(0 Votări)162 vizualizări
În urma publicării unui material pe un portal de știri din județul Harghita, respectiv a opiniilor exprimatele pe mediile de socializare, considerăm că este nevoie de clarificări cu privire la lucrările de întreținere de iarnă pe drumurile județene.
La dispeceratul care funcționează în cadrul consiliului județean au fost sesizate numeroase nereguli pe drumurile naționale, iar în aceste situații consiliul județean nu poate decât să transmită acestea informații către compania națională a drumurilor, care este responsabilă pentru remedierea problemelor. Numărul de telefon la care poate fi contactată compania națională este 0266 311 067.
Ultima actualizare: marţi, 23 ianuarie 2018
Suma cadrul alocată de consiliul județean pentru lucrări de deszăpezire este de șase milioane de lei, acești bani fiind parte a sumei cadru de doisprezece milioane de lei alocată de guvern pentru administrarea drumurilor județene. Din această sumă se efectuează lucrările de întreținere pe timp de vară a drumurilor, respectiv lucrările pentru siguranța rutieră. În acest sens, pentru lucrări specifice consiliul județean are nevoie de treizeci de milioane de lei (șase milioane – lucrări de întreținere de iarnă, douăzeci de milioane – lucrări de întreținere de vară și trei milioane – lucrări de siguranță rutieră), iar conform preconizărilor guvernul va aloca doar doisprezece milioane de lei. Comparativ, bugetul direcției de drumuri naționale Harghita a avut un buget de cinci milioane de euro, doar pentru lucrări de întreținere de iarnă. Diferențele sunt notabile și dacă avem în vedere că în județul Harghita, lungimea drumurilor naționale este de 443 kilometri, în timp ce cea a drumurilor județene este de 800 kilometri.
Prin Ordinul 2170 din 18 iunie 2013 al Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrație Publice, sunt menționate condițiile de organizare a lucrărilor de întreținere de iarnă:
- intervenția cu pluguri de zăpadă demarează doar în cazul în care se formează un strat de zăpadă de 15 centimetri – în caietul de sarcini întocmit de Consiliul Județean Harghita privind aceste lucrări este stabilit că se intervine cu acest tip de utilaj dacă stratul de zăpadă are grosimea de 6 centimetri. La straturi de zăpadă mai mici nu se poate interveni cu plugul de zăpadă, la un strat de zăpadă de 2,3 centimetri cea mai eficientă măsură este aplicarea de materiale antiderapante.
- nu se pot aplica materiale antiderapante dacă ninge deoarece prin traversarea repetată a utilajelor de deszăpezire, materialul antiderapant ajunge în șanțul de la marginea drumului.
- algoritm de intervenție – în cazul sectoarelor de drum intens circulate, intervențiile se desfășoară la intervale de timp mai scurte decât în cazul drumurilor cu o circulație mai puțin intensă; caracteristici generale şi intervale de timp maxim necesare, corespunzătoare fiecărui nivel de intervenţie pe drumuri, se găsesc în tabelul 3 din art. 32 al ordinului sus-amintit.
În cursul zilei de ieri cele mai mari căderi de zăpadă au avut loc în zona Ciuc unde stratul de zăpadă a ajuns la aproape 30 cm. Intervențiile pe drumurile județene au început în cursul zilei de 17 ianuarie, ora 15,00 și au durat până joi dimineață.
Firma este răspunzătoare de modalitatea de intervenție, fiecare firmă are un reprezentant zonal, care urmărește starea vremii și în caz de necesitate dispune intervenția utilajelor. Așadar, spre exemplu poliția trebuie să întocmească sancțiunea nu pe numele consiliului județean, ci pe cea a firmei desemnată să efectueze lucrările.
În acest sens, pentru asigurarea siguranței circulației se poate înștiința direct persoana responsabilă din cadrul firmei, contactele pot fi accesate la următorul link:
http://hargitamegye.ro/upload/public/drumuri/NumereTelefoaneResponsabiliLoturi_2017-2018.pdf
Având în vedere că administrarea drumurilor județene este împărțită în 21 de loturi, există situații în care un drum este împărțit în două segmente (spre exemplu drumul care leagă Gheorgheni de Odorheiu-Secuiesc, prin pasul Liban). Pe acest sector de drum condițiile rutiere nu sunt identice, se desfășoară lucrări diferite cu utilaje diferite.
Consiliul județean verifică zilnic activitatea firmei care poate fi urmărită și prin sistemele GPS sau deplasări pe teren (colegul din cadrul consiliului județean se afla în zona în care, pe drumul național s-au blocat opt tiruri).
S-a semnalat de mai multe ori că nu s-a împrăștiat material antiderapant, iar acest tip de sesizări este verificat de angajați din cadrul Consiliului Județean Harghita. De cele mai multe ori se întâmplă ca petele cenușii apărute în urma aplicării manuale a materialul antiderapant să nu mai fie vizibile, împrăștierea acestuia făcându-se la momentul de față, mecanizat. Compoziția materialului în cauză este 10% sare, 90% nisip.
În cazul delimitatoarelor de viteză, la începutul săptămânii consiliul județean a transmis solicitarea de îndepărtare a acestora. Astfel, o firmă desemnată în acest sens va îndepărta delimitatoarele și le va aplica din nou pe suprafața drumului în cursul primăverii.
Contractele semnate de Consiliul Județean Harghita în vederea executării lucrărilor de întreținere de iarnă pe drumurile județene, pot fi consultate la următorul link: http://judetulharghita.ro/drumuri/conditii-de-trafic/intretinere-de-iarna.html .
Ordinul 2170 din 18 iunie 2013 al Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrație Publice poate fi accesat la următorul link.
Miercurea Ciuc, 18 ianuarie 2018
Ţi-a plăcut acest articol?(0 Votări)162 vizualizări