Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru a organizat prima întâlnire de lucru la nivelul județului Harghita
În data de 4 august a.c., la Miercurea Ciuc, în sala Amfiteatru a Consiliului Județean Harghita a avut loc prima întâlnire de lucru la nivel de județ organizată de Agenția pentru Dezvoltare Regionala Centru (ADR Centru) în cadrul căreia a fost discutat noul Program Operațional Regional POR 2021-2027 . În acest sens, Consiliul Județean Harghita a elaborat strategii pentru perioada 2021-2027 în vederea obținerii de finanțări pentru portofoliul de proiecte ce acoperă principalele sectoare.
Ultima actualizare: vineri, 07 august 2020
Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita, a declarat că este o prioritate ca în urma colaborării cu echipa de cercetare a Universității Sapientia și cu alți cercetători să rezulte un instrument util pentru oricine dorește să pornească o afacere sau să deschidă un atelier de lucru. În acest fel, pentru a spori eficiența economică este important să fie solicitate fonduri din partea Uniunii Europene.
-Pot fi înființate întreprinderi și ateliere de lucru care pot genera profituri mari într-un mod inovator. Cercetarea la nivel înalt poate fi folosită pentru realizarea unor investiții inovatoare care, pe lângă aportul educativ vor asigura venituri mai mari, a declarat președintele Consiliului Județean Harghita.
În județul Harghita, prin cooperarea cu Universitatea Sapientia și Institutul de Cercetare și Dezvoltare a Faunei Sălbatice și a Resurselor Montane, prin aportul educativ de nivel înalt al cercetătorilor, pot fi dezvoltate soluții și tehnologii în vederea creșterii eficienței în industria alimentară și prelucrarea lemnului. În speranța că multe întreprinderi mici și mijlocii își vor arăta interesul, este posibil să se contureze o viziune de afaceri în care este utilizată capacitatea de cercetare și dezvoltare a unei universități, acest lucru putând oferi un avantaj competitiv neconvențional.
-Proiectele integrate în domeniul cercetării și inovării vizează facilitarea punerii în aplicare și dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii din regiune, care vor putea beneficia de tehnologii, infrastructură și servicii de afaceri în cooperare cu universitățile, instituțiile publice și alți parteneri de afaceri. Centrul de incubație integrat combină caracteristicile centrului tehnologic și de cercetare, sprijinind intrarea tinerilor antreprenori pe piață, dezvoltarea de produse și servicii, precum și testarea pieței pe baza rezultatelor. Acest proiect se bazează pe trei piloni: cercetare aplicată, cercetare de bază și incubatoare pentru transferul de inovație și tehnologie. Partenerii noștri în acest proiect sunt cercetători ai Universității Sapientia.
Potrivit președintelui Consiliului Județean Harghita, se dorește ca împreună cu partenerii să se aplice pentru un proiect de aproximativ 9 milioane de euro.
Borboly Csaba, a declarat că, întâlnirea de lucru de astăzi a fost o confirmare pentru câștigarea unei competiții de succes în viitor. Tinerii care lucrează în laboratoarele de cercetare pot avea ca perspectivă întoarcerea acasă, la Miercurea Ciuc. ˶Trebuie să conlucrăm pentru a-i determina pe cât mai mulți tineri capabili să simtă că este nevoie de ei acasă și le vom oferi condiții pentru acest lucru, dar avem nevoie de fonduri UE pentru ca acest deziderat să devină realizabil.", a adăugat el.
Miercurea Ciuc, 05 august 2020
Ţi-a plăcut acest articol?(0 Votări)50 vizualizări