virtual al județului, au fost expoziții tematice și turistice pe tema apelor minerale, tradițiilor și obiceiurilor populare, comorilor naturale și valorilor construite ale zonei. În a treia zi a festivalului a fost prezentat județul Mureș și organizațiile din Ungaria care sunt în relație strânsă sau își desfășoară activitatea în domeniul tradițiilor secuilor.

Cei zece mii de vizitatori din prima zi demonstrează că programul Festivalului Secuiesc reprezintă o opțiune ideală pentru week-end pentru familii și pentru iubitorii tradițiilor populare.

 

Miercurea-Ciuc, 5 mai 2015


[ Știri generale ]

 

POSTURI VACANTE
Pagini tematice
Calendar evenimente
«iulie, 2024»
lmmjvsd
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

FACEBOOK

Proiecte

 

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

 

DAUNE CAUZATE DE ANIMALE SĂLBATICE

Urgenţe

Număr unic pentru apeluri de urgenţe:

112

Serviciul permanent de deszăpezire al drumurilor judeţene asigurat de Consiliul Judeţean Harghita:

0266 207 774