Delegația tătară din județul Constanța a dus mai departe bunele practici din județul Harghita

(0 Votări)53 vizualizări

Delegația formată din zece persoane din localitatea Cumpăna, județul Constanța a vizitat timp de două zile județul Harghita și s-a familiarizat cu mișcarea Produs Secuiesc - unică la nivel național. Totodată, a vizitat asociațiile gospodărești din județul Harghita. Stabilirea contactului dintre cele două județe a fost înlesnită de Antal István János deputatul  UDMR Constanța, iar delegația tătară a fost condusă de primarul localității Cumpăna, Mariana Gâju. Din delegație au făcut parte antreprenori constănțeni, fermieri și profesorul Facultății de Agronomie, Sonea Cosmin.

Delegația a fost primită la sediul consiliului județean în data de 10 ianuarie de către directorul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară de Dezvoltare Rurală a Consiliului Județean Harghita, Márton István care a făcut o prezentare a mișcării Produs Secuiesc. În decursul a două zile, delegația a vizitat numeroase locații, printre care fabrica de prelucrare a laptelui Csengő de la Frumoasa, bucătăria comunitară de la Văcărești, punctul de prelucrare a cărnii condus de Bálint László la Dănești, atelierul de pregătire a cașcavalului de la Valea Strâmbă condus de Bálint Attila, bucătăria comunitară de la Ciumani. În cursul zilei de 11 ianuarie, delegația a vizitat fabrica de prelucrare a laptelui de la Cristuru-Secuiesc.

Márton István a afirmat că delegația din localitatea Cumpăna a catalogat mișcarea Produs Secuiesc și asociațiile de gospodari care funcționează în județ, ca fiind unice la nivel național, solicitând sprijinirea implementării bunelor exemple și în rândul locuitorilor din comunitatea constănțeană. În vederea stabilirii unei bune colaborări se va stabili un parteneriat între Asociației de Dezvoltare Intercomunitară de Dezvoltare Rurală și localitatea Cumpăna. Se dorește înființarea de asociații gospodărești în județul Constanța, iar pentru aceste demersuri s-a solicitat sprijinul județului Harghita. Márton István a afirmat că s-au prezentat delegației din Constanța pașii care trebuie urmați pentru înființarea asociațiilor gospodarilor, respectiv care sunt programele derulate – gospodăriile model, programul Micul grădinar, etc.

Comuna Cumpăna i-a invitat pe cei din județul Harghita la zilele localității pentru a prezenta Produsele Secuiești, respectiv s-au primit asigurări din partea delegației constănțene că se vor face pașii necesari pentru ca produsele tradiționale harghitene să poate fi comercializate în județul Constanța.

Materialul video pregătit cu ocazia vizitei poate fi accesat la următorul link:

https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/1479522985428413/     

Miercurea Ciuc, 12 ianuarie 2018


[ Știri generale ]

 

POSTURI VACANTE
Pagini tematice

Calendar evenimente
«iulie, 2024»
lmmjvsd
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Proiecte

 

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

 

DAUNE CAUZATE DE ANIMALE SĂLBATICE

Urgenţe

Număr unic pentru apeluri de urgenţe:

112

Serviciul permanent de deszăpezire al drumurilor judeţene asigurat de Consiliul Judeţean Harghita:

0266 207 774