Borboly Csaba: trebuie să existe concordanță între metodologia și conținutul educațional și cerințele economice, aflate în continuă schimbare

Sistemul de învățământ implementat cu succes în țările scandinave, poate reprezenta o soluție și în această regiune

(0 Votări)46 vizualizări

Ședința comisiei de specialitate SEDEC (Comisia pentru Politică Socială educație și ocuparea forței de muncă, cercetare și cultură) din cadrul Comitetului European al Regiunilor (CoR) are loc în perioada 18-19 februarie, la Palermo, Italia. La ședința și conferința organizate la Palermo, Borboly Csaba în calitate de coordonator politic al comisiei va prezenta și documentul de lucru Consolidarea educației STI(A)M în Uniunea Europeană.

Documentul poate fi consultat la link-ul de mai jos:

https://memportal.cor.europa.eu/Agenda/Documents?meetingId=2156530&meetingSessionId=2194134

Borboly Csaba a subliniat că cea mai mare provocare în Europa este identificarea modului în care se poate adapta conținutul educațional la nevoile în schimbare ale economiei și clarificarea, în perioada 2021-2027, soluțiilor și oportunităților educaționale care pot contribui la o dezvoltare și menținerea unui model economic european bazat pe egalitatea de șanse.

„Educația tinerilor și politica de ocupare sunt domenii care trebuie actualizate în mod continuu, este nevoie de redefinirea scopurilor și activităților, având în vederea situație economică și politică actuală. Prezența fenomenului de migrare a creierelor este resimțită în întreaga Europă, cu precădere în partea de sud-est a continentului, la aceasta adăugându-se și migrația mâinii de lucru. Educația STIM (științe, tehnologie, inginerie și matematică), reprezintă pentru regiunea noastră o oportunitate care poate fi pusă în practică în domeniul educației, dar și a formării profesionale. Este demonstrat faptul că în profesiile care au bază educația STIM, pe termen mediu, a crescut numărul locurilor de muncă”, a afirmat Borboly Csaba, raportor al proiectului de aviz pe tema modului de implementare a sistemul educațional STIM. Acesta a adăugat, de asemenea că modelul educațional a fost implementat deja cu succes în țările scandinave, fiind nevoie de examinarea modului în care acesta poate fi implementat la nivel local și regional.

Sistemul educațional STIM (științe, tehnologie, inginerie și matematică) are la bază predarea coordonată a materiilor, acestea nefiind studiate una câte una, practic fiind vorba de un sistem multidisciplinar. Dezvoltarea abilităților din domenii diferite are la bază abordarea unică, integrată a acestora. Implementarea acestui sistem poate aduce beneficii remarcabile regiunii datorită faptului că în conformitate cu cercetările efectuate, prin meseriile care au la bază sistemul STIM se poate contribui la creșterea numărului de locuri de muncă, iar acesta este domeniul mulțumită căruia se înregistrează cea mai scăzută rață a șomajului, în rândul statelor membre. Este benefic a implementa acest sistem nu numai la nivelul învățământului superior, ci și al celui de bază. În acest sens este nevoie organizarea de cursuri de formare pentru profesori și de cursuri post-graduale. 

Totodată, Borboly Csaba a atras atenția asupra acelor localități izolate unde există pericolul de depopulare. Acest fenomen poate fi diminuat prin implementarea investițiilor infrastructurale și introducerea internetului de bandă largă. Cu ajutorul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Harghita, din care face parte și Consiliul Județean Harghita, nouă localități au obținut finanțare prin intermediul proiectului european Wifi4EU. Cu ajutorul acestuia s-a implementat sistemul wifi gratuit în piețele publice, parcuri, instituții publice și biblioteci din cele nouă localități. În același timp, contribuie în mare măsură la dezvoltarea și promovarea turismului ecologic sau drumețiilor în aceste așezări, cu atât mai mult cu cât un număr semnificativ de vouchere de vacanță au fost folosite de turiști în județul Harghita.

Proiectele de aviz pe tema învățământului, întocmite de către Borboly Csaba pot fi consultate pe următoarele link-uri:

https://www.borbolycsaba.ro/ro/raportor-in-comitetul-regiunilor/

https://www.borbolycsaba.ro/ro/bunepractici/                                                                                          

 Miercurea Ciuc, 18 februarie 2019


[ Știri internaționale ]

 

POSTURI VACANTE
Pagini tematice
Calendar evenimente
«decembrie, 2024»
lmmjvsd
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

FACEBOOK

Proiecte

 

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

 

DAUNE CAUZATE DE ANIMALE SĂLBATICE

Urgenţe

Număr unic pentru apeluri de urgenţe:

112

Serviciul permanent de deszăpezire al drumurilor judeţene asigurat de Consiliul Judeţean Harghita:

0266 207 774