Rețea wi-fi publică în satele Nădejdea și Livezi
Centrul Național de Evaluare și Examinare (CNEE) care funcționează pe lângă Ministerul Educației și-a prezentat interesul în ceea ce privește caietul de lucru elaborat în județul Harghita și care este destinat în special acelor elevi de clasa a VIII-a care nu au acces la învățământul online. După cum am relatat și în prealabil, la inițiativa și cu sprijinul Consiliului Județean Harghita, prin coordonarea științifică a Inspectoratului Școlar Județean Harghita, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Covasna s-a elaborat un material de sprijin destinat elevilor de clasa a VIII-a, în special a acelora care întâmpină dificultăți în a accesa sistemul de învățământ online. În urmă cu două săptămâni a fost predată o parte din aceste caiete, zilele care urmează a se tipări un nou set de 500 de exemplare.
Ultima actualizare: joi, 04 iunie 2020
Aspecte referitoare la cele menționate mai sus au fot explicate de consilierul județean Ferencz-Salamon Alpár în cadrul ședinței online a Consiliului Județean Harghita care a avut loc în data de 29 mai. După cum a menționat, pe lângă aspectul social este și o recunoaștere profesională pentru pedagogi, centrul recunoscând și apreciind ca excelent conținutul acestui caiet. Consiliul județean a oferit și 20 de mii de măști inspectoratului școlar pentru a le distribui elevilor și profesorilor.
Pentru ca satul Nădejdea, izolat din punct de vedere al comunicării din cauza lipsei semnalului GSM va fi sprijinită Primăria Mihăileni pentru extinderea rețelei wifi în spațiile publice. Fondurile necesare – 61.500 lei vor fi asigurate din redistribuire a impozitului TVA. Din acești bani, primăria dorește extinderea rețelei wifi prin intermediul proiectului european Wifi4EU. Nou investitul consilier județean Fodor Zoltán a prezentat proiectul, în calitate de informatician. Acesta a spus că în lipsa rețelei de telefonie mobilă, se va asigura rețea de internet în satul Nădejdea facilitându-se procesul de comunicare. Acest aspect este de interes în rândul consilierilor județeni, dat fiind faptul că și în zona Odorheiu poate reprezenta o soluție în localitățile fără rețea de telefonie mobilă.
Direcția Generală de asistență Socială și Protecția Copilului Harghita a obținut fonduri europene de aproximativ 8,3 milioane de lei. Acești bani vor fi folosiți pentru construirea a două case de tip familial destinate copiilor cu dizabilități de la centrul din Cristuru-Secuiesc. În momentul de față copiii sunt îngrijiți în curia Gyárfás care fiind catalogată monument istoric nu poate fi extinsă. Pe lângă cele doua case se va construi și un centru de reabilitare a cărui servicii vor putea fi accesate și de alți copii cu dizabilități care trăiesc în zonă. Elekes Zoltán, directorul instituției subordonate consiliului județean a mai adăugat că finanțarea europeană acoperă, pe lângă investițiile menționate, și remunerația specialiștilor și pregătirea personalului.
Bíró Barna Botond, vicepreședintele consiliului județean a felicitat direcția de protecție a copilului pentru obținerea finanțării și a mulțumit primăriei din Cristuru-Secuiesc pentru că a asigurat spațiul necesar implementării investiției. Acesta și-a exprimat de asemenea bucuria pentru că clădirea curiei Gyárfás va putea găzdui evenimente culturale.
Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita a atras din nou atenția referitor la necesitatea continuării atragerii de finanțare europeană în vederea implementării investițiilor, dat fiind faptul că resursele guvernamentale vor scădea. Acesta este motivul pentru care consiliul județean inventariază proiectele europene și ideile de proiecte pe o nouă platformă online, urmând ca acestea să fie prezentate Agenției pentru Dezvoltare Regională Centru. După cum a relatat, din păcate în momentul de față se bucură de prioritate proiectele care vizează investițiile din zona marilor orașe. Județul Harghita, la fel ca și județele învecinate au mici orașe și regiuni rurale, deci nu dispun de șanse egale în raport cu restul județelor din țară.
Consiliul județean continuă programul de protecție a imaginii satului tradițional. Conform celor relatate, studiile realizate în ultimii zece ani urmează a fi integrate în planul urbanistic general al localităților din județ. Pe lângă acestea, consiliul județean caută parteneri în rândul facultăților de arhitectură pentru derularea programului caselor tradiționale moderne.
A fost votat proiectul care face referire la acordarea stimulentelor bănești personalului medical, pentru perioada epidemiei.
S-a dat în folosință primăriei din Vlăhița vila 24 de la Băile Homorod, în acest fel contribuindu-se la dezvoltarea turismului local. Totodată, consiliul județean a renunțat la dreptul de achiziționare a vilei Speranța din Borsec, după ce un investitor a semnalat intenția de renova clădirea și a o reintroduce în circuitul turistic al stațiunii balneoclimaterice.
Ședința consiliului județean poate fi accesată la linkul de mai jos:
https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/266917961337378/
Miercurea Ciuc, 29 mai 2020
Ţi-a plăcut acest articol?(1 Votări)38 vizualizări